HDR-fotografie

Door: Kees Krick | 31 december 2010 15:01

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Op een foto is vaak niet alles even goed te zien. In de buurt van een felle lichtbron kan alles te licht zijn, terwijl een onderwerp in de schaduw juist te donker blijft. Door meerdere opnamen te maken en ze achteraf samen te voegen, krijgt u een beter belichte plaat.

1. Te licht, te donker

Als u een foto maakt, kan hij te licht of te donker uit het fototoestel rollen. We spreken dan van overbelichting of onderbelichting. Dit is meestel vrij eenvoudig op te lossen: u maakt gewoon een nieuwe foto met een betere belichting. Het wordt wat anders als in dezelfde foto zowel over- als onderbelichte delen zitten. Het is een stuk lastiger om dat te verhelpen. Als u het ene probleem oplost, wordt het andere alleen maar groter. Zodra u de te donkere gebieden verbetert door de foto lichter te maken, worden de nu al te lichte delen immers nog verder overbelicht. Redt u daarentegen de overbelichte delen door de foto donkerder te maken, dan maakt u de onderbelichte gebieden nóg donkerder.

2. Contrast

Als delen van een foto overbelicht zijn terwijl andere gebieden onderbelicht blijven, hebt u te maken met een tafereel dat niet in één foto is vast te leggen. Het verschil tussen de donkerste en de lichtste tint is dan zó groot, dat uw camera het niet in één plaat vast kan leggen. Dat is jammer, want met het blote oog is het namelijk wel te zien en dan is het erg teleurstellend dat u het tafereel niet kunt vastleggen. Zelfs de meest geavanceerde camera is beperkt in het aantal lichttinten dat hij kan vastleggen. We noemen dit het 'dynamisch bereik' van de camera, en bij elk toestel is dat bereik anders.

U ziet dit wel, maar de camera kan dit niet zomaar vastleggen. Het contrast is veel te groot.

3. Meerdere opnamen

Als een camera niet alles goed belicht op de foto kan zetten, kunt u dat oplossen door vlak na elkaar een aantal foto's te maken en per foto de belichting iets aan te passen. In plaats van één foto waarop alles goed is belicht, hebt u dan een reeks plaatjes waarbij op ieder beeldje minstens een deel van de omgeving een goede belichting heeft. Daarna is het de truc om al die losse foto's weer samen te voegen tot één perfect belichte opname. Deze techniek heet HDR-fotografie (High Dynamic Range, oftewel: een hoog dynamisch bereik). Het levert monnikenwerk op als u dat met de hand wilt gaan doen, maar gelukkig is er software die deze klus uit handen kan nemen.

Maak een reeks foto's waarop steeds een deel van het tafereel goed is belicht (zoals hier samen in één plaatje getoond).

4. Statief

Voordat we laten zien hoe dit alles in zijn werk gaat, eerst iets meer over de manier waarop u de reeks opnamen het beste kunt maken. Omdat u straks een aantal foto's gaat samenvoegen tot één nieuwe foto, is het erg belangrijk dat al die losse beeldjes goed bij elkaar passen. Het verdient daarom de aanbeveling om vanaf een statief te fotograferen. Dan is op iedere foto exact hetzelfde te zien en varieert alleen de belichting. Hebt u geen statief bij de hand, dan is het verstandig om de camera ergens op te zetten of het toestel stevig vast te pakken en steun te zoeken, zoals tegen een muurtje.

Beelden samenvoegen lukt straks het beste wanneer u vanaf een statief hebt gefotografeerd.

5. Bevroren in de tijd

Als u kort na elkaar enkele foto's maakt, werkt dit het beste als er zo min mogelijk beweging in beeld is te zien. Rijdt er bijvoorbeeld een auto voorbij, dan zal die op elke foto op een andere plek staan en dan wordt het erg lastig om de foto's goed samen te voegen. Mensen en dieren fotograferen zal dus ook niet gemakkelijk zijn, tenzij ze net zo onbewogen kunnen staan als een standbeeld.

Dit is één meeuw, die tijdens het maken van de drie opnamen voorbij vloog.

6. Belichtingstrapje

Het probleem dat we willen verhelpen, is dat er soms teveel lichtcontrast is om alles goed in één foto te vangen. Om dit te verhelpen kunnen we gebruikmaken van een zogeheten 'belichtingstrapje'. De camera maakt dan uit zichzelf een aantal opnamen, waarbij de belichting steeds een tandje wordt bijgesteld. Dit wordt ook wel auto bracketing of bracketing genoemd. Op de meeste camera's is deze handige functie standaard aanwezig. U stelt hem in via het cameramenu of met een aparte knop, kijk hiervoor eventueel in de handleiding van uw toestel. In ieder geval stelt u twee waarden in: het aantal opnamen dat moet worden gemaakt en de stapgrootte waarmee de belichting telkens wordt aangepast. Nemen we als voorbeeld drie opnamen, dan maakt de camera de volgende foto's: normaal belicht, korter belicht, langer belicht.

0 Reactie(s) op: HDR-fotografie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.