Hier moet je op letten bij de aanschaf van een e-reader

Door: richard-veenstra | 20 juli 2019 16:21

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 05: Meer eigenschappen

Denk er ook van tevoren over na of in het donker wilt kunnen lezen. Je kunt een lampje op je e-reader bevestigen, maar er zijn ook e-readers met geïntegreerde verlichting zodat het scherm oplicht in het donker. Belangrijk daarbij is ook hoe zwak de verlichting ingesteld kan worden. Wil je ’s avonds in het donker lezen, dan is een scherm al snel te fel verlicht. Dit kom je niet tegen in de specificaties, maar zul je vooral moeten ontdekken door reviews op fora te lezen.

Alle recente e-readers werken met een touchscreen. Je slaat je pagina’s om door op een zijde van het scherm te tikken of te vegen. De duurste e-readers van Kindle en Kobo hebben hiervoor zowel een touchscreen als knoppen naast/onder het scherm.

Tip 05 De duurste e-readers hebben ook knoppen naast het scherm om door je boek te bladeren.

Tip 06: Verbindingen

Vrijwel elke e-reader heeft een wifi-verbinding zodat je gemakkelijk e-books uit een online winkel kunt downloaden. Op sommige apparaten kun je die wifi-verbinding ook gebruiken om ermee op internet te surfen. Verwacht hier niet te veel van, want bewegende elementen of afbeeldingen worden in principe niet goed weergegeven op je e-reader (zie tip 1). Mocht je geen beschikking hebben over wifi, dan bevatten de e-readers veelal ook een usb-poort waarmee je boeken van je pc naar het apparaat kunt kopiëren. Ben je veel onderweg, en wil je a la minute boeken kunnen downloaden, dan kun je kiezen voor een e-reader met 3G of 4G. Maar je kunt het dan ook slimmer aanpakken: download eerst op je smartphone (via 3G/4G) het boek dat je wilt lezen. Zet dan een wifi-hotspot op je smartphone op en verzend het boek naar je e-reader.

Tip 06 Vrijwel elke e-reader heeft een wifi-module aan boord zodat je draadloos e-books kunt bestellen.

Tip 07: Andere functies

Heb je de belangrijkste zaken op een rijtje gezet, dan kun je de specifieke functies van de e-readers bekijken. Sommige dingen kunnen namelijk best handig of waardevol voor je zijn. Amazon laat in zijn Kindle-producten bijvoorbeeld zien hoelang het nog duurt voordat een hoofdstuk of boek uit is. Dit past de e-reader constant aan jouw leessnelheid aan, zodat je weet of je nog nét even het hoofdstuk uit kunt lezen of dat je het voor een volgend moment moet bewaren. Verder hebben vrijwel alle e-readers een woordenboek ingebouwd. Als je een woord niet kent, kun je erop tikken zodat je de betekenis ervan kunt opzoeken. Bij sommige e-readers kun zelfs een persoonlijke woordenlijsten aanleggen en jezelf overhoren. Elke e-reader kan bovendien de lettergrootte aanpassen en bij veel apparaten heb je ook nog keus uit een aantal lettertypes.

Tip 07 Kies de lettergrootte en het lettertype waarin je je boeken wilt lezen.
Neem je je e-reader mee op vakantie, ga dan voor een model dat tegen zon, zee en strand kan

Tip 08: Waterdicht

Als je een e-reader mee wilt nemen op vakantie, dan is het handig om een robuust model te kiezen die tegen zon, zee en strand kan. Sommige e-readers zijn spatwaterbestendig, andere e-readers kun je zelfs in het (zwem)bad lezen. De mate van waterdichtheid wordt aangeduid met een code. Dit begint altijd met IP, dit staat voor International Protection (Rating). Na de IP-letters komen één, twee of drie cijfers. Het eerste cijfer bepaalt hoe een apparaat tegen inslag en aanraking is beschermd, 0 betekent totaal geen bescherming, 6 betekent dat de behuizing van een apparaat dichtgetimmerd is en er dus zelfs geen stofdeeltjes binnen kunnen dringen. Het tweede cijfer gaat over de waterdichtheid, 0 betekent geen bescherming, 9 is vochtdicht en betekent dat een apparaat te gebruiken is bij een vochtigheidsgraad van 90%. Bij de IP-code staat vaak geschreven hoe lang en hoe diep je het apparaat in het water kunt gebruiken. Het derde cijfer gaat over mechanische krachten, maar wordt bij veel apparaten niet genoemd. Als er een x staat op de plek van een cijfer, dan betekent dit dat de fabrikant hier geen mededeling over doet of dat het niet van toepassing is.

Tip 08 Of een e-reader waterdicht is, kun je zien aan de IP-code.

Bladmuziek

Een e-reader kun je zelfs gebruiken om bladmuziek weer te geven, zeker als die bladmuziek in pdf is opgeslagen. Pdf’jes kun je tenslotte op iedere e-reader lezen. De PadMu2 is een e-reader die speciaal voor muzikanten is ontwikkeld. De e-reader is beschikbaar in een enkele en dubbele variant, de enkele versie heeft het formaat van één A4’tje, de dubbele versie is twee keer zo groot. Om de bladen om te slaan, kun je een AirTurn-voetpedaal gebruiken. Je moet wel diep in de buidel tasten, de enkele versie kost 799 euro, de dubbele versie 1.499 euro.

De PadMu2 is de ideale e-reader voor muzikanten.

Kooptips

Uiteraard hebben we weer drie kooptips voor je geselecteerd. Je hebt al een goede e-reader voor een paar tientjes, al kun je ook meer dan tweehonderd euro aan je e-reader uitgeven, als je van alle gemakken voorzien wilt zijn.

Amazon Kindle

Prijs: € 69,99

De Amazon Kindle is een goedkope keus als je niet zo veel toeters en bellen nodig hebt. Het 6-inchscherm is genoeg om boeken goed te kunnen lezen en het apparaat weegt nog geen 200 gram. Boeken koop je in de Kindle Store, hier zijn ook een aantal Nederlandse boeken uit te downloaden. Wil je een Kindle met verlichting, dan kun je kiezen voor de Kindle Paperwhite voor 119,99 euro.

Kobo Aura H2O (Edition 2)

Prijs: € 179,-

De naam geeft het al aan, de Aura H2O kun je prima gebruiken tijdens het badderen of op het strand. Het apparaat heeft 8 gigabyte opslagruimte, een 6,8-inch verlicht display en met de Kobo Aura kun je de lettergrootte en het lettertype aanpassen. Omdat Kobo boeken met het open formaat epub kan lezen, hoef je niet per se bij één aanbieder je boeken aan te schaffen.

PocketBook Inkpad 3

Prijs: € 229,-

De PocketBook Inkpad 3 is de grootste e-reader van onze kooptips, het heeft een schermdiagonaal van 7,8-inch met achtergrondverlichting. Het kan boeken in alle bekende open formaten lezen, speelt mp3-bestanden af en heeft een geïntegreerde browser. Het display is schitterend en heeft een resolutie van 1872 bij 1404 pixels. De opslagcapaciteit is 8 gigabyte, maar kun je uitbreiden naar 32 gigabyte.

0 Reactie(s) op: Hier moet je op letten bij de aanschaf van een e-reader

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.