Hoe kies je het juiste schermformaat voor een tv?

Door: redactie-computertotaal | 17 januari 2022 17:16

Sfeerafbeelding van een gamingtelevisie van LG in gebruik.
Nieuws

Als je op zoek gaat naar een nieuwe televisie, kijk je waarschijnlijk eerst naar het gewenste formaat. Tegenwoordig zijn zelfs grote modellen van 55 of 65 inch prima betaalbaar, dus een fraaie televisie is voor veel mensen binnen handbereik. Maar het juiste schermformaat is van meerdere factoren afhankelijk. Waar moet je op letten?

Sinds de opkomst van 4K stijgt de behoefte naar grote tv inch maten alleen maar, want Ultra HD-beelden komen op een fors scherm het beste tot hun recht. Houd wel rekening met de beschikbare ruimte en bepaal vooraf de maximale breedte van de beeldbuis. Zo voorkom je dat je onverhoopt een te grote televisie aanschaft.

Fabrikanten gebruiken de eenheid inch om de grootte van televisies uit de drukken. Vermeldt een televisiemerk bij zijn product bijvoorbeeld een formaat van 49 inch, dan wordt hiermee de afstand van het beelddiagonaal bedoeld. Dit is dus de totale lengte tussen de hoeken linksonder en rechtsboven van het scherm.

Wil je de afstand liever niet in inch berekenen? Geen probleem, want je rekent inches eenvoudig om naar centimeters. Vermenigvuldig het aantal inches met 2,54 en je achterhaalt de beelddiagonaal in centimeters. In het geval van een 49inch-scherm is de som dus 49 × 2,54, wat resulteert in een beelddiagonaal van zo’n 124 centimeter. De meeste televisiemerken vermelden overigens in hun specificaties ook de schermdiagonaal in centimeters.

Ideale kijkafstand

Welke televisieformaat je het beste kunt kiezen, hangt nauw samen met de kijkafstand in de kamer. In een bescheiden slaapkamer kun je waarschijnlijk uit de voeten met een kleiner model dan in een ruime woonkamer. Verder hangt het ook af van de hoofdactiviteit. Als je een televisie voornamelijk gebruikt om te gamen, zit je doorgaans dichter op het scherm dan wanneer je op een afstandje geniet van een spannende film.

Belangrijk om te weten is dat het voor een gemiddelde woonkamer haast onmogelijk is om een te grote televisie te kopen. Een goede kijkafstand heeft namelijk alles te maken met de gebruikte resolutie. 

Doordat de standaardresolutie van de meeste nieuwe televisies de afgelopen jaren steeg naar maar liefst 3840 × 2160 pixels (4K) moet je behoorlijk dicht bij het scherm zitten om het verschil met een Full HD-televisie (1920 × 1080 pixels) te zien.

Om alle details van een 4K-televisie zonder verlies waar te nemen, gebruik je de volgende vuistregel om de ideale kijkafstand te berekenen. Vermenigvuldig het schermdiagonaal in centimeters met 0,8 en je weet hoe ver je van de televisie kunt zitten. Een 55inch-televisie heeft een beelddiagonaal van ongeveer 140 centimeter, dus dan kom je uit op een ideale kijkafstand van slechts 112 centimeter.

Waarneembare details

In de praktijk zit natuurlijk niemand op een meter voor de televisie. Een ideale kijkafstand afgestemd op het maximaal aantal waarneembare details is tenslotte iets anders dan een comfortabele kijkafstand. Een kanttekening is dan ook wel op zijn plaats, want op een langere afstand kun je natuurlijk ook van 4K-beelden genieten.

Wel neemt het aantal waarneembare details geleidelijk af wanneer je verder weg zit van het scherm. Deze korte ideale kijkafstand verklaart overigens wel waarom je in het geval van een 4K-televisie het beste voor een grote beeldbuis kunt kiezen. Bij een klein maatje zit je al gauw te ver weg, waardoor de meerwaarde ten opzichte van een Full HD-televisie wegvalt.

Een model van 65 of zelfs 75 inch is tegenwoordig helemaal niet vreemd voor een huiskamer met normale afmetingen. Bij een exemplaar van 75 inch bedraagt de ideale kijkafstand nog altijd slechts 152 centimeter, al is een afstand van enkele meters in de praktijk natuurlijk realistischer. 

Heb je de keuze, ga dan altijd voor groot. Je raakt er snel aan gewend en je zult er geen spijt van krijgen! Zit je relatief ver weg en wens je geen grote televisie, dan is een Full HD-televisie een prijsvriendelijk alternatief.

Kleine tv kopen?

Overigens is groter niet altijd beter. Als tweede televisie in de slaapkamer is een uit de kluiten gewassen beeldbuis zelfs ongewenst, omdat het felle licht je wakker houdt. Vlak voor het slapengaan nog even een talkshow kijken, is dus niet echt bevorderlijk voor de nachtrust. Een model van pakweg 32 of 43 inch voldoet voor de meeste slaapkamers al prima. Bijkomend voordeel is dat kleine televisies ook nog eens zeer betaalbaar zijn.

3 Reactie(s) op: Hoe kies je het juiste schermformaat voor een tv?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 januari 2022 10:44 klungel
  leuk artikel, maar verteld niet wat de "goede" kijk afstand is in een woonkamer.
  is bijvoorbeeld een 4 meter ok voor een 43 inch scherm?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 januari 2022 15:12 WimC56
  Dan zit je dus met je snavel bovenop de TV!!
  De consumentenbond raadt een kijkafstand van ca. 2.4x de beeldschermdiagonaal bij TV kijken aan.
  Bij gamen zal het idd een kleinere afstand zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 januari 2022 16:02 John1313
  Een verkoper zei me ooit dat de beste kijkafstand de diagonaal in inches is gedeeld door 10. Dus 32" is 3,2 meter.
  Daarmee heeft hij me een TV verkocht voor de slaapkamer van 32" en ben het nog steeds met hem eens, groter is onzin.

  Als je een 4K 55" in je woonkamer plaats en op 1,12 meter gaat kijken zie je inderdaad dat het beeld nog steeds scherp is mar het programma of film kun je amper volgen.
  Bij een tenniswedstrijd moet je het hoofd draaien van links naar recht, pijn aan je nek, bah. Lijkt me ook niet goed voor je ogen zeker bij slechte achtergrondverlichting.

  Die inchmaat gedeeld door 10 is een goede richtlijn!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.