Herpartitioneren met Easeus

Door: Robbin Ooijevaar | 06 augustus 2010 09:12

Apps & Software

Veel computers hebben een gesplitste harde schijf. Het besturingssysteem staat op C, maar er is ook een D-schijf aanwezig. Hierop staat vaak een herstelpartitie van het besturingssysteem. Als u deze niet gebruikt, kunt u met Easeus Partition Master de D-schijf verwijderen en C-schijf vergroten. Geen klus voor beginners, maar door de computerhobbyist is dit toch (redelijk) veilig uit te voeren.

1. Voorbereiding

We stellen alle bestanden van de D-schijf veilig naar een map op de C-schijf. Daarna verwijderen we de D-schijf volledig. Ten slotte gebruiken we de nu vrijgekomen ruimte om de C-schijf ‘op te rekken’ tot maximaal formaat. Deze handelingen zijn niet zonder risico’s. In het ergste geval start uw computer niet meer op en raakt u gegevens kwijt. Zorg dus altijd voor een goede back-up. Let op: als u programma’s geïnstalleerd hebt op de D-schijf of Windows deze schijf op een andere manier actief gebruikt, is het af te raden om de D-schijf te verwijderen! Maak op C: een map om de bestanden van uw huidige D-schijf veilig te stellen, bijvoorbeeld C:\Bestanden van oude D-schijf. Om fouten te voorkomen, hernoemen we de harde schijven zodat deze duidelijk herkenbaar zijn. Open uw schijfoverzicht in (Deze) Computer. Klik rechts op uw C-schijf (waar Windows geïnstalleerd is) en kies Hernoemen. Geef de schijf de naam ‘Besturingssysteem’ zodat deze duidelijk herkenbaar is. Geef de D-schijf die u wilt verwijderen de naam Mag weg.

Geef uw harde schijven een duidelijke naam om te voorkomen dat u de verkeerde partitie weggooit.

2. Verplaatsen

Voordat we alle bestanden en mappen van de D-schijf gaan veiligstellen, is het belangrijk dat u ook alle data kunt selecteren. Open via het configuratiescherm Mapopties / Weergave. Activeer de optie Verborgen bestanden en mappen weergeven en bevestig met Ok. . Voor het overzicht is het goed om bestanden en mappen te verplaatsen in plaats van te kopiëren. Optioneel kunt u een programma als Unstoppable Copier inzetten om bestanden te verplaatsen van A naar B, maar de standaard Verkenner voldoet meestal goed. Open via (Deze) Computer de D-schijf en selecteer alle bestanden en mappen met de toetscombinatie Ctrl+A. Verplaats de actie nu via knippen (Ctrl+X) en plakken (Ctrl+V) naar de map C:\Bestanden van oude D-schijf.

Download en installeer Easeus Partition Master Home Edition. Zodra u Easeus Partition Master Home Edition opstart, geeft het programma een overzicht van alle schijven in uw computer. Klik rechts op de schijf D-schijf (met de naam Mag weg) en kies Delete.

Verplaats eerst alle bestanden van de D-schijf naar de map C:\Bestanden van oude D-schijf en verwijder de partitie met Easeus Partition Master Home Edition.

3. Maximaal formaat

Klik met rechts op de C-schijf (met de naam Besturings­systeem) en kies Resize Move. Er verschijnt een scherm met een schuifbalk om de capaciteit van de C-schijf aan te passen. Om in direct de volledige ruimte te benutten vult u bij Unallocated space after de waarde 0 in. Bevestig met Ok. Overtuig u ervan dat er geen fouten zijn gemaakt. Bij twijfel: sluit Easeus Partition Master Home Edition af zonder uw acties toe te passen. Klik alleen als u zeker bent dat alles goed is ingesteld op Apply. Easeus Partition Master Home Edition verwijdert de D-schijf en rekt de C-schijf uit naar het maximale formaat.

Easeus Partition Master Home Edition werkt onder de 32bit-versie van Windows XP/Vista. In Windows 7/Vista kunt u ook de standaard schijfbeheerder gebruiken om partities te bewerken. Deze vindt u door rechts te klikken op Computer in uw startmenu. Open hier de optie Beheren en kijk onder Opslag / Schijfbeheer.

Gebruik de schuifbalk en rek uw C-schijf uit naar het maximale formaat.

0 Reactie(s) op: Herpartitioneren met Easeus

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.