Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Herpartitioneren met Easeus

Door: Robbin Ooijevaar | 06 augustus 2010 09:12

Apps & Software

Veel computers hebben een gesplitste harde schijf. Het besturingssysteem staat op C, maar er is ook een D-schijf aanwezig. Hierop staat vaak een herstelpartitie van het besturingssysteem. Als u deze niet gebruikt, kunt u met Easeus Partition Master de D-schijf verwijderen en C-schijf vergroten. Geen klus voor beginners, maar door de computerhobbyist is dit toch (redelijk) veilig uit te voeren.

1. Voorbereiding

We stellen alle bestanden van de D-schijf veilig naar een map op de C-schijf. Daarna verwijderen we de D-schijf volledig. Ten slotte gebruiken we de nu vrijgekomen ruimte om de C-schijf ‘op te rekken’ tot maximaal formaat. Deze handelingen zijn niet zonder risico’s. In het ergste geval start uw computer niet meer op en raakt u gegevens kwijt. Zorg dus altijd voor een goede back-up. Let op: als u programma’s geïnstalleerd hebt op de D-schijf of Windows deze schijf op een andere manier actief gebruikt, is het af te raden om de D-schijf te verwijderen! Maak op C: een map om de bestanden van uw huidige D-schijf veilig te stellen, bijvoorbeeld C:\Bestanden van oude D-schijf. Om fouten te voorkomen, hernoemen we de harde schijven zodat deze duidelijk herkenbaar zijn. Open uw schijfoverzicht in (Deze) Computer. Klik rechts op uw C-schijf (waar Windows geïnstalleerd is) en kies Hernoemen. Geef de schijf de naam ‘Besturingssysteem’ zodat deze duidelijk herkenbaar is. Geef de D-schijf die u wilt verwijderen de naam Mag weg.

Geef uw harde schijven een duidelijke naam om te voorkomen dat u de verkeerde partitie weggooit.

2. Verplaatsen

Voordat we alle bestanden en mappen van de D-schijf gaan veiligstellen, is het belangrijk dat u ook alle data kunt selecteren. Open via het configuratiescherm Mapopties / Weergave. Activeer de optie Verborgen bestanden en mappen weergeven en bevestig met Ok. . Voor het overzicht is het goed om bestanden en mappen te verplaatsen in plaats van te kopiëren. Optioneel kunt u een programma als Unstoppable Copier inzetten om bestanden te verplaatsen van A naar B, maar de standaard Verkenner voldoet meestal goed. Open via (Deze) Computer de D-schijf en selecteer alle bestanden en mappen met de toetscombinatie Ctrl+A. Verplaats de actie nu via knippen (Ctrl+X) en plakken (Ctrl+V) naar de map C:\Bestanden van oude D-schijf.

Download en installeer Easeus Partition Master Home Edition. Zodra u Easeus Partition Master Home Edition opstart, geeft het programma een overzicht van alle schijven in uw computer. Klik rechts op de schijf D-schijf (met de naam Mag weg) en kies Delete.

Verplaats eerst alle bestanden van de D-schijf naar de map C:\Bestanden van oude D-schijf en verwijder de partitie met Easeus Partition Master Home Edition.

3. Maximaal formaat

Klik met rechts op de C-schijf (met de naam Besturings­systeem) en kies Resize Move. Er verschijnt een scherm met een schuifbalk om de capaciteit van de C-schijf aan te passen. Om in direct de volledige ruimte te benutten vult u bij Unallocated space after de waarde 0 in. Bevestig met Ok. Overtuig u ervan dat er geen fouten zijn gemaakt. Bij twijfel: sluit Easeus Partition Master Home Edition af zonder uw acties toe te passen. Klik alleen als u zeker bent dat alles goed is ingesteld op Apply. Easeus Partition Master Home Edition verwijdert de D-schijf en rekt de C-schijf uit naar het maximale formaat.

Easeus Partition Master Home Edition werkt onder de 32bit-versie van Windows XP/Vista. In Windows 7/Vista kunt u ook de standaard schijfbeheerder gebruiken om partities te bewerken. Deze vindt u door rechts te klikken op Computer in uw startmenu. Open hier de optie Beheren en kijk onder Opslag / Schijfbeheer.

Gebruik de schuifbalk en rek uw C-schijf uit naar het maximale formaat.

0 Reacties op: Herpartitioneren met Easeus

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.