© PXimport

Hands-on met Sony's SmartBand

Geplaatst: 25 februari 2014 - 07:45

Aangepast: 24 november 2022 - 10:35

Redactie ID.nl

Het simpelweg tellen van stappen en het schatten van verbruikte calorieën is niet meer voldoende om indruk te maken met een wearable. Sony wil het dan ook naar een hoger niveau brengen met de SmartBand. De rubberen polsband moet zich gaan onderscheiden dankzij de app Lifelog. Wij gingen aan de slag.

Lifelog lijkt op de app Moves, die je activiteiten bijhoudt, maar dan aanzienlijk verbeterd. De app houdt je dagelijkse wandelingen bij en weet wanneer je in de auto zit, aan het lopen, aan het rennen of aan het fietsen bent. Bovendien wordt er fitnessdata van de SmartBand gebruikt, en alles wat je met je telefoon doet wordt bijgehouden - de spelletjes die je speelt, je sociale media-activiteit, de boeken die je leest, de muziek die je draait, enzovoorts.

 

© PXimport

Al deze data wordt gepresenteerd op tegels onderaan de prachtige interface van de Lifelog-app. En je kunt ze zien updaten naarmate de dag vordert. Maar het beste is de rijk geïllustreerde tijdlijn aan de bovenkant. Veeg met je vinger door een eerdere dag heen en je kunt alles wat er is gebeurd herbeleven - waar je bent geweest, hoe je er gekomen bent, waar je naar geluisterd hebt, elke foto die je genomen hebt en hoeveel uren je Candy Crush gespeeld hebt. Het is een geweldig effect - zolang je niet schrikt van hoeveel tijd je eigenlijk achter je bureau gezeten hebt of hoeveel games je gespeeld hebt.

Sony SmartBand

Je hebt Sony's SmartBand niet nodig om de Lifelog-app te kunnen gebruiken. Maar de waterbestendige draagbare SmartBand biedt nauwkeurigere fitnessdata dan de sensoren van je telefoon. Het apparaat heeft ook een knop aan de zijkant om snel een 'bladwijzer' aan je dag toe te voegen - elk moment waarvan je wilt dat Lifelog het onthoudt. Het kan een eerste kus zijn, of je hond die een nieuwe truc leert - wat het ook is waar je telefoon niet al van op de hoogte is.

 

© PXimport

De SmartBand kan ook dienen als afstandsbediening voor de muziekspeler van de telefoon, maar aangezien het geen scherm heeft hoef je alleen maar op de knop te drukken en de band aan te raken. Net als de Fitbit Flex kan de SmartBand vibreren om je op het minst storende moment van je slaapcyclus te wekken, en hij kan vibreren om je te waarschuwen wanneer je nieuwe e-mails, oproepen, tweets, likes, en SMS-berichten krijgt. We zouden graag zien dat je de vibraties kon aanpassen om onderscheid te maken tussen SMS-berichten en e-mails bijvoorbeeld, maar dat wordt momenteel niet ondersteund.

Android 4.4 KitKat

We moeten Sony wel prijzen vanwege het feit dat er geen lock-in voor de SmartBand en Lifelog is met haar lijn Xperia-telefoons. Lifelog vereist simpelweg Android 4.4 en ondersteuning voor Bluetooth LE. Sony werkt ook samen met partners om andere manieren te ontwikkelen om de SmartBand te dragen, waaronder meer trendy armbanden en hangers. Bij de lancering zal de rubberen polsband alleen in zwart verkrijgbaar zijn, maar later komen er meer kleuren, waaronder een groene en gele versie ter eren van het WK voetbal in Brazilië.

 

© PXimport

Conclusie

We hebben het apparaat even kunnen uitproberen en het leek veelbelovend - de Lifelog-app heeft een prachtig ontwerp - maar wat we echt moeten testen is hoe sterk dit constant tracken van activiteiten de batterijduur van je telefoon beïnvloedt. Zo kan Moves namelijk echt de batterijduur van zowel Android als iOS-telefoons verkorten. Aangezien Lifelog is ontworpen om je activiteiten 24 uur per dag, 7 dagen per week bij te houden, zou het jammer zijn als je het telkens uit zou moeten schakelen wanneer je batterij leeg dreigt te lopen.

Sony is van plan om de SmartBand en de Lifelog app in maart wereldwijd te lanceren, maar de prijs en exacte beschikbaarheid zullen pas dichter bij de lancering worden aangekondigd.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com. Wij publiceren dit artikel om je een eerste indruk te geven van een product dat (nog) niet in Nederland verkrijgbaar is. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen dus afwijken van de Nederlandse editie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten