HP innoveert traag, blijft actief op pc-markt

Door: matthijs-van-den-broek | 22 februari 2013 16:59

Internet & Thuis

Dell van de beurs, Intel die geen desktop moederborden meer maakt, de winstcijfers van HP onder druk. Grote spelers in de computer- en pcmarkt lijken het moeilijk te hebben (HP), naar oplossingen te zoeken om het roer drastisch om te gooien (Dell) of langzaam de handen af te trekken van de pc-markt (Intel). Natuurlijk is er de crisis, en natuurlijk is er een andere kant aan de zaak. De opkomst en stevige groei van Aziatische giga-concurrenten als Lenovo.

Topvrouw Meg Whitman van HP stelde gisteren tijdens de bekendmaking van de kwartaalcijfers van HP dat de pc-markt een markt is waarin HP actief MOET zijn, maar dat een nieuwe focus op mobiel noodzakelijk is....

Het bedrijf spreekt al langere tijd over toekomstige tablets, maar mislukte voorlopig tamelijk hopeloos met de TouchPad en is met slechts 1 beschikbare Windows 8 tablet (Elitepad 900) actief op de tabletmarkt van dit moment. Dat ding is niet zo heel vernieuwend, maar schijnt wel goed mee te kunnen doen in het competitielandschap van al beschikbare Windows 8 tablets.

Trouwens. Het is inmiddels alweer 3 jaar en een maand geleden dat de iPad gelanceerd werd door wijlen Steve Jobs.

Donderdagnacht bleek ook dat HP tijdens het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar minder omzet heeft geboekt dan een jaar geleden. Het bedrag van 28,4 miljard dollar was echter hoger dan verwacht. De winst daalde wel met 16 procent tot 1,23 miljard dollar. Maar er is licht aan de tunnel, volgens Whitman. In goed Engels:

"While there's still a lot of work to do to generate the kind of growth we want to see, our turnaround is starting to gain traction as a result of the actions we took in 2012 to lay the foundation for HP's future."

Heel concreet werd het nog niet, maar als we onderstaande quote van Whitman mogen geloven dan komt er heel wat onze kant op in 2013. De CEO spreekt zelfs over ‘disruptive innovations’:

"We'll be bringing a number of new programs and disruptive innovations to market in the coming quarters, and we expect the benefits from our restructuring will accelerate through fiscal 2013."

Bij HP zal het roer niet zo rigoureus omgaan als bij Dell de komende maanden als het Michael Dell lukt de computerreus van de beurs te halen, maar ook bij HP zullen de veranderingen het komende jaar voelbaar en merkbaar zijn, en tevens aan de oppervlakte liggen.

HP wil de komende tijd flink bezuinigen door tot 2014 onder meer 29.000 banen te schrappen. Of de grote computerreuzen definitief en succesvol kunnen aanhaken op de tablet- en smartphone trend van het moment moeten we gaan zien. HP moet in ieder geval opschieten en heeft weinig tijd te verliezen. Lenovo gaat aardig lekker qua omzet en winst, en verkoopt ook stevig wat tablets...

0 Reactie(s) op: HP innoveert traag, blijft actief op pc-markt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.