Hier moet je op letten bij de aanschaf van een actiecamera

Door: Maikel Dijkhuizen | 29 september 2015 15:26

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Zoals de naam al doet vermoeden, is een actiecamera geschikt om sportieve activiteiten te vereeuwigen. Dankzij een weer- en schokbestendige behuizing lukt het om fietstochten en zelfs parachutesprongen vast te leggen. We vertellen je waar je op moet letten bij aanschaf van een actiecamera.

Tip 01: Voordelen

Voordat we alle specificaties van een actiecamera onder de loep nemen, gaan we eerst in op de voordelen van dit apparaatje. In tegenstelling tot een smartphone of reguliere camcorder is een actiecamera specifiek bedoeld om sportieve momenten te filmen. De (externe) behuizing is meestal bestendig tegen alle weertypen. Verder is de omvang nogal klein, waardoor het apparaatje niet zo snel in de weg zit. Lees ook: 7 actiecamera's getest - Wat is de beste actioncam?

Dankzij speciale bevestigingssets laat een actiecamera zich eenvoudig op een helm, stuur, draagriem of drone monteren. Je hoeft een actiecamera dus niet zelf vast te houden. Een andere specifieke eigenschap is dat de camera dankzij een groothoeklens een groot deel van de omgeving vastlegt. Dit is ongeveer een vergelijkbaar gezichtsveld wat je met je eigen ogen ziet. Wanneer je bijvoorbeeld gaat motorrijden, mountainbiken of bergklimmen, krijg je naderhand een goed idee van de streek waarin je het filmpje hebt opgenomen.

Tip 01 Een actiecamera bevestig je bijvoorbeeld aan het stuur van je fiets.

Tip 02: Bevestigingskits

Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar je de actiecamera voor wilt gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld gaat skiën, is het noodzakelijk dat het toestel op de helm past. Ook voor motorrijden, duiken, surfen, fietsen en hardlopen heb je een geschikte uitrusting nodig. Hiervoor zijn speciale bevestigingskits verkrijgbaar.

Controleer vooraf welke accessoires er voor jouw beoogde actiecamera te koop zijn. Het merk GoPro staat erom bekend dat er voor zo'n beetje iedere activiteit geschikte bevestigingskits beschikbaar zijn. Ook merken als Garmin, Sony, Panasonic en JVC bieden een breed assortiment aan. Sommige fabrikanten leveren standaard al geschikte bevestigingskits mee. Verder zijn er ook fabrikanten die hun producten compatibel maken met GoPro-accessoires. Een voorbeeld hiervan is TomTom.

Tip 02 Bekijk of er voor jouw favoriete sport een geschikte bevestigingskit bestaat.

Tip 03: Gewicht

Omdat je een actiecamera onderweg wilt meenemen, hebben ze doorgaans een laag gewicht. Hierdoor kun je ze zelfs op een valhelm monteren zonder dat het zwaar aanvoelt. Toch zit er evengoed nog behoorlijk veel verschil tussen nieuwe actiecamera's. Zo weegt de TomTom Bandit 190 gram, terwijl de GoPro HERO4 Black een gewicht heeft van slechts 89 gram (inclusief waterdichte behuizing 152 gram).

Salora heeft met de PSC5300FW helemaal een zwaargewicht ontworpen, want deze actiecamera weegt ruim een halve kilo. De accu is voor een groot deel verantwoordelijk voor het gewicht. Een zware accu heeft als voordeel dat je langer kunt filmen, maar je moet dan dus wel meer massa meeslepen. Vooral wanneer je de actiecamera op een valhelm wilt gebruiken, is het zinvol om een exemplaar met een laag gewicht te kiezen.

Tip 03 GoPro maakt ultralichte actiecamera's, terwijl de accu het evengoed vrij lang volhoudt.

Tip 04: Beeldhoek

Een specifieke eigenschap van actiecamera's is dat ze een groothoeklens bevatten. Hierdoor ontstaat er een zogeheten 'fisheye-effect'. Wanneer je deze vervorming hinderlijk vindt, corrigeer je de video achteraf met bepaalde software eenvoudig. Het softwarepakket MAGIX Fastcut is hiervoor bijvoorbeeld speciaal ontworpen. In de specificaties van actiecamera's staat meestal de beeldhoek vermeld. Hoe breder die is, hoe meer je van de omgeving op beeld kunt vastleggen.

Geavanceerde camera's ondersteunen tegenwoordig een beeldhoek van 170 graden. Dit is ongeveer vergelijkbaar met je normale gezichtsveld, waardoor je de actiemomenten zeer realistisch kunt vastleggen. Let wel op welke beperkingen er zijn. Zo ondersteunen nieuwe actiecamera's van Sony weliswaar een beeldveld van 170 graden, maar alleen wanneer de stabilisatiefunctie SteadyShot is uitgeschakeld. Gebruik je deze functie wel, dan blijft er een beeldhoek van slechts 120 graden over. In de handel zijn er ook actiecamera's voor een paar tientjes verkrijgbaar van onbekende merken, maar die hebben meestal als nadeel dat ze 'smallere' opnames maken.

0 Reactie(s) op: Hier moet je op letten bij de aanschaf van een actiecamera

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.