Homeserver: Een eigen server voor thuis

Door: | 10 december 2014 14:12

Blog

Tegenwoordig is een eigen server in het thuisnetwerk geen uitzondering meer. Het is ideaal om een centrale plek in het netwerk te hebben waar je al je data kan neerzetten en dan is het vooral handig voor media als muziek en films. Er is echter een andere optie dan een NAS.

Vaak wordt hier een NAS voor gebruikt, dat precies is wat de naam zegt: Network Attached Storage; een plek in het netwerk om je data op te slaan. Een NAS is vaak een klein kastje met vaak meerdere (grote) harde schijven en heeft meestal Linux als besturingssysteem draaien. Maar er zijn ook andere mogelijkheden dan een NAS: een homeserver met Windows als besturingssysteem bijvoorbeeld.

Homeserver

Ik heb namelijk ook een server in mijn netwerk hangen, maar geen NAS met Linux. Ik heb een zogenoemde homeserver staan met een variant van Windows Server erop. Dit biedt zeker voordelen ten opzichte van Linux, alleen al omdat mijn andere apparaten ook op Windows (8) draaien.

Een groot nadeel is tegenwoordig de prijs. Eerst had Microsoft een speciale Homeserver editie (WHS), die te koop was voor een paar tientjes. Van deze Homeserver heeft Microsoft helaas afscheid genomen. De homeserver functionaliteit zit nu in de Essentials-editie die een stuk prijziger is (de goedkoopste licentie die ik zag was zo'n 160 euro). Maar er is wat voor te zeggen om de vorige Homeserver editie te gebruiken, dan heb je niet de meest recente software, maar die is wel goedkoop en biedt gewoon alle nodige functionaliteit.

Wat kun je nu met Windows Homeserver?

De homeserver biedt dus een centrale plek waar al je media - zoals films, muziek en foto's - op kunt slaan. Vanaf je werkstations en andere apparaten kun je deze media benaderen en afspelen. Zelfs buitenshuis kun je via je smartphone of op kantoor je eigen muziek afspelen met de bijhorende app en webinterface.

De homeserver kan ook regelmatig een backup maken van al je apparaten in het netwerk. Erg prettig voor als het een keer misgaat..

Ik maak al jaren met veel plezier gebruik van een homeserver. Alles staat erop en is makkelijk te benaderen. Mijn mediacenter (een HTPC, met Windows 8 i.c.m. Windows Mediacenter) speelt in de woonkamer muziek en films af die op de homeserver staan. Op mijn laptop sla ik al mijn documenten centraal op. Zo is ook alles buitenshuis goed benaderbaar, erg handig.

De hardware

Ik had een klein kastje als homeserver: een Acer Aspire EasyStore H340, maar deze bood te weinig uitbreidingsmogelijkheden. Nu heb ik zelf een grotere kast in elkaar gezet, die zo zuinig mogelijk met de stroom omgaat. En dat is belangrijk, omdat hij 24 uur per dag aanstaat. Nu kon ik bijvoorbeeld de server uitbreiden met tv tuner-kaarten. Nu kan ik op verschillende tv's in huis via de Homeserver televisie kijken, zonder dat het hele huis vol ligt met coaxkabels.

Maar naast een tv server biedt zo'n homeserver meer toepassingen die erg handig kunnen zijn. Denk aan het beheren van je filmcollectie, en die films zijn vervolgens weer op al je clients in het netwerk te bekijken. Meer blogs zullen nog volgen om uit de doeken te doen waar ik de homeserver voor gebruik. Wordt vervolgd...