Hebbes: Windows 8.1 onder de loep

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 04 juli 2013 10:22

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7

De ruwe randjes van Windows 8 zijn duidelijk opgepoetst met de op handen zijnde release van Windows 8.1. We hebben de afgelopen dagen grondig gekeken naar de nieuwe features en apps in de preview versie en de vraag gesteld: is dit nou beter?

Windows 8 blijft een besturingssysteem dat op twee gedachten hinkt. Aan de ene kant is er de Modern UI die op touch is gericht. Aan de andere kant is er de klassieke bureaubladomgeving. Beide zijn iets beter geïntegreerd en stukken minder frustrerend om te gebruiken. Dit lost zeker niet alle problemen op, maar Windows 8.1 is wel beter te gebruiken.

Het startscherm

Misschien wel de grootste klachten van Windows 8 gingen over het ontbreken van de startknop en het niet kunnen booten naar de oude bureaubladomgeving. In Windows 8 kom je de eerste keer in de Modern UI terecht. Deze touch-omgeving is erop gebouwd om Windows 8-apps te starten en de meeste mensen zouden dit scherm liever omzeilen om direct naar de desktop te booten. Zoals bijna iedereen die trouw is gebleven aan de klassieke omgeving was ook ik niet blij dat ik elke keer opnieuw eerst naar die touch-omgeving moest.

Maar in Windows 8.1 kun je nu dit startscherm omzeilen en direct naar de klassieke omgeving booten. Er is momenteel nog geen Nederlandstalige preview, dus deze opties geven we in het Engels weer. Vreemd genoeg stel je deze boot-wijzigingen niet in bij de Modern-omgeving, waar je de eerste keer nog naar opstart, maar door een aanpassing te maken in de desktopomgeving. Klik daar rechts op de taakbalk en kies ‘Properties’. In het venster dat vervolgens verschijnt klik je op het tabblad ‘Navigatie’.

Dit tabblad is verdeeld in twee delen: ‘Core navigation’ en ‘Start screen’, waarbij je de instellingen van de voorheen frustrerende omgeving helemaal naar wens aanpast. Zoek hier de instelling ‘Go to the desktop instead of Start when I sign in’ en vink deze aan. Daarna springt Windows 8.1 bij het opstarten automatisch naar de klassieke omgeving. Een simpele en voor de hand liggende optie waar bureaubladfans, zoals ik, blij mee zijn.

Er zit nog meer op dit tabblad waardoor het startscherm makkelijker in de omgang wordt. De meeste mensen gebruiken het tegelscherm alleen om apps te starten en het is mogelijk om ervoor te zorgen dat dit de primaire functie van de Modern UI wordt. Vink het vakje ‘Show the Apps view automatically when I go to Start’ aan om meteen de apps voorgeschoteld te krijgen als je naar het andere scherm gaat. Dit is veel handiger dan de tegelinterface die je normaal gesproken ziet in het startscherm.

0 Reactie(s) op: Hebbes: Windows 8.1 onder de loep

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.