Draagbare monitor kopen: tips en trucs voor de beste koop

Door: Justin Doornekamp | 05 november 2021 09:06

How To

Ben je vaak op reis, dan kan een draagbare monitor wel handig zijn als tweede scherm voor bijvoorbeeld je tablet of laptop. Zo werk je efficiënter in de tuin of op locatie bij een opdrachtgever. Waar moet je op letten als je zo’n portable monitor aanschaft? Wij zetten wat aandachtspunten op een rijtje.

1. Aansluiting

Het is verstandig om te controleren welke aansluitingen het draagbare scherm ondersteunt, omdat dit nog weleens kan verschillen. Soms werkt de aansluiting puur op basis van HDMI of usb, maar het kan ook beide zijn. Controleer ook de aansluitingen op je apparaat. Een MacBook Pro heeft bijvoorbeeld geen HDMI-ingang meer.

De kabel voorziet het tweede scherm van stroom en beeld dankzij je laptop of tablet. Dit betekent dat je je niet al te druk hoeft te maken over de accuduur van de portable monitor, maar bedenk wel dat de batterij van je apparaat er wel sneller door leegloopt. Sommige draagbare schermen kun je draadloos gebruiken: dan is de accuduur juist wel van belang. 

Een MacBook Pro heeft geen HDMI-ingang meer. Let daarop bij de aanschaf van een draagbare monitor.

2. Speakers

Niet alle schermen zijn voorzien van een speaker. Je dient dan de speakers van je laptop of tablet te gebruiken of een draadloze luidspreker aan te sluiten. Met een speaker in het scherm zelf, komen de beelden en audio uit dezelfde bron en heb je minder snel dat er vertraging komt in het beeld en geluid. Het nadeel van een portable scherm mét speakers, is dat hierdoor de monitor uiteraard wat groter wordt. 

3. Scherm

Belangrijk in de zoektocht naar een tweede scherm, is natuurlijk het beeld zelf. Wil je een lekker groot scherm, dan moet je je beseffen dat je deze wel iedere keer overal mee naar toe moet nemen. Dit komt de draagbaarheid niet ten goede. In dit licht is het ook handig om te kijken hoe zwaar de monitor weegt.

Omdat je je scherm niet altijd op dezelfde plek hebt staan, krijg je bovendien te maken met verschillende lichtinvallen. Sommige schermen gaan hier beter mee om dan andere en een veelgehoord kritiekpunt van draagbare monitoren is dat het scherm te veel reflecteert. Bij fel (zon-)licht kun je hierdoor het scherm niet goed meer aflezen. Het loont dus om vooraf wat ervaringen te lezen over de monitor die je wilt kopen.

Gebruik je een tweede scherm vrijwel altijd in combinatie met een tablet, dan is het fijn als de portable monitor ook touchscreen ondersteunt. Je kunt dan gemakkelijk op beide schermen werken, zonder dat je een toetsenbord of muis hoeft mee te zeulen.

Voor het spelen van games, wil je wellicht een scherm dat 4K ondersteunt.

Kijk tot slot naar de resolutie van het scherm. Heb je een hoge resolutie van 4K wel echt nodig? Dit maakt een tweede scherm namelijk een stukje duurder. Alleen als je het scherm wilt gebruiken voor games of voor het kijken naar films en series, kan 4K-ondersteuning lonen. Voor dagelijkse werkklusjes en surfen op internet is een stapje terug ook prima. Je kijkt dan naar een Full-HD scherm met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. 

0 Reactie(s) op: Draagbare monitor kopen: tips en trucs voor de beste koop

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.