Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Harde schijf of SSD inbouwen

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 09 juni 2011 16:17

Apps & Software

Hebt u naar aanleiding van de test van harde schijven een nieuwe schijf uitgekozen, dan moet deze schijf natuurlijk ingebouwd worden in uw systeem. Wij vertellen u in drie stappen hoe dit moet, zodat u snel met de schijf aan de slag kunt. Uiteraard is dit stappenplan ook voor een nieuwe SSD te gebruiken.

1. Schijf inbouwen

Als eerste stap schakelt u uiteraard uw pc uit en koppelt u de voedingskabel en andere kabels los. Zet uw computerkast op een plek waar u er eenvoudig bij kunt en open de behuizing. Afhankelijk van uw behuizing zult u schroefjes moeten losdraaien om het zijpaneel te verwijderen, tenzij de fabrikant een schroefloos kliksysteem heeft bedacht (waar wellicht meer over staat in de handleiding van het systeem). Kijk in uw behuizing waar de posities voor de 3,5inch-schijven zitten. Meestal is dat ergens aan de voorkant van de behuizing. Deze posities kunnen vast zijn of uitgevoerd zijn in een los rekje dat u uit uw systeem kunt halen. Op de foto’s gebruiken we een behuizing met een los rek voor de harde schijven. Een SSD is meestal uitgevoerd in 2,5 inch: wanneer u deze wilt inbouwen, zult u gebruik moeten maken van beugeltjes of een bracket waarmee de SSD dezelfde breedte krijgt als een 3,5inch-schijf. Op de foto is de bovenste schijf een SSD die is bevestigd met behulp van een bracket.

U bouwt de harde schijf in een vrije positie met behulp van schroefjes of indien aanwezig klemmen. Boven een SSD, onder een harde schijf.

2. SATA-kabel aansluiten

Nadat u de schijf hebt ingebouwd, zult u de benodigde bekabeling aan moeten sluiten. Moderne SATA-schijven sluit u met twee kabeltjes aan op uw systeem. De eerste kabel is een SATA-voedingskabel en de tweede kabel is een SATA-datakabel. Op beide kabeltjes is de connector een platte stekker die op slechts één manier op de aansluiting op de schijf past. We beginnen met de SATA-datakabel. Dit is een platte (meestal rode of oranje) kabel met twee platte aansluitingen die meestal wordt meegeleverd bij uw moederbord. U kunt ze echter ook los kopen. Het ene einde sluit u aan op een vrije SATA-aansluiting op uw moederbord, het is het handigste om de vrije aansluiting met het laagste nummer te kiezen. Wilt u de nieuwe schijf gebruiken voor het besturingsysteem, dan zouden wij zeker de poort met het laagste nummer gebruiken. Is daar al een andere schijf op aangesloten, dan kunt u die op een hoger poortje aansluiten. Sommige SATA-kabels hebben een metalen stripje dat u moet indrukken voordat u hem los kunt trekken uit een aansluiting.

De SATA-kabel sluit u aan op een vrije SATA-poort op uw moederbord.

3. Kabels op schijf aansluiten

Nadat u de SATA-datakabel op het moederbord hebt aangesloten, sluit u de andere kant aan op de harde schijf. Dit kan maar op één manier doordat de connector een inkeping heeft. Vervolgens hebt u een vrije SATA-voedingsconnector nodig. Dit is een kabel die uit uw voeding komt met een platte zwarte aansluiting. Het kan zijn dat uw voeding geen (vrije) SATA-voedingsaansluitingen meer heeft. Hiervoor bestaan er verloopstukjes van de Molex-aansluiting (een grotere voedingsstekker met vier gaten) naar de SATA-voedingsconnector. Daarnaast kan het zo zijn dat u een voeding hebt met modulaire voedingskabels die u pas aansluit als er behoefte aan is. U vindt dan wellicht nog een geschikte kabel in de verpakking van de voeding. Hebt u de voedingskabel aangesloten op uw harde schijf of SSD, dan kunt u de behuizing weer dichtschroeven en de kabels weer op de behuizing aansluiten. Controleer in het BIOS of de pc de nieuwe schijf herkent.

U sluit de voedingskabel en de SATA-kabel aan op de nieuwe schijf.

3 Reacties op: Harde schijf of SSD inbouwen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 jaren, 1 maand geleden Anoniem
  soboja dork sukkel
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 9 maanden geleden Anoniem
  dank je wel het was echt simpel .
  groeten Sam
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 jaren, 8 maanden geleden Anoniem
  Ja! En dan? Als iemand in het BIOS kan controleren op de pc de schijf herkent kan die zelfde persoon met z'n ogen dicht een schijfje inbouwen. Jullie missen het punt! Het wordt pas moeilijk als de pc weer aangaat! Hoe stel je de SSD in? Hoe maak je een image? Etc. etc…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.