Hoe verleng je de levensduur van je iPhone-batterij?

© PXimport

Hoe verleng je de levensduur van je iPhone-batterij?

Geplaatst: 2 mei 2013 - 11:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:04

Martin Gijzemijter

De iPhone is een prima smartphone, maar over de levensduur van de batterij zijn gebruikers vaak minder enthousiast. Het lijkt wel alsof, met elke iOS-update die Apple uitbrengt, de batterij steeds vaker opgeladen moet worden. Het interessante is dat dat niet alleen maar zo lijkt, het ís ook daadwerkelijk zo.

Steeds meer functies

Wat je moet onthouden, is dat met elke nieuwe iOS-release, er een waslijst aan nieuwe mogelijkheden wordt toegevoegd aan iOS, mogelijkheden waar je als iPhone-gebruiker waarschijnlijk gretig gebruik van maakt.

Het nadeel daarvan is dat bepaalde mogelijkheden je batterij extra zwaar belasten. Denk maar eens aan de mogelijkheid van apps om je locatie te bepalen, of de mogelijkheid van apps om je push-notificaties te sturen enzovoort. Op zichzelf zijn al die functies niet zo heel heftig. Maar je kunt je voorstellen, dat als je tien apps hebt geïnstalleerd die van tijd tot tijd je locatie proberen te bepalen, de GPS dus bijna non-stop wordt aangesproken.

Hetzelfde geldt voor push-notificaties. Allemaal geweldig, maar als je om de tien seconden een notificatie krijgt van WhatsApp, e-mail, spelletjes enzovoort, dan is het niet meer dan logisch dat je batterij ook vele malen sneller leeg gaat. Het vervelende is dat het zulke drastische vormen kan aannemen, dat je iPhone letterlijk binnen 2 uur leeg is en dat maakt hem onbruikbaar. Gelukkig kun je er iets aan doen.

 

© PXimport

Iedere versie van iOS komt met veel nieuwe functies en dus meer batterijbelasting.

Locatievoorzieningen uitschakelen

Verreweg de grootste boosdoener op dit gebied zijn de locatievoorzieningen, een relatief nieuw onderdeel van iOS. Dit is de functie die ervoor zorgt dat Facebook kan aangeven van waar je een bericht hebt gestuurd, dat FourSquare precies weet op welke plek je je bevindt zodat je kunt inchecken enzovoort.

In het begin was er nog maar een handjevol apps die van die functionaliteit gebruik maakte, maar inmiddels zijn het er honderden, zo niet duizenden. Als gebruiker heb je niet altijd zin om daar helemaal in te duiken, maar het begint dergelijke vormen aan te nemen dat je hier af en toe wat instellingen zult moeten aanpassen. Druk op Instellingen en vervolgens op Privacy / Locatievoorzieningen.

Om te testen of het echt van invloed is op de levensduur van je batterij, kun je Locatievoorzieningen bovenin helemaal uitzetten. Merk je dat je batterij langer meegaat (en tenzij er een hardwaredefect is, zal dat zo zijn), dan kun je in dit menu per app gaan kijken wat de invloed is op je batterij. Tip: FourSquare is een gigantische energieslurper evenals de meeste locatiegebaseerde chat-apps.

 

© PXimport

Door Locatievoorzieningen te beheren doe je véél langer op een dag met je batterij.

Pushberichten

Wanneer je een app installeert, krijg je doorgaans de vraag of deze je pushberichten mag sturen. Daar drukken we eigenlijk altijd massaal op ja. Maar een gemiddelde iPhone bevat al snel zo’n 100 tot 150 apps. Heel veel energie verbruiken pushberichten op zichzelf niet, maar als je voortdurend notificaties krijgt, dan betekent dat ook dat het display voortdurend even ingeschakeld wordt.

Dat je batterij hieronder te lijden heeft, is dan ook geen raadsel. Pushberichten schakel je uit door te navigeren naar Instellingen / Berichtgeving. Vervolgens verschijnt er een lijst met geïnstalleerde apps die berichten weergeven in het Berichtencentrum. Door deze apps aan te tikken, kun je bepalen of ze wel of geen pushnotificaties mogen sturen.

 

© PXimport

Ook het uitschakelen van pushnotificaties zorgen voor een langere batterijduur.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten