Hier moet je op letten als je een drone wilt kopen

Door: Laura Kempenaar | 26 augustus 2019 14:02

drone regels 2019
How To

Misschien heb je op vakantie iemand gezien die de mooiste strandopnames maakte met zijn drone of zag je een bruiloftsvideo die dankzij dronebeelden nog meer tot leven kwam. Zo zijn er nog meer redenen te bedenken waarom je een drone zou willen hebben. Mocht je die droom echt willen doorzetten, dan moet je hierop letten.

Voordat je begint te dromen over dronevliegen, zorg dat je je bekend maakt met de vliegregels die in ons land gelden. Je mag namelijk niet boven bebouwing of mensenmassa’s vliegen, je moet altijd zicht hebben op je drone en je mag niet hoger dan 120 meter boven de grond. Zo zijn er meer regels, bijvoorbeeld omtrent privacy als je mensen filmt. Maak jezelf bekend met de regels, zodat je niet voor teleurstellingen komt te staan. Dat geldt ook voor regels in het buitenland, want als je met je drone wil reizen, dan kun je mogelijk voor onaangename verrassingen komen te staan. Drones zijn namelijk in sommige landen verboden.

Meer propellers

Goed, je kent de regels en je wil een drone aanschaffen. Hoewel de meeste mensen drones voornamelijk gebruiken om mooie foto’s en video’s te maken, kun je er natuurlijk nog veel meer mee. Je kunt er een pakketje mee bezorgen of een gebouw mee beveiligen. De meeste consumentendrones worden echter vooral gebruikt voor de mooie kiekjes en video's, waardoor die meestal zijn voorzien van vier propellers. Als je meer propellers hebt, dan kun je drone makkelijker exact de kant opsturen die je wil.

Juist als je nog een wat beginnende dronevlieger bent, dan is die wendbaarheid en stabiliteit erg belangrijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Sterker nog, een boom waarin je drone kan blijven hangen, hoeft niet in een klein hoekje te staan als je voor het eerst vliegt. Je onbemande luchtvaartuig vliegt voor je het weet de boom in en zie hem daar maar eens uit te halen.

Zeker als het een dure drone is, dan is zoiets balen. Houd er dus rekening mee dat als je eenmaal een drone hebt, je op plekken gaat vliegen die wat opener zijn, zodat er minder kans is op ongelukken en meer kans op prachtige beelden. Zorg daarvoor wel voor een goede camera van zoveel mogelijk megapixels. Je kiest meestal een drone uit die al is voorzien van een camera, maar ze bestaan ook waarbij je er zelf nog apart een camera aan kunt bevestigen.

DJI Mavic Air, drone, drones

Locatie

De grootte en zwaarte van de drone kan ook een rol spelen bij de aanschaf ervan. Ben je op een eiland, dan is er waarschijnlijk meer wind en daar is niet elke drone even goed tegen bestand. Vooral bij kleine quadcopters, een drone met vier propellers, kan de wind je beelden doen haperen of je drone onbestuurbaar maken. Wil je trouwens ook ondersteboven kunnen vliegen, dan is het belangrijk om een drones te kiezen die zes richtingen op kan, in plaats van vier.

Het kan zijn dat je de drone per ongeluk de boom in vliegt, maar het kan ook zijn dat de accu van het apparaat op raakt. Dat is één van de essentiële zaken om rekening mee te houden als je een drone koopt. De accuduur moet wel passen bij wat je met de drone wil gaan doen. Meestal kun je stellen dat een kleinere drone ook een kleinere en minder goede accu heeft. Wil je allerlei stunts doen, dan gaat je accu veel sneller leeg.

Een ander aspect om van tevoren goed te bedenken, is wat het bereik van de drone is. Je kunt je drone nog oneindig ver van je laten wegvliegen om vervolgens te verwachten dat deze ooit nog terugkomt. Er zitten wel degelijk een ‘bereik’ op drones, wat verschilt van meer dan tien meter tot vele tientallen meters hoog.

Uiteindelijk valt en staat je keuze bij hoeveel geld je kunt spenderen aan je gadget. Je hebt drones voor een paar honderd euro, maar wil je echt fanatiek gaan dronen, dan zal je investering meer rond de 1.000 euro liggen. Misschien wil je eerst even oefenen met een iets goedkoper exemplaar, zodat je niet per ongeluk een maand huur de boom in vliegt.

0 Reactie(s) op: Hier moet je op letten als je een drone wilt kopen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.