HP Officejet Pro 8600 Plus

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 27 juni 2012 11:03

Overige elektronica

Van oudsher waren inkjetprinters qua afdrukken duurder en langzamer dan hun laserbroertjes. Inmiddels is er echter een nieuwe categorie inkjetprinters opgestaan die juist uitblinkt in het domein van de laser: goedkope afdrukkosten gekoppeld aan hoge snelheid. HP heeft in deze productcategorie de Officejet Pro 8600 Plus.

Dat de HP Officejet Pro 8600 Plus een serieuze printer is, is alleen al af te leiden aan zijn afmetingen van 49,4 x 64,5 x 31,5 cm en een gewicht van 12,43 kg. Deze printer is dan ook voorzien van alle mogelijkheden die we maar kunnen bedenken, waaronder automatisch dubbelzijdig afdrukken en een automatische sheetfeeder voor dubbelzijdig kopiëren. Ook de bediening via een handig 4,3inch-aanraakscherm mag er wezen. Het scherm biedt net als andere HP-printers toegang tot apps om zaken als kleurplaten af te drukken. Ook worden HP's ePrint waarmee u documenten naar de printer kunt e-mailen en Apples AirPrint waarmee u direct vanuit iOS kunt printen, ondersteund.

Snel

De Officejet Pro 8600 Plus is één van de snelste inkjetprinters die we ooit zagen. HP belooft met een afdruksnelheid tot 20 pagina's per minuut een razendsnelle printer. We worden niet teleurgesteld: bij het afdrukken van tekst rollen al in de eerste minuut dat de printopdracht wordt gegeven 17 pagina's tekst per minuut uit de printer, in de tweede minuut zijn dat er zelfs 19. Uiteraard gaat volledig kleur langzamer, een A4-kleurenafdruk kwam na 24 seconden uit de printer. De afdrukkwaliteit van tekst is prima. Kleurenafdrukken zijn wat aan de vale kant, al komen de kleuren op fotopapier er wel mooi uit. Daar moet natuurlijk bij gezegd worden dat dit geen speciale printer voor foto's is en er 'slechts' vier kleuren inkt beschikbaar zijn.

Afdrukkosten

Een van de pluspunten van de Officejet Pro 8600 Plus moet de lage afdrukkosten zijn. HP levert twee soorten zwarte cartridges voor deze printer, een normale die goed is voor 1000 pagina's voor 22 euro en een XL-variant goed voor 2500 pagina's voor 30 euro. Een zwart-witafdruk komt hiermee op 2,2 of 1,2 cent. De kleurencartridges zijn er alleen in XL-uitvoeringen en kosten 23 euro per stuk en gaan 1500 pagina's mee. Een afdruk komt dan - als we uitgaan van de combinatie met XL-cartridge voor zwart - op 5,8 cent. Uiteraard wordt hier uitgegaan van 5 procent dekking en hebben we de papierprijs of de aanschafprijs van de printer niet meegerekend. De printer is hiermee qua kosten vergelijkbaar met de Epson WorkForce Pro WP-4545 DTWF die we eerder getest hebben (http://ct.link.ctw.nl/ewp).

Conclusie

De HP Officejet Pro 8600 Plus doet wat HP belooft: hij is lekker snel en de afdrukkosten zijn daarbij laag. De snelheid is bij enkelzijdig afdrukken erg indrukwekkend, als u gaat duplexen gaat het helaas een stuk langzamer. Een minpuntje is dat kleurafdrukken (met name foto's) op normaal papier een beetje vaal zijn, maar dit is dan ook geen speciale fotoprinter met bijvoorbeeld ondersteunende kleuren inkt. Wie vooral tekst en documenten met afbeeldingen wil afdrukken, heeft aan de Officejet Pro 8600 Plus een erg goede printer die wel wat ruimte inneemt.

HP Officejet Pro 8600 Plus

Straatprijs € 295,-

Afmetingen 49,4 x 64,6 x 31,5 (b x d x h) met uitgeschoven uitvoerlade

Gewicht 12,43 kg

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X 10.5 en hoger

Printresolutie 1200 x 600 dpi zwart-wit, tot 4800 x 1200 dpi kleur

Scanresolutie Tot 4800 dpi

Functionaliteit Printen, scannen, kopiëren, faxen

Aansluitingen Usb 2.0, ethernet, 2 x RJ-11-modempoort, geheugenkaartlezer, usb-hostpoort

Draadloos 802.11b/g/n

Scaninvoer Automatisch via sheetfeeder of handmatig op glasplaat

Duplex Ja, zowel printen als scannen

Oordeel 8/10

Pluspunten

Snel

Duplex (ook voor scannen)

Goedkope inkt

Minpunten

Fors

Kleurafdrukken wat vaal

2 Reactie(s) op: HP Officejet Pro 8600 Plus

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 november 2013 17:16 Anoniem
  prima printer. nadeel is dat nu 1 van de kleuren cartridges leeg is, ik niet in zwart/wit kan afdrukken. Dat terwijl in de handleiding staat dat het wel kan…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 februari 2014 00:17 Anoniem
  kan deze printer ook gebruikt worden samen met windows 8

  graag een reactie op deze vraag ..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.