Helpdesk: Snel muisinstellingen wisselen (links/rechts)

Vraag van een lezer: Regelmatig wil ik de muisinstellingen wisselen van rechts- naar linkshandig. In Windows XP kon je gemakkelijk een snelkoppeling op het bureaublad plaatsen. In Windows 7 heb ik nu een snelkoppeling op het bureaublad, maar dan moet ik rechtsklikken en dan muisinstellingen kiezen. Kan het ook gemakkelijker? Ik vraag dit voor mijn kleinkinderen die rechts muizen, en ik links.

Ons antwoord: Het wisselen van de muisinstellingen in Windows 7 kan op allerlei manieren. De standaardmanier is inderdaad via het eigenschappenvenster van de muis. U bereikt deze via Start / Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Muis. Het plaatsen van een snelkoppeling op het bureaublad gaat als volgt: ga naar Start / tik in het invoerveld de eerst paar letters van de optie Muisinstellingen wijzigen, klik hier met de muis op en houd de toets ingedrukt terwijl u het pictogram naar uw bureaublad sleept. Laat het daar los. Wanneer u dubbelklikt op deze snelkoppeling, wordt het eigenschappenvenster voor de muis geopend. Gelijk op het eerste tabblad kunt u de primaire en secundaire knop omwisselen (door een vinkje te plaatsen bij de gelijknamige optie).

© PXimport

Via het eigenschappenvenster van de muis kunt u de muisknoppen omruilen.

Zelf geeft u aan deze snelkoppeling al te hebben gemaakt, maar dat het wisselen van knoppen u eigenlijk nog niet snel genoeg gaat. Hoewel deze optie voor incidenteel gebruik waarschijnlijk wel voldoet, blijven het iets teveel klikken als meerdere rechts- en linkshandige gebruikers de computer samen delen (helemaal als ze dat gelijktijdig doen). Voor deze situatie heeft iemand (lang geleden al) een piepklein programmaatje gemaakt: Dmouse. Dit tooltje is maar 313 KB groot om te downloaden en eenmaal geïnstalleerd plaatst het een groot pictogram van een muis zwevend op uw bureaublad. Met iedere klik op dit pictogram wisselt de linker- en rechtermuisknop van functie. Ook wordt er een klein icoontje in het systeemvak van de taakbalk geplaatst, maar dat blijft in Windows 7 niet standaard zichtbaar. Dat wijzigt u zo: klik op het pijltje links van het systeemvak, kies Aanpassen, scrol naar beneden naar het pictogram Dmouse.exe en selecteer de optie Pictogram en meldingen weergeven. Via dit systeemvakpictogram van Dmouse toont of verbergt u het Dmouse-venster en/of bepaalt u dat dit venster altijd in beeld moet blijven (Always on top).

© PXimport

Met iedere klik op het Dmouse-venster wisselen de linker- en rechtermuisknop van functie. Veel sneller dus dan via de optie Muisinstellingen wijzigen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten