Hoge Raad: bevriezing thuiskopieheffing illegaal

Door: andreas-udo-de-haes | 07 maart 2014 13:50

Nieuws

Heffing had ook op audio- en videospelers gemoeten, de Staat moet schade betalen aan rechthebbenden.

De Staat heeft jarenlang onrechtmatig gehandeld door de thuiskopieheffing niet uit te breiden naar harddisks, video- en audiospelers, oordeelt de Hoge Raad. Hiermee wordt arrest van het Hof bevestigd, een klinkende overwinning voor stichting Norma, na acht jaar procederen. Norma, die artiesten vertegenwoordigt, was over de kwestie al in 2006 naar de rechter gestapt, maar verloor zaak na zaak na zaak. Tot de totale wending bij het Hof.

Bevriezing niet billijk

Het kabinet had jaar na jaar het thuiskopiestelsel bevroren door alleen bestaande heffingen op blanco schijfjes te handhaven, maar deze niet uit te breiden naar harddisks zoals die in mp3-spelers, videorecorders en settopboxen zitten. De heffing op harddisks werd daarom op nul euro vastgesteld.

Maar de markt voor deze dragers groeide juist snel, terwijl de markt voor blanco schijfjes inzakte. Hierdoor liepen de inkomsten uit de thuiskopieheffing zienderogen terug en heeft de Staat onrechtmatig gehandeld jegens rechthebbenden, in dit geval artiesten en musici. De vergoeding was niet meer 'billijk' zoals Europees vastgelegd. De staat ging nog in cassatie, maar verliest ook bij de Hoge Raad.

"De Staat heeft weliswaar beleidsvrijheid heeft om vorm, wijze van financiering en inning van de 'billijke compensatie' te bepalen, maar daarbij verplicht is ervoor te zorgen dat de benadeelde rechthebbenden daadwerkelijk een billijke compensatie uitgekeerd krijgen. Voor dit laatste is vereist dat de vergoeding volgens een samenhangend stelsel wordt vastgesteld en geheven. De door de Staat gekozen wijze - waarbij de financiering van de billijke compensatie volledig op twee minder belangrijk wordende dragers wordt afgewenteld en juist in het geheel niet op andere, steeds belangrijker wordende dragers, voldoet niet aan die eis van een samenhangend systeem", aldus een verklaring van de hoogste magistraten.

Staat opnieuw aangeklaagd

Rechthebbenden krijgen nu schadevergoeding van de Staat, dit wordt naar verwachting binnen een half jaar vastgesteld, meldt Wisso Wissing, directeur van NORMA.

Inmiddels heeft het kabinet de thuiskopieheffing anderhalf jaar geleden weer uitgebreid, wat juist weer tegen het zere been is van de tech- en elektronicabranche, die op hun beurt de Staat hebben aangeklaagd.

1 Reactie(s) op: Hoge Raad: bevriezing thuiskopieheffing illegaal

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 7 maart 2014 15:30 darknessblade
    liever een verhoging van de thuiskopie opheffing
    dan het verbieden van copyright materiaal (muziek,video, ect)
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.