Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Herstel bestanden en partities met Parted Magic

Door: Koen Vervloesem | 12 oktober 2012 12:24

None
Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Parted Magic is vooral bekend als een live Linux-distributie om harde schijven te partitioneren, partities te vergroten en ze te verkleinen. Hierdoor is het een handige tool om een dualboot-­installatie voor te bereiden en problemen hiermee op te lossen. Maar Parted Magic kan veel meer. Naast de partitioneringstools bevat de live-cd ook een breed gamma van programma's om partities, bestandssystemen en bestanden te herstellen. U kunt er ook een disk-image mee maken voor een back-up en u kunt zelfs de gebruikerswachtwoorden van uw Windows-installatie aanpassen als u ze vergeten bent. Tijd om alle mogelijkheden eens na te gaan.

Download en brand

Download het iso-bestand van Parted Magic. Op de website is te lezen welke versie u nodig hebt. Wij downloadden pmagic_2012_07_13.iso (Parted Magic gebruikt een datum als versienummer). Wilt u Parted Magic op een computer ouder dan een Pentium III wilt draaien, dan hebt u de tweede download uit het rijtje nodig. Draait u een 64bit-versie van Windows of een Linux-versie op uw computer, kies dan de x86_64-versie van Parted Magic. Brand het iso-bestand op een cd-rom, bijvoorbeeld met ISO Workshop.

Usb-stick

Wilt u Parted Magic liever van een usb-stick opstarten, download dan eerst het programma UNetbootin. Steek uw usb-stick in uw computer, start UNetbootin, kies de optie Diskimage en dan ISO en het iso-bestand van Parted Magic. Onderaan selecteert u de usb-stick waarop u Parted Magic wilt installeren. Let goed op dat u de juiste schijf kiest en niet per ongeluk uw harde-schijfstation overschrijft! Als uw usb-stick niet in de lijst verschijnt, formatteer die dan als FAT32. Klik tot slot op OK om het iso-bestand naar de usb-stick te schrijven.

Opstarten

Start nu uw computer van Parted Magic op. Als uw BIOS zo ingesteld is dat het voorrang verleent aan de cd-romspeler, hoeft u maar de cd-rom in de lade te steken om van Parted Magic op te starten in plaats van uw Windows-installatie. Anders moet u het bootmenu van uw BIOS openen, vaak door op een toets zoals F2 of F12 te drukken. Opstarten van usb-stick moet u vaak expliciet in het bootmenu van het BIOS kiezen. Als uw usb-stick hierin niet zichtbaar is, dan is het mogelijk dat u elders in het BIOS-menu nog wat moet inschakelen.

0 Reacties op: Herstel bestanden en partities met Parted Magic

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.