Harman/Kardon pakt uit met Omni en sportoordopjes

Door: Justin Doornekamp | 09 september 2014 16:00

Hands-on

Tijdens de IFA-beurs in Berlijn, lag de nadruk bij audioproducent Harman/Kardon op twee producten: het met Sonos concurrerende audiosysteem Omni en een nieuwe lijn sportoordopjes. We konden ze al aan een kleine test onderwerpen.

De gedachte achter de Omni is om, net als met Sonos, geheel naar eigen inzicht een audiosysteem op te zetten door losse luidsprekers met elkaar te verbinden. Er komen twee soorten speakers beschikbaar: de Omni 10 en Omni 20. De eerstgenoemde is met een prijskaartje van 199 euro de goedkoopste variant en kan twee keer 25 watt aan, terwijl de laatstgenoemde honderd euro duurder is en vier keer 15 watt aankan. Er is daarnaast een draadloze HD-adapter beschikbaar van 130 euro, waarmee je je oude analoge audiosystemen via audio-in aansluit op de Omni-speakers. De adapter is gelukkig niet nodig om de Omni-speakers onderling met elkaar te verbinden.

Met de adapter kun je je oude analoge audiosystemen aansluiten op de Omni-speakers.

12 speakers

Harman liet weten dat het in de toekomst mogelijk moet worden om tot twaalf boxen op elkaar aan te sluiten (zes keer stereo of twee keer 5.1). Omdat het bedrijf de beginfase van de Omni vlot wil laten verlopen, is ervoor gekozen om bij de lancering enkel ondersteuning te bieden aan een 2.1 opstelling. In december moet 5.1 mogelijk zijn.

De Omni 20 is iets breder en duurder dan de Omni 10, maar weet wel meer geluid te produceren.

In alle kamers muziek

Door middel van de bijhorende app kun je je speakers beheren. Daarbij kun je verschillende kamers toewijzen aan de speakers, waardoor je volledige controle krijgt over alle boxen in huis. Je kunt ze tevens tegelijk aanzetten (in de zogenoemde party mode) , zodat je overal in huis naar dezelfde muziek kunt luisteren. Wil je stilte in de kinderkamer, dan is met een druk op de knop het luidsprekertje uit te schakelen.

App nog niet af

De app liet op de beurs nog wat te wensen over. Deze is niet altijd even overzichtelijk en mist nog enkele mediafuncties, waaronder een shuffle-mogelijkheid en een afspeelbalk tijdens het afspelen van muziek. Het zijn geen zaken die niet met een software-update opgelost kunnen worden. Zo is er al een update voor de Aura aangekondigd, waardoor je dit speakersysteem op de Omni kunt aansluiten.

Developerskit

Harman heeft afgelopen week eveneens een developerskit gelanceerd, waardoor derde partijen zelf apps mogen ontwikkelen voor de Omni. Te denken valt aan apps met een wekkerfunctie of die als communicatiemiddel dienen. Door middel van een piepklein ingebouwd microfoontje laat je bijvoorbeeld vanuit de keuken aan het hele huis weten dat het eten klaar staat. Dit soort initiatieven geven de Omni nog een extra dimensie.

Voordeel ten opzicht van Sonos

Harman noemt als grote voordeel ten opzichte van een Sonos-systeem, dat er geen netwerkverbinding nodig is om de Omni te gebruiken. Via Bluetooth (en wifi) is het systeem te gebruiken. Ook gaat de audiofabrikant prat op de optie om muziek in HD te streamen. 24-bit/96kHz wordt ondersteund en dat is een grote vooruitgang op enkele hedendaagse streaming-systemen. Op de beursvloer is dat verschil moeilijk te horen, maar de speakers klinken in ieder geval zeer goed.

Inspire-sportoordoppen

Ook interessant uit de stal van Harman is de Inspire-lijn sportoordopjes. In juni kocht Harman het jonge bedrijf Yurbuds, in de Verenigde Staten de marktleider op het gebied van sportoordopjes. De Inspire-serie is het eerste product van deze samenwerking.

De Inspire-oordoppen draai je in je oren en blijven zitten totdat je ze er zelf weer uithaalt.

Terwijl veel sportoordoppen werken met een soort haaienvin die je in je oorschelp plaatst (denk aan de StayHear-extenties bij de sportoordopjes van Bose), is daar bij de Inspire-serie geen sprake van. Sterker nog, de sportoordopjes lijken niet anders dan een gewone set. Hoe blijven ze zitten? Enkel door ze in je oren te draaien. Hoewel het even gepuzzel is hoe je de oortjes exact in je oren draait, is het een verademing als ze eenmaal zitten. Want welke sport je ook beoefent, de oortjes blijven wel degelijk zitten. Zeker een product om in de gaten te houden, vooral omdat de prijs (variërend van twintig tot vijftig euro) in combinatie met de op het eerste gehoor goede geluidskwaliteit, best aantrekkelijk is.

1 Reactie(s) op: Harman/Kardon pakt uit met Omni en sportoordopjes

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 september 2015 10:00 Anoniem
  Het verschil tussen de Omni 10 en de Omni 20 is puur alleen het wattage? En het prijsverschil natuurlijk.
  Qua extra's geen verschil? Extra aansluitmogelijkheden misschien?
  Mvg L
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.