Helpdesk: Onwijzigbare mp3-tags in muziekbestanden

Door: jose-pauty | 17 mei 2011 17:34

How To

Vraag van een lezer: ik heb een hele verzameling met mp3-bestanden waarvan ik de tags wil aanpassen. Nu ben ik daar een tijdje geleden mee begonnen, maar ik heb een paar bestanden waarvan het me geheel niet lukt om de mp3-tags te wijzigen. Dat wil zeggen: het lijkt alsof de wijzigingen worden opgeslagen, maar in Verkenner zijn de veranderingen niet zichtbaar. Als ik vervolgens het tagprogramma afsluit en weer opnieuw start, zijn ook daar de wijzigingen verdwenen. Ik heb verschillende programma's gebruikt. Wanneer ik in Windows Verkenner via de eigenschappen de mp3-labels van het bestand wil veranderen, krijg ik niet eens iets om ze in te vullen. Maar de bestanden zijn niet alleen-lezen. Hoe los ik dit op? Het kopiëren van de bestanden helpt ook niets. Ik gebruik Windows 7.

Ons antwoord: Het lastige van de tags (ook wel metadata genoemd) in digitale muziekbestanden is dat er meerdere soorten, versies en standaarden zijn. Zo is er ID3 in diverse versies, maar onder andere ook APE Tags en Vorbis Comments. Feitelijk zorgt het gebrek aan echte standaardisatie soms voor problemen. Zo valt er op Wikipedia te lezen dat Windows 7 geen ondersteuning voor ID3 versie 2.4 (ID3v2.4) biedt, en daarmee Windows Verkenner en Windows Media Player ook niet. Daarin zou de oorzaak van het probleem kunnen liggen.

We hebben wel eens vergelijkbare problemen gehad en hebben die kunnen oplossen met programma's als TagScanner en MP3Tag. We bespreken van beide programma's de (mogelijke) oplossing.

TagScanner

Hoewel de interface van TagScanner wat anders dan anders is (zeker als je het voor de eerste keer ziet), het is een ongelooflijk veelzijdig programma. Er is zowel een portabele als een gewone installeerbare versie downloaden.

Heb je de software eenmaal draaien, klik dan onderin het scherm op de knop Bladeren om de map te selecteren waar de weigerachtige bestanden inzitten. De mp3-bestanden worden geladen. Klik op het tabblad TAG editor. Links in het hoofdoverzicht zie je alle tags die de bestanden bevatten. Als ze überhaupt tags bevatten, zo niet dan zie je in ieder geval de bestandsnamen.

Helemaal rechtsboven in de interface zie je drie dropdownlijsten (keuzemenu's): standaard staat de meeste rechtse op Auto. Deze instelling heeft betrekking op naar welke tagformaten TagScanner wijzigingen wegschrijft. Zet deze eerst op de instelling Voltooien. Controleer of de middelste keuzelijst op APE staat.

Selecteer nu in het hoofdoverzicht van de TAG editor de bestanden die je wilt aanpassen. Van de tracks die je aanklikt, zie je in het smalle rechterdeelvenster alle tags in detail. Zelf kregen we de beste resultaten met 'lastige' muziekbestanden als we éérst alle tags uit de bestanden stripten. Klik daarom in het rechterdeelvenster helemaal onderaan op de knop Verwijder. Daarna kun je de relevante gegevens opnieuw invoeren. Sommige tags (zoals albumnaam, artiest, jaar etc.) kun je in één keer doorvoeren, gegevens zoals titel en tracknummer zul je per bestand moeten doen. Bewaar de gewijzigde tags altijd met de knop Opslaan. Of voeg de tags automatisch via internet toe middels de functies in het tabblad TAG processor. Alle tags die je na het strippen toevoegt, zullen ook in Windows Verkenner zichtbaar zijn.

Het volledig strippen van de metadata van muziekbestanden kan rare problemen met tags oplossen.

MP3Tag

Gebruik je liever het programma MP3Tag: dezelfde truc met het strippen van de tags en het daarna opnieuw toevoegen werkt ook daar. Start MP3Tag en klik op menu Bestand / Map wijzigen (of druk op Ctrl+D). Open de map met de mp3-bestanden in kwestie en klik op de knop Map selecteren. De indeling is precies omgekeerd vergeleken met TagScanner: het hoofdoverzicht met bestanden en tags zit links, het detailvenster zit rechts. Selecteer de bestanden in het hoofdoverzicht, klik er met rechts op en kies Tag verwijderen. MP3Tag vraagt "Weet u zeker dat u de tags van de geselecteerde bestanden wilt verwijderen?", klik op Ja. Voeg daarna de juiste tags aan de bestanden toe en klik (belangrijk) tot slot met rechts op de bestanden en kies Tag opslaan (of druk op Ctrl+S).

0 Reactie(s) op: Helpdesk: Onwijzigbare mp3-tags in muziekbestanden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.