Hier moet je op letten bij de aanschaf van een e-reader

Door: richard-veenstra | 20 juli 2019 16:21

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Lezen is een heerlijk tijdverdrijf, maar je hebt vast niet altijd zin om zo’n dikke, zware pil vast te houden of mee te nemen. En dan komt de e-reader om de hoek kijken. Enkele voordelen: lekker licht, je kunt heel veel boeken in één keer meenemen, je hebt geen extra licht nodig en de e-reader gaat wekenlang mee op één acculading.

Tip 01: Technologie

Een e-reader heeft een scherm van e-ink, oftewel elektronische inkt. Andere benamingen zijn elektronisch papier of digitale inkt, met alle begrippen wordt hetzelfde bedoeld. In tegenstelling tot een lcd-scherm verbruikt elektronisch papier veel minder stroom en reflecteert het het licht vrijwel net zo als normaal papier. Hierdoor kun je ook in zonlicht prima een boek op je e-reader lezen. Er bestaan veel verschillende e-ink-technologieën, maar in de meeste e-readers wordt gebruikgemaakt van electroforetische displays. Dit houdt in dat pixels op het scherm individueel aan- en uitgezet kunnen worden door middel van kleine elektrische stroompjes. Dit zie je als je in een e-book de pagina omslaat, de pixels veranderen als het ware van zichtbaar naar onzichtbaar. Doordat dit vrij traag gaat, is elektronisch papier niet geschikt voor snel wisselende beelden en is het vooralsnog alleen mogelijk bij zwart-wittoepassingen. Maar het is daarmee wel prima om een digitaal boek te lezen.

Tip 01 Een e-reader maakt gebruik van e-ink, wat beter te lezen is in direct zonlicht.

Kleur

Wil je niet alleen boeken maar ook bijvoorbeeld comics of manga lezen? Er zijn technologieën waarmee dit mogelijk is, bijvoorbeeld ACeP (Advanced Color ePaper), E Ink Triton en E Ink Spectra en CLEARink. Deze technieken worden voornamelijk gebruikt bij elektronische prijskaartjes in winkels en warenhuizen. Bij de meeste technieken gaat het dan om schermpjes met drie of vier kleuren, maar de ontwikkeling gaat snel en binnen een paar jaar komen er waarschijnlijk e-readers op de markt die meerdere kleuren kunnen tonen.

E Ink Spectra toegepast op digitale prijskaartjes voor een winkel.
Een Kindle moet je bestellen bij Amazon en is niet in een Nederlandse (web)winkel verkrijgbaar

Tip 02: Kindle

Er is een aantal merken die e-readers produceren. Wel zijn er tegenwoordig een stuk minder spelers dan een aantal jaar geleden. Het gros van de markt is tegenwoordig verdeeld over de twee grootste merken: Kobo en Amazon Kindle. Beide fabrikanten verkopen e-readers in verschillende formaten en prijsklassen.

Het is belangrijk om te weten dat je een Kindle moet bestellen bij Amazon, en dus niet in een Nederlandse (web)winkel kunt kopen. Ook gebruikt Amazon met de Kindle een ander bestandsformaat dan Kobo, PocketBook en Denver. Om boeken te downloaden, kun je terecht bij Amazons eigen e-bookdienst. Het nadeel van Amazon Kindle is dat je de boeken die via Amazon hebt gekocht of gehuurd niet zomaar op een andere e-reader kunt lezen. Wel is er een Kindle-app voor Android en iOS, waardoor je de gekochte boeken ook op deze apparaten gemakkelijk kunt lezen. Je vordering wordt bijgehouden, en bij een actieve internetverbinding gesynchroniseerd naar andere Kindle-apparaten of andere apparaten met de Kindle-app.

E-reader Kindle
Tip 02 Kindle is de e-reader van Amazon.

Tip 03: Bestandsformaten

Een open formaat voor e-books is epub. Dit formaat wordt gebruikt door Nederlandse bibliotheken en aanbieders, zoals Kobo, Bruna en Bol.com. Doordat dit een open en veelgebruikt formaat is, zijn er ontzettend veel boeken in epub-indeling beschikbaar.

Op vrijwel alle e-readers kun je overigens pdf-bestanden lezen en de meeste modellen ondersteunen ook Word- en html-bestanden. Neem voordat je een e-reader aanschaft even een kijkje bij de verschillende aanbieders om te zien of jouw favoriete boeken voor dat type apparaat beschikbaar zijn.

Tip 03 De Kobo Aura H2O kan onder andere epub-bestanden openen.

Toch epub op Kindle?

Er is een manier om epub-boeken op een Kindle te kunnen lezen. Dit doe je door het epub-bestand te converteren met het programma Calibre. Dit programma is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux en vind je hier.

Met Calibre kun je epub-boeken lezen op een Amazon Kindle.

Abonnementen

E-books schaf je aan in een online winkel als de Kindle Store, Google Play Store, Bruna of Bol.com of door ze te lenen van de bibliotheek. Als je naar www.onlinebibliotheek.nl gaat, kun je voor 42 euro per jaar lid worden. Je kunt dan iedere drie weken maximaal tien e-books lenen uit de duizenden boeken in de database van de online bibliotheek. Voor iets meer geld kun je een abonnement op zowel de online als de lokale bibliotheek nemen. De prijzen en voorwaarden hiervoor verschillen per gemeente. Veel e-bookaanbieders bieden ook abonnementen aan, Amazon heeft bijvoorbeeld Amazon Unlimited en Kobo heeft Kobo Plus.

Met een Kobo Plus-abonnement heb je toegang tot meer dan 200.000 e-books.

Tip 04: Display

Heb je een e-readermerk op het oog, dan kun je gaan kijken naar je hardware-voorkeuren. Belangrijk daarbij is de grootte en de resolutie van het scherm. Wil je een klein en licht apparaat dat je gemakkelijk in je tas kunt stoppen en mee kunt nemen? Ga dan voor een e-reader met een beeldschermdiagonaal van maximaal 6 inch. Dit formaat zit tussen een normale smartphone en een kleine tablet in. Apparaten van dit formaat wegen vaak nog geen 200 gram, een stuk minder dan een normaal boek dus. De resolutie van een e-inkscherm wordt in ppi weergegeven, wat staat voor pixels per inch. Een budget-e-reader beschikt vaak over zo’n 150 ppi, een duurdere e-reader heeft vaak een pixel-dichtheid van 300 ppi. Zo’n hogere resolutie betekent dat de letters scherper zijn waardoor het aangenamer is om te lezen.

Tip 04 De Kobo Clara HD heeft een pixel-dichtheid van 300 ppi.
Wil je ’s avonds kunnen lezen, kies dan voor een e-reader met geïntegreerde verlichting

0 Reactie(s) op: Hier moet je op letten bij de aanschaf van een e-reader

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.