hMailServer 5.3.3-B1879

Door: Ignace de Groot | 25 juli 2012 13:29

Apps & Software

Met hMailServer richt u uw eigen mailserver in. Zo hebt u meer instelmogelijkheden en volledige controle vergeleken met andere e-maildiensten. Bovendien hoeft het opzetten van zo'n eigen mailserver niet eens ingewikkeld te zijn. Uiteraard moet uw pc of server wel aan staan en een internetverbinding hebben.

De installatie is verrassend eenvoudig, althans wanneer u de ingebouwde database gebruikt (Microsoft SQL Compact). Dat mag overigens alleen voor niet-commercieel gebruik. Verder dient u een beheerders-ID te creëren en uw internetdomein toe te voegen. Bent u van plan hMailServer als smtp-server te gebruiken en die van uw provider te omzeilen, dan zult u ook nog de nodige DNS-aanpassingen moeten doorvoeren, met name de MX-records voor uw domein. Naast SMTP kan hMailServer eveneens overweg met POP3 en IMAP.

De functielijst lieg er niet om: hMailServer is best wel flexibel.

Accounts

Uiteraard moet u in hMailServer alle gewenste e-mailaccounts creëren. Een e-mailadres kan in principe volstaan, maar er zijn nog heel wat andere opties mogelijk. U bepaalt bijvoorbeeld per gebruiker de maximumgrootte van de mailbox, u activeert auto-reply of forwarding, u legt complexe regels vast (bijvoorbeeld: verwijder de mail indien de onderwerpsregel woord x bevat), enz. Naast klassieke e-mailaccounts voorziet hMailServer ook in aliassen en distributielijsten.

Extra's

Er zijn nog heel wat andere extra's in hMailServer. Om te beginnen zijn er een aantal goede beveiligingsfuncties voorzien. Zo kunt u, om spam tegen te gaan, DNS blacklists laten integreren en greylisting activeren. Bij dit laatste zal hMailServer tijdelijk inkomende mail weigeren volgens de redenering dat (alleen) bonafide mailservers de verzending dan wel opnieuw zullen proberen. U kunt tevens bijlagen van zelf in te stellen types laten blokkeren en ClamWin of een andere externe virusscanner aanspreken.

Verder is het mogelijk gebruikers te bannen na een (zelf te bepalen) aantal mislukte aanmeldpogingen, foutberichten aan te passen, een catch-all adres in te stellen, aan te geven van welke IP-adressen u welk soort connecties toelaat, enz.

Accounts creëren: een adres volstaat, maar dan laat u wel heel wat opties liggen.

Poortblokkade

hMailServer komt pas volledig tot zijn recht als die effectief optreedt als directe SMTP-server. Jammer genoeg blokkeren veel ISP's poort 25. In dat geval kunt u normaliter wel nog de SMTP-server van uw provider als SMTP-relay inzetten. Op die manier blijft het dan wel mogelijk dat hMaiLServer als lokale mailbezorger (binnen uw netwerk) fungeert en dat u zo toch beter toezicht houdt op alle mailverkeer.

hMailServer 5.3.3-B1879

Freeware

Taal Engels

Download 2,98 MB

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen niet vermeld

Maker Martin Knafve

Oordeel 9/10

Pluspunten

Overzichtelijke interface

Veel functies

Aandacht voor veiligheid

Pseudo-contextgevoelige helpfunctie

Minpunten

Optimale configuratie vergt enige tijd en kennis

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: hMailServer 5.3.3-B1879

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.