Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Helpdesk: Snel muisinstellingen wisselen (links/rechts)

Door: José Pauty | 12 november 2010 15:27

Apps & Software

Vraag van een lezer: Regelmatig wil ik de muisinstellingen wisselen van rechts- naar linkshandig. In Windows XP kon je gemakkelijk een snelkoppeling op het bureaublad plaatsen. In Windows 7 heb ik nu een snelkoppeling op het bureaublad, maar dan moet ik rechtsklikken en dan muisinstellingen kiezen. Kan het ook gemakkelijker? Ik vraag dit voor mijn kleinkinderen die rechts muizen, en ik links.

Ons antwoord: Het wisselen van de muisinstellingen in Windows 7 kan op allerlei manieren. De standaardmanier is inderdaad via het eigenschappenvenster van de muis. U bereikt deze via Start / Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Muis. Het plaatsen van een snelkoppeling op het bureaublad gaat als volgt: ga naar Start / tik in het invoerveld de eerst paar letters van de optie Muisinstellingen wijzigen, klik hier met de muis op en houd de toets ingedrukt terwijl u het pictogram naar uw bureaublad sleept. Laat het daar los. Wanneer u dubbelklikt op deze snelkoppeling, wordt het eigenschappenvenster voor de muis geopend. Gelijk op het eerste tabblad kunt u de primaire en secundaire knop omwisselen (door een vinkje te plaatsen bij de gelijknamige optie).

Via het eigenschappenvenster van de muis kunt u de muisknoppen omruilen.

Zelf geeft u aan deze snelkoppeling al te hebben gemaakt, maar dat het wisselen van knoppen u eigenlijk nog niet snel genoeg gaat. Hoewel deze optie voor incidenteel gebruik waarschijnlijk wel voldoet, blijven het iets teveel klikken als meerdere rechts- en linkshandige gebruikers de computer samen delen (helemaal als ze dat gelijktijdig doen). Voor deze situatie heeft iemand (lang geleden al) een piepklein programmaatje gemaakt: Dmouse. Dit tooltje is maar 313 KB groot om te downloaden en eenmaal geïnstalleerd plaatst het een groot pictogram van een muis zwevend op uw bureaublad. Met iedere klik op dit pictogram wisselt de linker- en rechtermuisknop van functie. Ook wordt er een klein icoontje in het systeemvak van de taakbalk geplaatst, maar dat blijft in Windows 7 niet standaard zichtbaar. Dat wijzigt u zo: klik op het pijltje links van het systeemvak, kies Aanpassen, scrol naar beneden naar het pictogram Dmouse.exe en selecteer de optie Pictogram en meldingen weergeven. Via dit systeemvakpictogram van Dmouse toont of verbergt u het Dmouse-venster en/of bepaalt u dat dit venster altijd in beeld moet blijven (Always on top).

Met iedere klik op het Dmouse-venster wisselen de linker- en rechtermuisknop van functie. Veel sneller dus dan via de optie Muisinstellingen wijzigen.

0 Reacties op: Helpdesk: Snel muisinstellingen wisselen (links/rechts)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.