HomePod vs. Sonos One – Twee tegen één

Door: lub-snoek | 07 april 2018 09:15

Blog

Met de komst van de Apple HomePod introduceerde Sonos in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een leuke actie: twee Sonos One-speakers voor de prijs van een HomePod. De kans is aanwezig dat Sonos deze tijdelijke actie ook in Nederland introduceert op het moment dat we de speaker van Apple kunnen aanschaffen. Wij vergeleken de HomePod met de Sonos One, en haalden er ook een tweede bij.

De prijsactie van Sonos is niet zo gek, aangezien Apple de HomePod in hetzelfde segment positioneert als de Sonos One: een slimme speaker die binnenkort multiroom-functionaliteit krijgt. Op het eerste gezicht lijkt de Sonos One echter een stuk slimmer en ook de multiroom-functionaliteit is er al vanaf het begin bij de speakers van Sonos. Met de HomePod kun je alleen gebruikmaken van Apples eigen spraakassistent Siri en de spraakbediening voor muziek werkt alleen bij het gebruik van Apple Music. Bij Sonos is het daarentegen mogelijk om de audio van veel verschillende muziekdiensten naar de speaker te sturen – waaronder Apple Music.

Hoewel het installeren van Alexa op een Sonos One in Nederland op dit moment nog via een omweg gaat, heeft Sonos in meerdere landen het gebruik van de spraakassistent voor de Sonos One mogelijk gemaakt. Wanneer de ondersteuning van Alexa officieel naar Nederland komt is nog niet bekend, maar Sonos heeft wel aangegeven dat Google Assistant binnenkort naar de multiroom-speakers komt. Google heeft als klap op de vuurpijl onlangs bevestigt dat Nederland één van de landen is die in 2018 kennis zullen maken met Google Assistant. De kans is dus aanwezig dat we in Nederland binnenkort onze Sonos-speakers kunnen bedienen met de spraakassistent van Google.

AirPlay 2

Beide speakers ondersteunen op dit moment AirPlay en zullen waarschijnlijk met de komst van iOS 11.4 ook AirPlay 2 ondersteunen. Met de huidige versie van AirPlay kunnen macOS- en iOS-gebruikers muziek van hun apparaat naar een speaker sturen. AirPlay 2 stelt de speaker in staat om zelf de audio van streamingdiensten ‘op te halen’ via het internet, waardoor het apparaat van de gebruiker als afstandsbediening fungeert in plaats van audiobron. Het wordt dan ook mogelijk om gebruik te maken van multiroom. Veel speakers die nu AirPlay ondersteunen – waaronder de Sonos One en Apple HomePod – krijgen hopelijk binnenkort AirPlay 2.

Een slide uit de presentatie van AirPlay 2.

De HomePod is ongeveer even hoog als de Sonos One, maar is wel iets breder. Dit komt met name doordat de speaker van Apple een 360-graden speaker is, waarbij er speakers aan meerdere zijden zijn geplaatst. Waar de buitenkant van de Sonos voorzien is van metaal, is de HomePod bekleed met stof. De HomePod heeft met name door de bekleding een heel eigen uiterlijk.

Welke klinkt beter?

De hamvraag van deze test is natuurlijk hoe de twee speakers klinken. Op het moment dat we Sonos One en Apple HomePod om en om voorzien van muziek, komen er al snel een paar duidelijke verschillen boven water.

Apple overdreef niet toen het bedrijf claimde dat je een hele ruimte kunt vullen met geluid met de HomePod. De speaker van Apple is duidelijk meer aanwezig dan de Sonos One op hetzelfde geluidsniveau. Dit is vooral te danken aan het feit dat de speaker van Apple meerdere speakers in de behuizing heeft geplaatst die een 360-graden geluidsbeeld neerzetten. De weerkaatsing via de muren zorgt voor een groot geluidsbeeld.

De HomePod heeft een duidelijk sterker laag- en hooggebied, terwijl de Sonos One uitblinkt met een gedetailleerd middengebied. Op lage volumes klinkt de Sonos One dan ook iets gebalanceerder Het minder sterke laaggebied van de Sonos One valt op hogere volumes echter wel iets verder weg, terwijl de HomePod op hogere volumestanden fier overeind blijft. Het is werkelijk bewonderenswaardig hoe sterk het laaggebied van de toch vrij compacte HomePod is, hoewel dit soms wel ten koste gaat van wat details in het middengebied. Zo wordt een gitaarsolo een stuk sterker weergegeven op de Sonos One, terwijl een bas-solo meer tot zijn recht komt op de HomePod.

Op het moment dat we er een tweede Sonos One bij pakken, merken we maar weinig verschil. Het geluidsbeeld van twee Sonos One-speakers in stereo is ongeveer even groot als één HomePod, maar het laaggebied kan nog steeds niet tippen aan de speaker van Apple. Het stereo-beeld dat mogelijk is met de Sonos One – en binnenkort ook met de Apple HomePod – brengt wel leuke details in de muziek aan het licht.

Welke is beter?

De Apple HomePod is overduidelijk een betere speaker dan de Sonos One. Ook bij hogere volumes treedt er geen noemenswaardige vervorming op bij het warme geluidsbeeld van de speaker. Hierdoor merk je dat de HomePod simpelweg een sterkere speaker is. Dat mag ook wel, aangezien één HomePod net zo duur is als twee Sonos One-speakers. Maar de speaker van Apple zal niet voor iedereen de beste keuze zijn. Als je geen fan bent van veel bas, zal de HomePod al snel teveel van het goede in zijn mars hebben vergeleken met de speaker van Sonos. Mocht je je budget voor een speaker uitgeven aan twee Sonos One-speakers in plaats van één Apple HomePod, dan wordt je ook nog eens getrakteerd op een kamervullend geluid waar de HomePod simpelweg niet tegenop kan. Ondanks de vele speakers die de behuizing rijk is, komt het geluid bij de HomePod duidelijk bij één punt vandaan, terwijl je door twee Sonos One-speakers in de hoeken van de kamer te plaatsen een veel natuurlijker kamervullend geluid kunt neerzetten.

Qua gebruiksvriendelijkheid kan de HomePod zich alleen meten aan Sonos op het moment dat de gebruiker in het bezit is van een iPhone en een abonnement heeft op Apple Music. Sonos biedt een bijna net zo vloeiende gebruikerservaring voor zowel Android als iOS en ondersteunt meerdere streamingdiensten in de app.

Ben je volledig ondergedompeld in het ecosysteem van Apple en wil je het beste geluid? Ga dan voor de HomePod op het moment dat de speaker naar Nederland komt. Ben je geen fan van bas, heb je niet alleen maar Apple-producten en gebruik je iets anders dan Apple Music voor je dagelijkse portie muziek? Dan zijn twee Sonos One-speakers waarschijnlijk de betere koop.

0 Reactie(s) op: HomePod vs. Sonos One – Twee tegen één

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.