Harde schijf optimaliseren met Parted Magic

Door: Maikel Dijkhuizen | 18 februari 2011 13:27

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Parted Magic bestaat uit een verzameling van verschillende applicaties voor het optimaliseren van uw harde schijf. U bedient het softwarepakket in een eigen grafische omgeving buiten Windows en er is geen installatie vereist. Een belangrijk onderdeel is het maken van partities. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om meerdere besturingssystemen naast elkaar te gebruiken of gegevens op een apart schijfstation in Windows Verkenner te bewaren. Verder creëert u een betrouwbare back-up of herstelt u gewiste data.

1. Back-up

Voordat u met Parted Magic aan de slag gaat, is het raadzaam om een back-up te maken. Wanneer u per ongeluk een verkeerde beslissing neemt, loopt u het risico om gegevens te verliezen. Om die reden dient u het softwarepakket zorgvuldig te gebruiken en alle stappen uit deze workshop nauwkeurig te bestuderen. In Windows 7 gaat u naar Start / Configuratiescherm / Een back-up van uw computer maken / Een systeemkopie maken. Ook in Vista is deze functie aanwezig. U kunt voor back-uptaken tevens externe software gebruiken, zoals Acronis True Image of Norton Ghost.

2. Live-cd maken

Parted Magic vereist geen installatie: u start de grafische omgeving met een live-cd waarmee u de computer opstart. Bezoek de website Parted Magic en klik op Download. Bewaar het zip-bestand van 130 MB op de harde schijf en pak dit uit naar een willekeurige map. In Windows 7 dubbelklikt u vervolgens op het iso-bestand. Doe een lege cd in de lade van uw pc en klik op Branden. Gebruikt u XP of Vista? Download via ImgBurn het gratis brandprogramma ImgBurn. Start ImgBurn en kies voor Write image file to disc. Selecteer het iso-bestand en klik op Write.

3. Parted Magic openen

U dient pc vanaf de live-cd op te starten. Hiervoor controleert u eerst of het cd/dvd-station als eerste opstartschijf ingesteld staat in het BIOS. Bij veel pc's wordt tijdens het opstartproces getoond met welke toets u het BIOS opent, vaak is het F2, F10, Esc of Delete. Zorg ervoor dat de cd zich in het cd/dvd-station bevindt en selecteer deze als eerste opstartschijf. U komt in het Engelstalige beginmenu van Parted Magic terecht (helaas is er geen Nederlandse vertaling beschikbaar). Kies Default settings (Runs from RAM) en bevestig met Enter.

4. Interface

Parted Magic werkt volledig vanuit het geheugen van uw systeem. Hierdoor zou u zonder problemen het schijfje uit het cd/dvd-station kunnen halen nadat het opstartproces is voltooid. De bediening van Parted Magic heeft veel weg van een normaal besturingssysteem: een bureaublad met snelkoppelingen en onderin een taakbalk met diverse applicaties. Linksonder bevindt zich de menuknop, waarmee u allerlei tools opent. Rechtsonder vindt u een systeemvak met pictogrammen voor tijd, volume en netwerk. De indeling lijkt veel op Windows, waardoor het nauwelijks tijd kost om te wennen.

5. Opstartbare usb-stick

Vindt u het prettiger om Parted Magic te starten vanaf een usb-stick? Voorheen was het mogelijk om een usb-versie vanaf de website te downloaden, maar de ontwikkelaars deze versie helaas verwijderd. Via het tooltje UNetbootin is het alsnog mogelijk om Parted Magic via een usb-stick te gebruiken. Erg prettig voor het geval u geen dvd-r-schijfjes in huis hebt. Surf naar de website UNetbootin en klik op Download for Windows. Open het exe-bestand, waarna direct de Nederlandstalige interface verschijnt. U hoeft geen installatiewizard te doorlopen.

In UNetbootin selecteert u in het keuzemenu achter Distributie de optie Parted Magic en het meest recente versienummer. Onderin selecteert u de juiste schijfletter van de usb-stick. Bevestig met OK. Het programma downloadt alle vereiste bestanden en installeert tevens een bootloader. Had u het iso-bestand van Parted Magic al gedownload, dan kunt u dit ook handmatig selecteren. Kies in dat geval voor Diskimage en geef aan in welke map het iso-bestand staat. Zodra de data naar de geheugenstick zijn weggeschreven, klikt u op Nu herstarten. Start de pc op vanaf de usb-stick.

0 Reactie(s) op: Harde schijf optimaliseren met Parted Magic

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.