Hoe vind je de fitnesstracker die bij je past?

Door: Martin Gijzemijter | 04 augustus 2020 09:41

Kieskeurig.nl helpt je de beste activity tracker te vinden
How To

Een nieuwe uitvinding is de fitnesstracker al lang niet meer, er zijn inmiddels waarschijnlijk meer modellen beschikbaar dan er sportieve activiteiten zijn. Maar juist dat maakt de zoektocht naar de juiste fitnesstracker niet eenvoudig. Gelukkig is er een aantal specifieke dingen waar je op kunt letten. Wij zetten ze voor je op een rijtje, zodat je precies de tracker vindt die bij je past.

Tip 01: Prijs

De prijs van een product speelt natuurlijk altijd een rol als het om gadgets gaat, toch willen we dit aspect als het gaat om fitnesstrackers even specifiek noemen, omdat de prijzen hiervan gigantisch uiteenlopen. Zo heb je al een fitnesstracker voor een euro of twaalf, terwijl je er met gemak ook meer dan achthonderd euro voor kunt neertellen. De reden voor dit immense verschil is het aantal functies aan boord. Het ene apparaat is weinig meer dan een stappenteller, het andere model is een geavanceerdere fitnesstracker, terwijl het duurste model een complete smartwatch is. Van tevoren moet je je twee dingen bedenken: wat wil je maximaal betalen voor het apparaat, en wat zijn de functies die je absoluut nodig hebt. Houd je tijdens het shoppen ook echt aan deze twee eisen, want we garanderen je dat je je anders laat overhalen tot de aankoop van een superdure fitnesstracker met voor jou overbodige functies.

Tip 01 Bedenk eerst wat je ervoor over hebt, want er zijn peperdure fitnesstrackers.

Tip 02: Doel

In de vorige tip hadden we het al even over besluiten waar je de fitnesstracker precies voor nodig hebt. Zo zijn er fitnesstrackers die alleen maar bijhouden hoeveel stappen je op een dag zet. Wanneer je alleen voor deze functie gaat, zal de tracker vrij goedkoop zijn, voornamelijk omdat deze functie op alle, ook geavanceerdere, apparaten zit. Er zijn ook fitnesstrackers die je kunt instellen om veel meer zaken te meten, zoals hoe je presteert tijdens het hardlopen, zwemmen of fietsen, maar bijvoorbeeld ook op de loopband in een sportschool. Wees reëel wanneer je besluit wat hierin belangrijk is, want het is echt zonde als je een tracker koopt met functies die je toch niet gebruikt. Bovendien hebben die vele functies ook nog invloed op de batterij, waarover je meer leest in tip 6.

Tip 02 Wil je alleen een stappenteller of heb je meer nodig? Het kan zomaar honderd euro schelen.

Tip 03: Afmeting

Er zijn fitnesstrackers die je als een sierlijke armband om je pols kunt dragen, maar er zijn ook trackers die, in de vorm van een flinke smartwatch, een behoorlijk statement vormen. Houd er rekening mee dat je dit apparaat in principe draagt om sportgegevens bij te houden en dat je het misschien helemaal niet prettig vindt om een groot ding om je pols te hebben. Daarentegen heb je misschien juist geen zin om te stoppen met bewegen om iets op je fitnesstracker te kunnen lezen, en dan is het juist wel belangrijk dat het schermpje daar groot genoeg voor is. Stel je in ieder geval voor hoe het is om te sporten met de fitnesstracker die je in gedachten hebt, en vraag jezelf af tegen welke problemen je aan zou kunnen lopen.

Tip 03 Denk ook aan de afmeting, een groot apparaat aan je pols is niet altijd handig.
Gebruik je de fitnesstracker als smartwatch, dan is een kleurendisplay wellicht interessant

Tip 04: Display

De beslissing die je op het vlak van het scherm neemt, is er eentje die je absoluut in je portemonnee zult voelen. De goedkopere fitnesstrackers hebben nauwelijks een display, zij tonen de gegevens via led op een donker oppervlak. Wil je echter een groter display, bijvoorbeeld omdat je het apparaat graag bedient via het scherm en niet via knopjes aan de zijkant, dan is dat ook een optie. Voor een groter display betaal je echter wel meer. Vervolgens sta je voor de keuze of dat scherm zwart-wit mag zijn of dat je liever een kleurenscherm hebt. Ga je het apparaat alleen voor sporten gebruiken, dan heeft een kleurendisplay waarschijnlijk geen meerwaarde, maar als je de fitnesstracker ook wilt gebruiken als smartwatch, dan is het misschien wel interessant om daar extra geld voor neer te tellen. Overigens hebben niet alle fitnesstrackers met een groot display automatisch een aanraakscherm, dus let ook daarop!

Tip 04 Een kleurendisplay is mooi, maar heb je het echt nodig voor het sporten?

Tip 05: Gebruiksvriendelijk

Wil je de fitnesstracker bedienen met je vingers of vind je het, wanneer je bezig bent, juist fijn om dat met je stem te doen? Een belangrijke afweging, want lang niet alle fitnesstrackers ondersteunen stembesturing. Daarbij is het altijd belangrijk om te bekijken of de interface prettig is om te bedienen, iets dat je alleen maar kunt ontdekken door even naar een winkel te gaan en een tijdje te ‘spelen’ met de fitnesstracker. Je hebt dan snel genoeg door of het iets is dat je prettig vindt of niet. Ook de compatibiliteit is belangrijk: werkt de fitnesstracker goed met je Android-smartphone of met je iPhone? En wat als je een smartphone hebt met het eigen besturingssysteem van Huawei, hoe goed werken deze twee apparaten dan samen? Vergaande samenwerking tussen de fitnesstracker en je smartphone is niet altijd nodig, maar het is wel zo makkelijk als je je prestaties kunt synchroniseren met je smartphone, zodat je die gegevens ook later nog kunt inzien, kunt delen via social media of kunt opslaan in je eigen logboek.

Tip 05 Is de interface prettig om mee te werken? Je gebruikt het veel, dus probeer het in een winkel even uit.

Tip 06: Batterij

Misschien wil je een fitnesstracker boordevol functies die alles kan bijhouden wat jij je kunt bedenken, met daarnaast een lekker groot aanraakscherm in kleur. Het kan allemaal, maar besef dan ook dat zo’n apparaat binnen een dag zonder stroom komt te zitten. Zo red je het met een Fitbit Aspire (zie kooptips) vijf dagen zonder opladen, maar deze fitnesstracker heeft dan ook nagenoeg geen scherm en weinig geavanceerde functies. Een Apple Watch is een fantastische fitnesstracker boordevol functies, die niet eens allemaal met sporten te maken hebben. Die kun je een dag lang intens gebruiken, maar daarna moet je hem toch echt aan de oplader leggen. Denk je je te gaan storen aan het feit dat je je fitnesstracker elke nacht aan de oplader moet leggen, dan ben je wellicht beter af met een model met minder functies. Denk met name over dit onderdeel heel goed na, want batterijfrustraties kunnen je plezier van de tracker echt behoorlijk vergallen.

Tip 06 Sommige trackers moet je dagelijks opladen, andere pas na meerdere dagen. Ook dat telt mee in je keuze.
Sta je nog helemaal aan het begin van je fit journey, dan is een gps niet per se nodig

Tip 07: Gps

Ben je iemand die veel buiten hardloopt, dan is de kans groot dat je wilt weten hoe goed je het daar hebt gedaan. En dat betekent dat je informatie wilt hebben over de afstand die je hebt afgelegd, hoe snel je was op bepaalde stukken en op welke stukken in je juist aan snelheid hebt ingeboet en waar je dus nog aan moet werken. Deze informatie verkrijg je alleen nauwkeurig als je fitnesstracker over een ingebouwde gps beschikt. Wel is het voor zulke activiteiten z’n geld dubbel en dwars waard. Sta je nog helemaal aan het begin van je fit journey en is het ook voldoende als je weet hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel calorieën je daarmee ongeveer hebt verbrand, dan is een gps niet nodig, waarmee je weer de nodig euro’s bespaart.

Tip 07 Met een gps kun je veel meer meten. Maar gebruik je die data ook echt?

Tip 08: Duurzaamheid

Als je je fitnesstracker voornamelijk gaat gebruiken in de sportschool, dan kan er natuurlijk weinig mee gebeuren. Wel wil je dan nog steeds een tracker die stootbestendig is, want een ongelukje zit tenslotte in een klein hoekje, maar verder hoeft het apparaat niet bestand te zijn tegen extreme weersomstandigheden. Maar ben je een buitensporter, dan is het belangrijk dat je fitnesstracker waterdicht is en daarnaast ook tegen een beetje viezigheid kan. Bedenk je wel dat een fitnesstracker die tegen regen kan, niet automatisch ook geschikt is om onder de douche te dragen. Let dus bij het kiezen van je fitnesstracker op de waterdichtheid als je geen zin hebt om de tracker af te doen tijdens het douchen. Duurzaamheid heeft ook betrekking op hoe lang je het apparaat kunt updaten. Zo kon je de eerste generatie Apple Watches al vrij snel niet meer updaten, terwijl het een peperduur apparaat was. Duik dus ook even de geschiedenis in van het merk dat je voor ogen hebt.

Tip 08 Zwemmen of door weer en wind hardlopen, een waterdichte fitnesstracker heb je dan wel nodig.

Tip 09: Hartslag

Steeds meer fitnesstrackers hebben ook de beschikking over een ingebouwde hartslagmeter. Weet wel dat zo’n hartslagmeter, in tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, geen hartaanval kan voorspellen. Wel is een hartslagmeter heel handig om in de gaten te houden wat je hart doet tijdens het sporten. Zo kun je ervoor zorgen dat je je optimale hartslag behoudt om je vetverbranding te maximaliseren, of voorkomen dat je hartslag gierend uit de bocht vliegt. In alle eerlijkheid hebben we gemerkt dat een hartslagmeter, als de nieuwigheid eraf is, alleen nog maar gebruikt wordt door de écht fanatieke sporters die graag alle data in de gaten houden. Dus denk goed na of je deze functie ook echt gaat gebruiken.

Tip 09 Een hartslagmeter kan extra informatie geven, maar ook hier geldt: denk na of je het echt gaat gebruiken.
De vraag die je jezelf moet blijven stellen: ga ik die functie echt gebruiken?

Tip 10: Extra’s

Er zijn nog veel meer extra’s die een fitnesstracker kan bevatten. De basis hebben we besproken, maar je kunt ook denken aan functies als het monitoren van je slaapritme, virtuele beloningen wanneer je actief bent, reminders wanneer je een tijdje niet actief bent, een sociaal aspect (het opnemen tegen anderen), enzovoort. Ook zijn er trackers waarmee je contactloos kunt betalen, wat natuurlijk niets met sporten te maken heeft, maar wel heel handig kan zijn als je toch al een apparaat om je pols hebt. Voor elke functie valt iets te zeggen, maar de vraag die je jezelf moet blijven stellen is: het is mooi, maar ga ik het écht gebruiken? Badges ter beloning zijn tof, maar ben jij iemand die daar meer door gaat sporten? En precies daarom verwijzen we je terug naar tip 1: besluit eerst wat je echt nodig hebt, en begeef je daarna pas in de wereld van fitnesstrackers.

Tip 10 Met sommige fitnesstrackers kun je ook betalen.

Kooptips

Het is onmogelijk om een representatieve weergave te verstrekken van wat er allemaal beschikbaar is op het gebied van fitnesstrackers. We laten je drie apparaten zien, een zeer betaalbare, eentje uit het middensegment en een zeer prijzige (en daarmee ook zeer uitgebreide).

Soort: Beurer AS91

Prijs: € 17,99

Deze activitytracker van Beurer is hét bewijs dat je geen vermogen hoeft neer te tellen om in het bezit te komen van een fitnesstracker. Heel veel meet de tracker niet, verder dan het aantal stappen, de afgelegde afstand, het calorieverbruik en de duur van de activiteit kun je niet vastleggen. Het display is (logischerwijs) erg klein, maar wel spatwaterdicht. Kortom, het is niet de meest uitgebreide fitnesstracker, maar is meer dan voldoende als je alleen basale activiteiten wilt kunnen meten.

Soort: Fitbit Charge 3

Prijs: € 109,-

Heb je iets meer over voor je fitnesstracker, dan is de Fitbit Charge 3 een absolute aanrader. Nog steeds niet peperduur, maar heeft wel een degelijk scherm en de mogelijkheid om allerhande zaken te meten, zoals hartslag, slaapritme, snelheid en trappen, naast de activiteiten die de Beurer ook meet. Het toestel is waterdicht, en je kunt er ook berichten van je smartphone op ontvangen.

Soort: Apple Watch Series 5 40mm

Prijs: € 449,-

We zullen de eerste zijn om toe te geven dat meer dan vierhonderd euro veel te veel geld is voor een fitnesstracker. Toch willen we de Apple Watch hier noemen, omdat het in de basis een (zeer uitgebreide) smartwatch is, maar ook een uitgebreide range aan fitnessfuncties heeft. Als je op zoek bent naar een smartwatch die ook dienstdoet als fitnesstracker, dan is de Apple Watch echt een fantastisch apparaat. Het meet alles wat je je maar kunt bedenken (vanaf serie 6 waarschijnlijk zelfs de zuurstofgraad in je bloed), heeft een gps, hartslagmeter en valdetectie (er wordt alarm geslagen als je valt). Maar dat mag natuurlijk ook wel voor dat prijskaartje.

0 Reactie(s) op: Hoe vind je de fitnesstracker die bij je past?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.