Hoe berichten dicteren met de iPhone 4S?

Door: Martin Gijzemijter | 28 oktober 2011 11:36

How To

Uw stem speelt een belangrijke rol bij de bediening van de iPhone 4S, tenminste, als u dat wilt. Dat merkt u in de vorm van Siri, maar ook in de mogelijkheid om uw stem te gebruiken om sms-, iMessage- en e-mailberichten te vullen. De kans is echter groot dat u lang zoekt naar deze functionaliteit, maar het nergens kunt vinden. Dat heeft te maken met uw taalinstelling.

Hoewel u teksten kunt inspreken zonder de hulp van Siri, is de technologie die uw stemgeluid om kan zetten in een nauwkeurige, leesbare tekst wel dezelfde technologie die ook achter Siri schuilgaat. Dat betekent dus helaas dat, totdat Siri ook beschikbaar komt in het Nederlands, u geen Nederlandse teksten zult kunnen dicteren. Dat is jammer, maar een kwestie van geduld. Maar wat als u ook met enige regelmaat berichten naar het buitenland stuurt? Moet u dan telkens de taal van uw telefoon wijzigen om te kunnen dicteren? Gelukkig is dat niet het geval.

In het Nederlandstalige toetsenbord hebt u (op dit moment) geen knop die u een tekst laat dicteren.

Uw iPhone heeft de mogelijkheid om meerdere toetsenborden te activeren. Op die manier kunt u bijvoorbeeld een Engelstalig (of Frans- of Duitstalig) toetsenbord hebben (met bijborend woordenboek en autocorrectie) naast uw Nederlandse toetsenbord. U doet dit door op uw iPhone 4S (meer toetsenborden is mogelijk op oudere iPhones, dicteren helaas niet) te navigeren naar Instellingen / Algemeen / Toetsenbord / Internationale versies. In het scherm dat verschijnt ziet u welke toetsenborden zijn geïnstalleerd (waarschijnlijk alleen Nederlands). Druk op Voeg toetsenbord toe... en voeg het toetsenbord toe in de gewenste taal, in dit geval Engels.

U dient het Engelstalige toetsenbord te activeren om de dicteeroptie te ontgrendelen.

Wanneer u nu een berichtvenster opent, bijvoorbeeld in de app Berichten of Mail, dan ziet u op het toetsenbord, naast de spatiebalk een wereldbol staan. Drukt u hier op dan schakelt u over naar het Engelstalige toetsenbord. In dit toetsenbord ziet u een microfoontje staan. Als u hier op drukt, kunt u dicteren wat u wilt typen. Druk op Gereed wanneer u klaar bent met dicteren en u zult uw tekst in het tekstveld zien. Mocht het niet helemaal zijn wat u hebt gezegd, houd er dan rekening mee dat de technologie redelijk accentgevoelig is. Spreek langzaam en duidelijk.

Met de wereldbol verandert uw toetsenbord van taal, met de microfoon kunt u vervolgens dicteren.

0 Reactie(s) op: Hoe berichten dicteren met de iPhone 4S?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.