Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe printer

Door: Martin Gijzemijter | 23 maart 2017 10:30

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 07: Inktkosten

Een ander voorbeeld van goedkoop is duurkoop: voor vier tientjes kun je al een prima inkjetprinter in huis hebben. Dat lijkt niet duur. De kans is echter aanwezig dat de printer allesbehalve efficiënt print en/of dat de aanschaf van nieuwe inkt ontzettend duur is. Dan is de initiële aanschafprijs misschien niet hoog, maar als je regelmatig print, heb je dat voordeel binnen een jaar al teniet gedaan doordat de machine peperdure inkt slurpt alsof het water is. Ook hier geldt: het is niet per definitie zo dat als je een goedkope printer koopt, dat deze automatisch heel veel inkt verbruikt en dat de inkt duur is. Maar het is wel degelijk mogelijk (overigens ook bij duurdere printers), dus laat je niet alleen leiden door de prijs. Bekijk de prijs van een inkt of tonercartridge (en vergelijk vooral ook inkt met toner), en ook hoeveel pagina’s (tekst, maar ook foto’s) er met zo’n cartridge kunnen worden afgedrukt. Op die manier kun je eenvoudig berekenen hoeveel je betaalt per afdruk op A4. Overigens kun je ook zoeken op Google om te zien of iemand die vergelijking al voor je heeft gemaakt.

Als de printer heel goedkoop is, maar de inkt een fortuin kost, ben je alsnog duur uit.

Tip 08: Inktverbruik

Wat ook van groot belang is, is de manier waarop de printer met het inktverbruik omspringt. Heeft de printer een cartridge met daarin alle kleuren of heeft elke kleur een losse cartridge? Dat lijkt niet zo boeiend, maar is het wel degelijk. Want stel nu dat je vaak je briefpapier print en je logo heeft een blauwe kleur, of je kinderen zijn enorm fan van superman (blauw en rood). In dat geval zullen blauw en rood de eerste kleuren zijn die leeg zijn. Wanneer je een cartridge hebt die alle kleuren bevat, dan is dit zeer ongunstig, want zodra een kleur helemaal op is, zul je de gehele cartridge moeten vervangen, terwijl geel misschien nog wel bijna helemaal vol zit. Pure verspilling is dat en dat is natuurlijk ook van invloed op de prijs per pagina. Ook belangrijk: maakt de printer gebruik van een fotocartridge en op wat voor manier? Sommige fotocartidges worden gebruikt om zwart te printen als zwart op is en dat is zonde van je geld want fotocartridges zijn veel duurder. Dit laatste vereist uiteraard wel even flink wat zoekwerk op internet. Heb je gekozen voor een laserprinter, dan speelt dit probleem niet omdat de toners altijd maar één kleur bevatten.

Lees ook:12 tips om een printer uit te kiezen die bij je past

Kijk ook naar de manier waarop de inkt gebruikt wordt. Verspilling kan erg duur zijn.
Je kunt een snelheidsmonster kopen, maar heb je die nodig?

Tip 09: Snelheid

Een laserprinter is doorgaans een stuk sneller dan een inkjetprinter. Maar tussen de snelheden van inkjetprinters en laserprinters onderling zitten ook grote verschillen. Zo haalt de ene laserprinter twintig pagina’s per minuut, terwijl een duurder exemplaar met gemak het dubbele haalt. Maar ook inkjetprinters kunnen dit soort snelheden halen. De vraag is: hoe belangrijk is het voor je? Snelheid is namelijk één van de factoren in printers waar je voor betaalt. Moet je regelmatig je boekhouding afdrukken, of veel foto’s of andere documenten met veel pagina’s, dan is het belangrijk dat je een snelle printer hebt. Is dat niet het geval, en gaat het om af en toe een printje, waarom zou je dan betalen voor snelheid? Dat is alsof je met een Ferrari boodschappen gaat doen. Laat je dus in een winkel niet overtuigen van het feit dat duurder per definitie beter is.

Tip 10: Kwaliteit

Tja, en dan de kwaliteit. Printers hebben qua afdrukkwaliteit enorme sprongen gemaakt in de afgelopen jaren. Vrijwel alle printers drukken op prima kwaliteit af. Als het om foto’s gaat, speelt kwaliteit natuurlijk wel een grote rol, maar óók foto’s worden op een printer van een paar tientjes prima afgedrukt. Verder is het goed om te weten dat, dure uitzonderingen daargelaten, laserprinters eigenlijk niet bedoeld zijn voor het afdrukken van foto’s (afbeeldingen zien er in principe prima uit, maar foto’s op fotopapier uit een laserprinter zijn doorgaans nu eenmaal minder). Omdat er via internet bijna niet goed achter te komen is welke printer wel mooie afdrukken maakt en welke niet, raden we sowieso aan om naar een fysieke winkel te gaan, een foto af te laten drukken en deze simpelweg te vergelijken. Zien is immers geloven.

De meeste moderne printers drukken af in prima kwaliteit, maar dure printers printen foto’s vaak wel mooier. Vergelijk de prints eens in de winkel.
Denk ook even aan de extra mogelijkheden

Tip 11: Dubbelzijdig?

Dit punt is lang niet voor iedereen belangrijk, maar als je graag wilt dat je printer automatisch dubbelzijdig afdrukt, dan is het heel belangrijk om daar tijdens de koop bij stil te staan. Slechts weinig printers ondersteunen deze functie (je kunt altijd wel handmatig dubbelzijdig printen in door het in twee stappen te doen, maar dat tellen we niet mee). HP heeft modules die je kunt kopen die dubbelzijdig printen ondersteunen, maar die passen lang niet op alle printers. Iets om specifiek op te letten dus. Hetzelfde geldt voor scannen: er zijn scanners die aan twee kanten van een document tegelijk kunnen scannen, iets wat je bizar veel tijd kan schelen als je veel documenten moet scannen. Maar ook hier geldt: de meeste scanners in all-in-one-printers hebben deze functie niet, dus het is iets om specifiek naar te zoeken.

Wil je dubbelzijdig kunnen printen? Dat kunnen lang niet alle printers, dus let daarop.

Tip 12: Extra mogelijkheden

Tot slot is het ook heel belangrijk om goed te kijken naar de extra mogelijkheden van de printer. Sommige (all-in-one-)printers hebben namelijk de mogelijkheid om dia’s in te scannen. Daarnaast hebben veel printers (maar niet alle) een speciale lade voor het printen van bijvoorbeeld foto’s of enveloppen. Wil je dit soort functies, dan is het goed om daarnaar te kijken, maar zelfs als je er niet in geïnteresseerd bent is het goed om dit te checken, om te voorkomen dat je een printer koopt met allerlei fratsen waar je helemaal niets aan hebt.

Denk ook aan extra mogelijkheden, zoals dia’s scannen, een aparte fotolade enzovoort.

0 Reactie(s) op: Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe printer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.