Harddiskmarkt stevent af op duopolie

© PXimport

Harddiskmarkt stevent af op duopolie

Geplaatst: 25 november 2011 - 10:39

Aangepast: 16 november 2022 - 10:34

Jasper Bakker

De wereldwijde markt voor harde schijven dreigt in handen te komen van twee spelers. De EC keurt opnieuw een megaconsolidatie goed. Weliswaar met eisen, maar de trend lijkt onstuitbaar.

Western-Digital (WD) mag doorgaan met de in maart aangekondigde overname van Hitachi's harde schijf-activiteiten. De koper moet van de Europese Commissie wel een deel van de hd-productie weer doorverkopen.

Dat gaat om de activiteiten voor 3,5 inch harde schijven. Een fabriek daarvoor moet, compleet met personeel, intellectueel eigendom en bevoorrading van hd-componenten, worden verkocht aan een externe partij. De antitrustautoriteit van de Europese Unie zegt dat het daarmee de concurrentieverhoudingen in stand houdt.

Top vijf opslokken

De EC moet de nog te vinden koper wel eerst goedkeuren. Het is maar de vraag welke fabrikant dit zal zijn. Of eigenlijk: welke dit kán zijn. Want als een fabrikant de koopkracht heeft, dan is het maar de vraag of er niet weer problemen ontstaan met een mogelijke monopoliepositie. De wereldwijde hd-markt is de laatste jaren namelijk al flink geconsolideerd. Een eventuele koper mag dus van de EC om antitrustredenen geen grote speler zijn, maar kleinere spelers zijn steeds zeldzamer én steeds kleiner.

Western Digital was begin dit jaar met een marktaandeel van 31,2 procent al de grootste fabrikant van harde schijven ter wereld. Het had toen net stuivertje gewisseld met concurrent Seagate, dat toen op 29,2 procent uitkwam. Hitachi was de op twee na grootste met 18,1 procent marktaandeel. Met de inlijving van Hitachi's hd-tak krijgt WD dus de helft van de hd-markt in handen.

Tweede, met voorsprong

Seagate heeft op zijn beurt net de hd-activiteiten van Samsung opgekocht voor 1,38 miljard dollar. Die overname is al goedgekeurd door de Europese Commissie. Het gecombineerde bedrijf blijft tweede na WD, maar wel met een flink groter stuk (bijna 40 procent) van de markt. De Samsung-koop is in 2006 voorafgegaan door de annexatie van hd-fabrikant Maxtor door Seagate.

De andere overgebleven fabrikanten van harde schijven zijn op soortgelijke wijze opgeklommen. Hitachi heeft ooit terrein veroverd door de harde schijven-divisie van IBM in te lijven. Daarvoor hebben de twee in 2002 een joint venture opgezet, die later geheel is opgeslokt door het Japanse bedrijf. Toshiba, begin dit jaar nog nummer vier met 10,8 procent van de markt, heeft in 2009 de hd-tak van Fujitsu overgenomen. De al ingelijfde hd-tak Samsung was vijfde met 10,7 procent.

Prijsexplosie

De EC doet sinds mei dit jaar onderzoek naar de harddiskmarkt. Die cruciale sector maakt namelijk een enorme consolidatie door, wat de concurrentie kan smoren. De overnames door de nummers één en twee maken die leveranciers flink groter, waarbij de overgebleven fabrikanten flink achterblijven. De hd-markt kent al bijzonder lage marges en vereist enorme investeringen om bij te blijven.

De afgelopen maanden zijn de prijzen voor harde schijven al geëxplodeerd. Dat kwam niet zozeer door de megaconsolidatie, maar door de overstromingen in Thailand. Dat Aziatische land neemt bijna de helft van de wereldwijde harddiskproductie voor zijn rekening.

De voorspelling is dat het tekort aan harde schijven, gepaard met prijsstijgingen, nog maanden duurt. Seagate voorspelt zelfs dat de schaarste tot eind 2012 aanhoudt. Bovendien zou de vraag dan weer zijn toegenomen, waardoor de herstelde productie mogelijk nog steeds achterloopt.

Bedrijfsspionage

Ondertussen heeft Western Digital net een boete van ruim een half miljard dollar opgelegd gekregen. Het moet dat recordbedrag betalen aan Seagate, in een conflict over bedrijfsspionage door een overgestapte werknemer. Western Digital ontkent schuld en gaat het besluit van de bemiddelaar, met de boete van 525 miljoen, aanvechten.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten