Hier moet je op letten voor je een Bluetooth-speaker koopt

© PXimport

Hier moet je op letten voor je een Bluetooth-speaker koopt

Geplaatst: 12 oktober 2019 - 13:24

Aangepast: 14 december 2022 - 13:25

Laura Jenny

Het is mooi om een goede speakerset hebben voor thuis, maar ook onderweg wil je soms muziek met andere delen. In een park, op het strand of bijvoorbeeld op vakantie in je hotelkamer. Een Bluetooth-speaker is daarvoor ideaal, maar bedenk goed wat je wil voor je er eentje koopt.

Een Bluetooth-speaker is een draagbare luidspreker die je eerst oplaadt (vaak via usb-c of micro-usb) voordat je deze meeneemt. Het idee is dat je je smartphone ‘paart’ met het boxje via Bluetooth. Hierdoor is er geen internetverbinding nodig en geen batterij. Houdt er wel rekening mee dat je smartphone sneller leeggaat door het gebruik van Bluetooth. Zo werkt een Bluetooth-speaker, maar waar moet je op letten als je er eentje aanschaft?

Bedenk waarvoor je hem wilt gebruiken

De nieuwe Sonos Move is een prachtige speaker, maar het is er niet eentje die je even in je handbagage meeneemt op vakantie. Wil je alleen een Bluetooth-speaker gebruiken voor in je eigen tuin, dan is die Move juist perfect. Is het juist de bedoeling om er veel mee te reizen, dan kun je beter voor een lichter, compacter exemplaar van JBL of Sony kiezen. Bedenk goed wat je met de speaker wil doen. Neem je hem bijvoorbeeld mee naar het strand, dan moet hij wel tegen een spatje of stootje kunnen.

Besef hoe belangrijk je geluidskwaliteit vindt

Als je een boxje online aanschaft, dan kun je natuurlijk niet luisteren hoe hij klinkt of testen hoe hard hij kan. Er zijn echter andere eigenschappen waaruit je kunt opmaken welke geluidskwaliteit je kunt verwachten. Een belangrijke is de output in wattage. Als je een speaker hebt tussen 15 en 20 watt, dan produceert het boxje waarschijnlijk zo’n 80 decibel. Daarnaast bieden veel webwinkels een indicatiemethode om aan te duiden wat je ongeveer mag verwachten. Uiteraard heeft een speaker die groter is een grotere ‘kast’ om geluid te produceren dan een kleinere. Houdt daarbij ook rekening met het feit dat de geluidskwaliteit van bluetooth-audioproducten altijd lager is dan bekabelde- of wifi-installaties.

beste speakers 2017

© PXimport

Kijk naar de accuduur

Misschien wil je in de zomer van 8 uur ‘s ochtends tot 8 uur ‘s avonds op het Hollandse strand liggen met non stop muziek, zonder dat je oordopjes in hoeft. Je kunt boxjes vinden die je je hele dagje uit muzikaal kunnen ondersteunen. Uiteraard gaat de accu eerder achteruit als je het boxje heel hard zet en voortdurend muziek luistert, versus wanneer je hem bijvoorbeeld gebruikt om een zakelijke presentatie af en toe van geluid te voorzien wanneer er een video wordt afgespeeld.

Spiek even wat de aansluiting is

Zoals aangegeven werken Bluetooth-speakers vaak door te worden opgeladen via usb-c of micro-usb. Het is handig als je smartphone op dezelfde wijze kan opladen als het speakertje, omdat je dan maar één kabeltje mee hoeft te nemen om uiteindelijk beide apparaten op te laden. Ook kunnen sommige speakers snelladen, wat een investering waard is. Er zijn exemplaren die uren nodig hebben om weer helemaal vol te raken, terwijl het ook binnen een half uur kan.

Heeft de speaker een microfoon?

Luister je naar muziek en gaat je telefoon, dan kun je tegen de speaker praten om zo handsfree te telefoneren. Dat is echter niet het enige handige aan een speaker met microfoon. In sommige gevallen kunnen deze samenwerken met Google Assistant, waardoor je heel makkelijk door Hey Google te zeggen kunt wisselen van nummer.

Wat nog overblijft is bedenken hoe je deze wilt besturen. Er zijn speakers met bijvoorbeeld knoppen voor extra bass of andere mogelijkheden, maar ze zijn er ook heel simpel met slechts drie knoppen: aan/uit, pauze en play. En dan is er natuurlijk nog het leukste om te bepalen: welke kleur en welk design je aanspreekt.

Google Assistant

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten