Herstel bestanden en partities met Parted Magic

© PXimport

Herstel bestanden en partities met Parted Magic

Geplaatst: 12 oktober 2012 - 08:24

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Koen Vervloesem

Parted Magic is vooral bekend als een live Linux-distributie om harde schijven te partitioneren, partities te vergroten en ze te verkleinen. Hierdoor is het een handige tool om een dualboot-­installatie voor te bereiden en problemen hiermee op te lossen. Maar Parted Magic kan veel meer. Naast de partitioneringstools bevat de live-cd ook een breed gamma van programma's om partities, bestandssystemen en bestanden te herstellen. U kunt er ook een disk-image mee maken voor een back-up en u kunt zelfs de gebruikerswachtwoorden van uw Windows-installatie aanpassen als u ze vergeten bent. Tijd om alle mogelijkheden eens na te gaan.

Download en brand

Download het iso-bestand van Parted Magic. Op de website is te lezen welke versie u nodig hebt. Wij downloadden pmagic_2012_07_13.iso (Parted Magic gebruikt een datum als versienummer). Wilt u Parted Magic op een computer ouder dan een Pentium III wilt draaien, dan hebt u de tweede download uit het rijtje nodig. Draait u een 64bit-versie van Windows of een Linux-versie op uw computer, kies dan de x86_64-versie van Parted Magic. Brand het iso-bestand op een cd-rom, bijvoorbeeld met ISO Workshop.

© PXimport

Usb-stick

Wilt u Parted Magic liever van een usb-stick opstarten, download dan eerst het programma UNetbootin. Steek uw usb-stick in uw computer, start UNetbootin, kies de optie Diskimage en dan ISO en het iso-bestand van Parted Magic. Onderaan selecteert u de usb-stick waarop u Parted Magic wilt installeren. Let goed op dat u de juiste schijf kiest en niet per ongeluk uw harde-schijfstation overschrijft! Als uw usb-stick niet in de lijst verschijnt, formatteer die dan als FAT32. Klik tot slot op OK om het iso-bestand naar de usb-stick te schrijven.

© PXimport

Opstarten

Start nu uw computer van Parted Magic op. Als uw BIOS zo ingesteld is dat het voorrang verleent aan de cd-romspeler, hoeft u maar de cd-rom in de lade te steken om van Parted Magic op te starten in plaats van uw Windows-installatie. Anders moet u het bootmenu van uw BIOS openen, vaak door op een toets zoals F2 of F12 te drukken. Opstarten van usb-stick moet u vaak expliciet in het bootmenu van het BIOS kiezen. Als uw usb-stick hierin niet zichtbaar is, dan is het mogelijk dat u elders in het BIOS-menu nog wat moet inschakelen.

© PXimport

Bureaublad

Parted Magic is een Linux-distributie, maar het bureaublad dat verschijnt, is niet ingewikkeld. Het bevat al enkele icoontjes van de belangrijkste programma's, zoals de toetsenbordindeling, de monitorinstellingen, het partitioneringsprogramma, de netwerkinstellingen en Firefox. Het knopje linksonder is een startmenu, waarmee u toegang krijgt tot alle programma's. Rechts daarvan staan enkele snelkoppelingen, om bijvoorbeeld schijven aan te koppelen en om een terminalvenster te openen om opdrachten in te typen.

© PXimport

Live-cd

Vergeet niet dat Parted Magic een live-cd is. U ziet dan wel een icoontje File Manager op uw bureaublad, maar weersta aan de verleiding om hier bestanden in op te slaan. Zodra u Parted Magic afsluit, gaan alle opgeslagen bestanden verloren. De volgende keer dat u Parted Magic opstart, is uw map met documenten weer leeg. U kunt natuurlijk altijd bestanden opslaan op de harde schijf van uw computer vanuit Parted Magic, maar we raden u aan om dit te beperken.

Toetsenbordindeling

Deze stap is enkel voor de Belgische lezers met een Azerty-toetsenbord. Dubbelklik op het icoontje Keyboard Layout op het bureaublad en kies uw toetsenbordindeling: be-latin1: azerty. Klik op OK om dit toe te passen, kies daarna nog eens uw toetsenbordindeling voor X (de grafische omgeving van Linux): be, en kies in het volgende venster als lettertype none. Druk tot slot op Yes om te bevestigen, waarna de instellingen toegepast zijn. Voor Nederlandse gebruikers is alles automatisch al goed ingesteld.

© PXimport

Netwerk

Netwerktoegang is misschien niet altijd noodzakelijk voor uw hersteltaken, maar het komt vaak toch van pas wanneer u even op Google kunt zoeken bij problemen die u tegenkomt. Het netwerk is standaard niet ingeschakeld in Parted Magic. Dubbelklik daarom op het icoontje Network Manager op het bureaublad en daarna op Connect bij het gewenste netwerk. Gebruikt u DHCP op uw lokale netwerk met een ethernetkabel (Wired Network in de instellingen), dan is dit het enige dat u moet doen. Voor een beveiligd wifi-netwerk moet u nog een wachtwoord ingeven.

© PXimport

Monitorinstellingen

Het laatste dat u misschien nog wilt instellen is uw monitor. Dubbelklik op het icoon voor Screen Layout op het bureaublad. Kies door te rechtsklikken en op het getoonde scherm in het menu Resolution eventueel een hogere resolutie als Parted Magic standaard een te lage resolutie gebruikt. Klik daarna op Apply, waarna de nieuwe resolutie ingesteld wordt. Wat meer schermruimte is immers handig als u enkele hulpprogramma's en browservensters open hebt staan.

© PXimport

Back-up

Wanneer u partities bewerkt of hersteltaken uitvoert, is dat nooit zonder risico. Als de stroom bijvoorbeeld plots uitvalt en Parted Magic midden in het verkleinen van een partitie zit, bevindt de inhoud van uw harde schijf zich in een inconsistente toestand en zult u heel wat moeite moeten doen om dit te herstellen. Neem geen risico's en maak een back-up van al uw bestanden en liefst zelfs van de harde schijf in zijn geheel, zodat u bij problemen uw gegevens nog hebt.

© PXimport

Image

Parted Magic bevat Clonezilla om een image te maken van uw harde schijf of een specifieke partitie. Zo'n image is een bit-voor-bit-kopie van uw hele harde schijf of partitie. Deze maakt u met de optie device-image. Met Clonezilla kunt u de image doorsturen, bijvoorbeeld uw NAS. Kies bijvoorbeeld de optie samba_server, daarna Beginner en dan savedisk. Als er dan daarna iets misloopt, herstelt u de harde schijf of partitie door de image terug te halen en naar uw harde schijf te schrijven.

Partities

Dubbelklik op het icoontje Partition Editor om GParted te openen, GParted is het partitioneringsprogramma dat het hart is van Parted Magic. Hiermee kunt u partities en bestandssystemen creëren, verwijderen, vergroten of verkleinen. Dit is bijvoorbeeld ideaal als u slechts één partitie voor Windows op uw harde schijf hebt en ruimte vrij wilt maken voor een dualboot-configuratie met Linux. GParted ondersteunt zelfs de meest exotische bestandssystemen voor Windows, Linux, Mac enzovoort en kan ook met harde schijven in een RAID-configuratie overweg.

© PXimport

Partitie verkleinen

Open in Parted Magic de Partition Editor en rechtsklik op de te verkleinen partitie. Verzeker u ervan dat dit de juiste partitie is door naar de grootte te kijken, kies dan Resize/Move en geef in het geopende venster bij New Size de gewenste nieuwe grootte in of versleep het uiteinde. Met een druk op Resize/Move en daarna Apply gaat het verkleinen van start. Dit proces kan wel even duren.

© PXimport

Nieuwe partitie

U kunt nu in GParted een nieuwe partitie aanmaken op de lege plaats die vrijgekomen is. Klik met de rechtermuisknop op de lege ruimte (unallocated) en kies New, waarna u de grootte van de nieuwe partitie opgeeft (standaard de volledige lege ruimte) en het type. Druk daarna op Apply. De volgende keer dat u Windows opstart zal die overigens merken dat zijn partitie verkleind is en een waarschuwing geven. Normaal gesproken zal Windows dit echter zelf herstellen, zodat u de keren daarna geen waarschuwing meer te zien krijgt.

© PXimport

Schijf herstellen

Een harde schijf kan om allerlei redenen corrupt raken. De gegevens kunt u vaak met de juiste tools nog herstellen. Of misschien hebt u zelfs per ongeluk een partitie verwijderd met Partition Editor terwijl er nog belangrijke bestanden op stonden. TestDisk, meegeleverd door Parted Magic in het menu System Tools, kan u in heel wat van deze situaties uit de nood helpen. Selecteer de schijf waarom het gaat en daarna het partitietype (meestal Intel). Klik in het volgende menu op Analyse, waarna u de huidige partitiestructuur met eventuele foutmeldingen te zien krijgt.

© PXimport

Corrupte partities

Kies nu Quick Search om te zoeken naar corrupte en verwijderde partities. Als dit succesvol is, toont TestDisk daarna de gevonden partities. Selecteer een partitie en druk op uw toetsenbord op P om te kijken welke bestanden erin staan en u ervan te verzekeren dat het om de juiste partitie gaat. Druk op Enter om door te gaan en als de getoonde partitietabel nu klopt, kiest u Write om die naar de schijf te schrijven zodat die niet meer corrupt is. Als er nog altijd een partitie mist, kies dan Deeper Search en volg de instructies.

© PXimport

Undelete

TestDisk kan ook verwijderde bestanden terughalen. Klik hiervoor in plaats van op Analyse op Advanced en selecteer daarna de partitie die de bestanden bevatte. Kies onderaan List. Verwijderde bestanden en mappen krijgt u nu in het rood te zien. Selecteer een bestand of map en druk op de C-toets om te herstellen. Kies daarna de bestemming waarnaar de bestanden gekopieerd worden. Kies als bestemming geen plaats op dezelfde partitie, want dan kunnen de verwijderde bestanden overschreven worden en kunt u ze niet meer herstellen.

© PXimport

Disk Eraser

Als u een computer of een afzonderlijke harde schijf verkoopt, moet u altijd de schijf op een veilige manier wissen zodat er geen restanten van uw privé-gegevens op staan. Eenvoudigweg de bestanden wissen in Windows voldoet niet, want daardoor wordt enkel de mappenstructuur gewist. Zoals u gezien hebt kan TestDisk de bestanden dan nog altijd terughalen als ze nog niet overschreven zijn. Dubbelklik in dat geval op Disk Eraser op het bureaublad van Parted Magic en kies één van de veilige methodes, zoals shred. Klik op Continue.

© PXimport

Kies een schijf

Kies vervolgens de schijf die u wilt wissen. Kijk zeker enkele keren extra na of u de juiste schijf selecteert, want wanneer Disk Eraser zijn werk gedaan heeft, is er geen weg terug en kunt u ook TestDisk niet meer gebruiken om de verwijderde bestanden terug te halen. Druk pas op OK wanneer u zeker bent en kijk anders nog eens na in de Partition Editor of u met de juiste schijf te maken hebt. U krijgt tot slot nog eens de vraag of u verder wilt gaan. Bevestig met Yes of druk op No als u twijfelt.

© PXimport

Bitversnipperaar

Daarna begint het wisprogramma zijn werk in een terminalvenster. Als u bijvoorbeeld shred gekozen hebt in de eerste stap, krijgt u de uitvoer hiervan te zien. Overigens kan dit enkele uren duren voor een grote schijf. U wordt wel constant op de hoogte gehouden van de voortgang en u kunt zien hoeveel megabytes of gigabytes er al veilig gewist zijn en met welk percentage. Als het toch te lang duurt, kunt u het wissen altijd stopzetten door de toetscombinatie Ctrl+C te gebruiken.

© PXimport

Windows-schijf

Als u bestanden op uw Windows-schijf wilt benaderen, dan moet u de partitie eerst aankoppelen. Dubbelklik hiervoor op het icoon van de File Manager op het bureaublad en klik daar in de linkerbalk op de gewenste partitie. U krijgt in dit venster bovenaan nu ook de plaats te zien waarop de Windows-partitie aangekoppeld wordt, zoals /media/Acer. Onthoud deze plaats, u gebruikt hem in het commando in de stap Gebruikersnamen. U kunt nu de bestanden op uw Windows-partitie bekijken en zelfs kopiëren en verplaatsen, aanpassen en verwijderen.

© PXimport

Gebruikersnamen

Hebt u eenmaal toegang tot uw Windows-partitie, dan kunt u nog veel meer. Als u bijvoorbeeld uw Windows-wachtwoord vergeten bent, kunt u dit resetten in Parted Magic. Bekijk eerst welke Windows-accounts er gedefinieerd zijn met behulp van de opdracht chntpw -l /media/Acer/Windows/System32/config/SAM in een terminalvenster. Gebruik in plaats van /media/Acer de locatie die u in stap 16 te zien kreeg. U krijgt nu een lijst van accountnamen. Kies nu één van deze accountnamen om dit account in de volgende stap te wijzigen.

© PXimport

Wachtwoord

Voer nu de volgende opdracht in een terminalvenster in: chntpw -u "Gebruikersnaam" /media/Acer/Windows/System32/config/SAM, waarbij u uiteraard de juiste gebruikersnaam kiest. Er verschijnt nu een menu met verschillende opties. Kies 1 en druk dan op Enter om het wachtwoord te resetten, waardoor het leeg is. Druk daarna op y om te bevestigen en nog eens Enter. Herstart nu en start Windows op, waarna u in uw account kunt inloggen zonder een wachtwoord te moeten opgeven. Stel daarna uiteraard een nieuw wachtwoord in zodat niet iedereen zomaar in uw account kan.

© PXimport

Vechten om de bootloader

Staat Windows op uw computer en u installeert daarna Linux ernaast op dezelfde schijf, is er geen probleem: Linux herkent dat Windows op de schijf staat en zet braaf de verwijzing naar Windows in zijn bootloader. Andersom zorgt voor problemen: hebt u Linux op uw schijf staan en installeert u daarna Windows ernaast op een andere partitie, doet Windows alsof zijn neus bloedt en zet het geen enkele verwijzing naar Linux in het bootmenu, zodat u Linux niet meer kunt opstarten. Parted Magic kan u uit de nood helpen, u moet wel enkele Linux-commando's intypen.

© PXimport

Bootloader

We gaan ervan uit dat u een recente Ubuntu-versie met de bootloader GRUB2 geïnstalleerd hebt en daarna Windows, beide op de enige harde schijf, die door Linux /dev/sda genoemd wordt, en dat de Linux-partitie /dev/sda5 is. Typ nu de volgende commando's in. Let op de correcte schrijfwijze en het spatiegebruik.

mount /dev/sda5 /mnt/local

mount --bind /dev /mnt/local/dev

mount --bind /proc /mnt/local/proc

chroot /mnt/local

grub-install --recheck /dev/sda

© PXimport

Windows in bootmenu

Herstart nu de computer, die het bootmenu van Ubuntu toont en Ubuntu opstart. U zult zien dat Windows nog niet in het bootmenu verschenen is. Eenmaal in Ubuntu aangemeld, opent u een terminalvenster en voert u het volgende commando uit: sudo update-grub. Ubuntu zoekt dan naar alle besturingssystemen op de harde schijf en voegt deze aan het bootmenu toe. Als u daarna uw computer herstart, kunt u in het bootmenu kiezen tussen Ubuntu en Windows.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten