Herstel bestanden en partities met Parted Magic

Door: Koen Vervloesem | 12 oktober 2012 12:24

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Parted Magic is vooral bekend als een live Linux-distributie om harde schijven te partitioneren, partities te vergroten en ze te verkleinen. Hierdoor is het een handige tool om een dualboot-­installatie voor te bereiden en problemen hiermee op te lossen. Maar Parted Magic kan veel meer. Naast de partitioneringstools bevat de live-cd ook een breed gamma van programma's om partities, bestandssystemen en bestanden te herstellen. U kunt er ook een disk-image mee maken voor een back-up en u kunt zelfs de gebruikerswachtwoorden van uw Windows-installatie aanpassen als u ze vergeten bent. Tijd om alle mogelijkheden eens na te gaan.

Download en brand

Download het iso-bestand van Parted Magic. Op de website is te lezen welke versie u nodig hebt. Wij downloadden pmagic_2012_07_13.iso (Parted Magic gebruikt een datum als versienummer). Wilt u Parted Magic op een computer ouder dan een Pentium III wilt draaien, dan hebt u de tweede download uit het rijtje nodig. Draait u een 64bit-versie van Windows of een Linux-versie op uw computer, kies dan de x86_64-versie van Parted Magic. Brand het iso-bestand op een cd-rom, bijvoorbeeld met ISO Workshop.

Usb-stick

Wilt u Parted Magic liever van een usb-stick opstarten, download dan eerst het programma UNetbootin. Steek uw usb-stick in uw computer, start UNetbootin, kies de optie Diskimage en dan ISO en het iso-bestand van Parted Magic. Onderaan selecteert u de usb-stick waarop u Parted Magic wilt installeren. Let goed op dat u de juiste schijf kiest en niet per ongeluk uw harde-schijfstation overschrijft! Als uw usb-stick niet in de lijst verschijnt, formatteer die dan als FAT32. Klik tot slot op OK om het iso-bestand naar de usb-stick te schrijven.

Opstarten

Start nu uw computer van Parted Magic op. Als uw BIOS zo ingesteld is dat het voorrang verleent aan de cd-romspeler, hoeft u maar de cd-rom in de lade te steken om van Parted Magic op te starten in plaats van uw Windows-installatie. Anders moet u het bootmenu van uw BIOS openen, vaak door op een toets zoals F2 of F12 te drukken. Opstarten van usb-stick moet u vaak expliciet in het bootmenu van het BIOS kiezen. Als uw usb-stick hierin niet zichtbaar is, dan is het mogelijk dat u elders in het BIOS-menu nog wat moet inschakelen.

0 Reactie(s) op: Herstel bestanden en partities met Parted Magic

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.