Hardwipe 2.0.0

Door: Ignace de Groot | 09 augustus 2012 17:55

Apps & Software

Wilt u uw pc of een (verwijderbare) schijf van de hand doen? Of enkele bestanden met privacygevoelige informatie verwijderen? In beide gevallen probeert u te voorkomen dat anderen nog bij uw data kunnen. Een eenvoudige wisoperatie of zelfs formatteren volstaat niet. Hardwipe pakt het grondiger aan.

Om te vermijden dat zogenaamd verwijderde gegevens nog toegankelijk zijn, moet u die met nietszeggende data overschrijven. Zo'n proces wordt ook wel 'shredden' (versnipperen) genoemd en dat is precies wat u met Hardwipe kunt doen. De tool bedient u vanuit een gebruiksvriendelijke interface of roept u rechtstreeks op vanuit het contextmenu van de Windows Verkenner (tenzij u die optie uitschakelt).

Opties

Er zijn drie mogelijkheden: u wist ('shredt') een complete schijf(partitie), u selecteert een specifieke map of een bestand of u laat alleen schijfruimte shredden die op dat moment niet door bestanden is ingenomen. Wat ook uw keuze is: u bepaalt zelf hoe (grondig) de versnipperoperatie moet gebeuren. Standaard worden de gegevens één keer met een pseudotoevallig bitpatroon overschreven. Dat moet in principe volstaan, maar paranoïde gebruikers kunnen ook een krachtiger algoritme kiezen, zoals Gutmann met maar liefst 35 overschrijvingen. Houd er wel rekening mee dat zo'n algoritme heel tijdsintensief en belastend voor de systeembronnen kan zijn. U bepaalt zelf hoe sterk het proces de processor mag belasten - kies Automatic om de intensiteit te laten afhangen van uw eigen activiteiten. Handig is nog dat de tool u na afloop automatisch bij Windows kan afmelden of zelfs de pc kan uitschakelen. Wilt u controleren of de gegevens effectief overschreven zijn, dan zet u best een (gratis) tool in als HxD.

Wat wilt u shredden: een bestand, een partitie of vrije ruimte?

Versnipperalgoritmes: hoe grondig had u het gewenst?

Hardwipe 2.0.0

Freeware

Taal Engels

Download 5,7 MB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Onbekend

Oordeel 8/10

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Handige Verkenner-integratie

Shredt zowel bestanden, partitities als vrije ruimte

Minpunten

Niet betrouwbaar voor SSD-schijven

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Hardwipe 2.0.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.