Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe printer

Door: Martin Gijzemijter | 23 maart 2017 10:30

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Dat printers niet meer zo populair zijn als vroeger, heeft alles te maken met dat ze niet zo noodzakelijk meer zijn als vroeger. Het merendeel van onze communicatie verloopt digitaal en foto’s afdrukken is (in verhouding) sneller en goedkoper als je ze online bestelt. Dat wil echter niet zeggen dat de printer geen bestaansrecht meer heeft, want zo af en toe zul je toch echt nog wel eens iets moeten printen, en dan wil je wel een goede machine hebben staan. Waar moet je tegenwoordig op letten bij het kopen van een printer?

Tip 01: All-in-one?

Wie heel vroeger wilde scannen, printen en faxen, had daar drie apparaten voor nodig. Gelukkig is dat al jaren niet meer zo. All-in-one machines die twee van of zelfs ál deze functies bevatten zijn niet alleen al heel lang op de markt, ze zijn óók nog eens een stuk goedkoper geworden. De grote vraag is natuurlijk, heb je eigenlijk wel een all-in-one nodig? Stel jezelf daarbij de vraag: hoe lang is het geleden dat ik iets gefaxt heb (indien ooit) en hoe lang is het geleden dat ik iets gescand heb? Is het antwoord langer dan twee jaar geleden, dan is investeren in een all-in-one eigenlijk zonde, want je betaalt voor allerlei functionaliteit die je niet nodig hebt. Daarbij komt dat, mocht je tóch een keer iets willen scannen, dan kun je dat tegenwoordig prima met je smartphone doen. Dat werkt uiteraard niet als je vaak tientallen documenten moet scannen, maar dan was je antwoord op bovenstaande vraag anders geweest.

Fax en scan je nooit? Dan is een all-in-one misschien heel erg zonde van je geld.

Tip 02: Inkjet of laser?

Misschien wel de belangrijkste vraag in dit artikel. Wil je een inkjet of een laserprinter? Er wordt vaak geroepen dat een laserprinter veel beter is dan een inkjetprinter, maar dat is niet per se waar. Het hangt allemaal af van waarvoor je de printer wilt gebruiken. Moet je regelmatig grote hoeveelheden documenten afdrukken met veel tekst, dan is een laserprinter absoluut aan te raden. Laserprinters zijn veel sneller en in het algemeen veel goedkoper dan inkjetprinters als het om inktverbruik gaat (bij het printen van tekst). Daarbij is er nog een tweede vraag: wil je een zwart-witlaserprinter of eentje die ook kleur aankan? Wil je veel foto’s gaan afdrukken, dan raden we geen laserprinter aan. Er zijn echt wel laserprinters die prachtige foto’s kunnen afdrukken, maar wil je echt topkwaliteit dan ben je vele honderden euro’s kwijt, terwijl een relatief goedkope inkjet prachtige foto’s afdrukt.

Inkjet en laser hebben zo hun eigen voordelen. Bekijk de eigenschappen en bepaal wat belangrijk voor je is.
Denk goed na over wat je met je printer wilt gaan doen

Tip 03: Groot of compact

Ben je niet van plan om tekst af te drukken, maar gaat het je vooral om het afdrukken van foto’s, dan kun je ook nog overwegen om niet voor een grote printer te gaan, maar voor een compact model, zoals de Selphy van Canon. Zo’n compacte printer gebruikt een heel andere technologie dan inkjet (of laser) en drukt afhankelijk van prijsklasse fenomenaal mooie foto’s af. Met een prijs van rond de 30 cent per foto ben je wel een stuk duurder uit dan wanneer je online zou afdrukken en ook iets duurder dan wanneer je een inkjetprinter zou gebruiken. Gebruiksgemak en flexibiliteit zijn daarom doorslaggevende factoren wanneer je kiest voor een compacte printer. Daarbij is het meegenomen dat er niet voortdurend een enorm apparaat in je huiskamer of elders in huis staat. Daarnaast is dit soort printers standaard zéér compatibel met smartphones: even een foto van je smartphone afdrukken kan bijna niet eenvoudiger.

Als je alleen foto’s afdrukt, zou je ook een compacte printer kunnen overwegen.

Tip 04: Connectiviteit

Uiteraard bieden niet alleen compacte printers ondersteuning voor smartphones, steeds meer gewone printers laten je rechtstreeks vanaf je smartphone naar de printer afdrukken en vandaag de dag is dat een functie die je waarschijnlijk wel wilt hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om je af te vragen of je de printer draadloos met je thuisnetwerk wilt verbinden. Als je op zolder weinig netwerkbereik hebt en dat is waar je je printer neerzet, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat je problemen ondervindt bij het printen. Toch is een draadloze printer wel verdraaid handig, omdat je simpelweg niet gebonden bent aan locatie. Wij raden aan om de keuze tussen ethernet en draadloos niet te laten afhangen van het wifi-bereik in huis. Heb je niet genoeg bereik, dan kun je dat namelijk prima oplossen met behulp van wifi-extenders of een extra accesspoint.

Kies tussen draadloos of bedraad en kijk ook meteen of je vanaf je smartphone kunt printen.

Tip 05: Display

Aanraakschermen zijn inmiddels de gewoonste zaak van de wereld, ook om de printer ermee te bedienen. Er zijn echter ook nog steeds veel printers die helemaal niet zo’n display hebben, maar een ouderwets schermpje met wat knopjes of zelfs helemaal geen display. Dat hoeft geen probleem te zijn, de vraag is vooral wat jij prettig vindt. Wil je de printer graag makkelijk kunnen configureren vanaf het apparaat zelf (netwerkinstellingen bekijken, aanpassen, inktniveaus bekijken enzovoort) of vind je het geen probleem om dat via de pc zelf te doen? Denk bijvoorbeeld aan een all-in-one waarop je een reeks documenten wilt scannen en samenvoegen op je pc tot één pdf-bestand. Zelfs als je printer dichtbij je pc staat, is het niet ideaal om telkens tussen de twee apparaten heen en weer te lopen. Vanaf je printer de opdracht kunnen configureren via een display is dan wel heel fijn. Ben je dat allemaal niet van plan? Dan is een printer zonder display prima.

Heel veel printers hebben tegenwoordig een display, maar in theorie is dat niet nodig. Vind je het belangrijk genoeg om ervoor te betalen?

Tip 06: Ondersteuning

Goedkoop is duurkoop geldt misschien in veel gevallen, maar als het gaat om printers is dat niet altijd waar. Je kunt voor een paar tientjes een printer kopen die prima foto’s print en tekstdocumenten waar niets op aan te merken is. Wat echter belangrijk is, is hoeveel ondersteuning er is voor nieuwe en verschillende besturingssystemen. Staar je daarbij niet blind op de bekendheid van een merk, maar ga op onderzoek uit. Misschien is het model dat jij op het oog hebt al een paar jaar oud, en is het een printer van een merk dat z’n producten, bijvoorbeeld, maar vijf jaar ondersteunt met drivers. Je kunt dit eenvoudig online uitzoeken, bijvoorbeeld door op de website of het forum van het betreffende merk te kijken. Als een merk er bijvoorbeeld de gewoonte van maakt om producten vrij kort (of niet breed) te ondersteunen met drivers, dan zal die informatie vrij snel naar voren komen bij het zoeken.

Een goede en lange ondersteuning is wel zo fijn voor het gebruik van je printer in de toekomst.
Het kostenplaatje gaat verder dan de aanschaf alleen

0 Reactie(s) op: Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe printer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.