Helpdesk: Dualboot

Door: Edmond Varwijk | 26 januari 2011 12:45

Apps & Software

Vraag van een lezer: In mijn computer heb ik een SSD-schijf met Windows 7 geplaatst. Op mijn oude schijf staat Windows XP. Sommige hardware werkt niet op W7, daarom wil ik ook af en toe XP opstarten. Kan ik achteraf een dualboot maken?

Ons antwoord: Windows XP installeren na Vista of 7 kan. Uitgangspunt is dat er een lege partitie is, in dit geval de oorspronkelijke harde schijf. Ook zijn beide installatieschijven nodig, die van XP en die van Vista of 7. W7 hebt u al geïnstalleerd. Maak met Windows Back-up of een ander back-up-programma een complete back-up van alle gegevens op de pc. Een NAS is een ideale plek om de back-up te bewaren maar een dvd-rw kan ook. Beide is natuurlijk nog beter en veiliger.

Is dat gedaan, plaats dan de XP installatie-disk in de dvd-speler en start de computer opnieuw op, waarbij u hem vanaf de disk laat booten. Volg de wizard en installeer XP op de harde schijf. Is de XP installatie klaar, verwijder dan de XP-disk uit de dvd-speler en plaats de Windows 7-disk. Schakel de pc uit en weer in, en laat de pc opstarten vanaf de Windows 7-disk. Kies dan voor Uw computer herstellen. De Windows 7-installer controleert de computer op aanwezige andere besturingssystemen en zal dan aanbieden het opstarten te herstellen wanneer het de ‘niet meer opstartende’ Windows XP heeft gevonden. Nu kan de computer herstarten en zou u bij het opstarten de keuze moeten hebben tussen Windows XP en 7.

0 Reactie(s) op: Helpdesk: Dualboot

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.