HP Pavilion p6750nl

Door: Jeroen Boer | 18 mei 2011 15:16

Internet & Thuis

De HP Pavilion p6750 is een compacte desktop-pc waarop prominent het AMD Vision Ultimate-label prijkt. Zou dit label garant staan voor goede prestaties in onder andere spellen?

De compacte behuizing ziet er netjes uit. Zo is de dvd-brander weggewerkt achter een klep en is het mogelijk om een tweede optisch station onder een klep weg te werken. Ook de usb- en geluidsaansluitingen aan de voorkant zijn netjes weggewerkt. Het kloppende hart van de machine is een AMD Phenom II X6 1035T, de langzaamste uitvoering van de Phenom II X6 op de markt. De processor met zes kernen draait op 2,6 GHz met een turbostand van 3,1 GHz. De processor wordt bijgestaan door 6 GB geheugen verdeeld over drie reepjes. De grafische kaart is een AMD Radeon HD 6570 met een bizarre hoeveelheid geheugen: 2 GB. Kijken we even verder, dan blijkt dat het geheugen helaas van het langzamere DDR3-type is, in plaats van het veel snellere GDDR5-type. Jammer, want een uitvoering met GDDR5-geheugen is door de hogere geheugenbandbreedte veel sneller. Deze hoeveelheid videogeheugen lijkt dan ook een marketingtrucje. In 3DMark 11 zet de machine een score neer van P1294, een score die normaal is voor de Radeon HD 6570 met DDR3-geheugen, wat betekent dat de nieuwste spellen niet optimaal zullen draaien. Denk aan een resolutie van 1440 x 900 met lagere kwaliteitsinstellingen. In PCMark Vantage is de pc met een score van 5959 wel lekker vlot.

De dvd-brander is netjes achter een klepje verwerkt, hetzelfde geldt voor de twee usb-poorten en geluidsaansluitingen aan de voorkant.

Binnenin

Maken we de behuizing open, dan zien we dat het moederbord een MicroATX-exemplaar is. In de praktijk betekent dit dat er voor uitbreiding weinig plaats is. Het enige PCI Express x16-uitbreidingslot wordt door de grafische kaart in beslag genomen. We zien verder drie vrije PCI Express x1-aansluitingen. Grappig is dat er een mini PC-Express-slot op het moederbord zit waar de 802.11b/g/n-module in zit.

Op zich zou u de grafische kaart kunnen vervangen door een krachtiger model als de kaart te langzaam blijkt voor uw spellen, maar dan zult u tegen de beperkingen van de voeding aanlopen. Dit is volgens de sticker slechts een 300watt-model met (voor de kenners) totaal slechts 19 ampère op de 12volt-lijn. Erg licht dus en u hebt dus tevens een nieuwe voeding nodig als u het apparaat wilt uitbreiden met een krachtige grafische kaart. Sowieso heeft deze voeding geen extra aansluitingen die noodzakelijk zijn voor de wat krachtigere grafische kaarten.

De harde schijf in ons testexemplaar is een Seagate Barracuda 7200.12 van 1 TB en is wat ons betreft voor een voorgeconfigureerde machine prima. In de behuizing is eventueel nog plaats voor twee harde schijven en één optisch station (of uiteraard nog een harde schijf). Echter, op het moederbord zijn nog maar twee SATA-poortjes vrij.

Conclusie

Op zich is de HP Pavilion p6750nl een nette machine. Het zwakke punt van de machine is de grafische kaart: de Radeon HD 6570 met het langzaamste type geheugen. Voor moderne spellen zal de kaart ondanks de indrukwekkend klinkende hoeveelheid geheugen niet voldoen. Op zich geen probleem, alleen klinkt AMD Vision Ultimate in onze oren als iets waar je lekker op kunt gamen. HD-video afspelen is uiteraard geen probleem.

In de praktijk blijkt dat AMD Vision Ultimate niet echt garant staat voor een krachtige game-pc en zult u bij een voorgeconfigureerde machine bij het AMD Vision Black-label moeten zijn. De gevraagde prijs van 699 euro is gezien de specificaties aan de hoge kant. Zou u een soortgelijk systeem zelf samenstellen, dan komt u inclusief Windows maximaal op zo'n 580 euro. Dan moet u hem uiteraard wel zelf in elkaar zetten en bij elkaar zoeken.

HP Pavilion p6750nl

Prijs € 699,-

Processor AMD Phenom II X6 1035T (2,6 GHz, Turbo 3,1 GHz)

Geheugen 6 GB DDR 3

Chipset AMD 760G

Opslag 1 TB SATA (7200 rpm)

Optisch station Dvd-brander

Grafische kaart AMD Radeon HD 6570 met 2 GB DDR3

Extra 15-in-1-kaartlezer, draadloos toetsenbord en draadloze muis

Aansluitingen 6x usb 2.0, S/PDIF (coaxiaal), analoge audio (6x, surround), DVI-I, HDMI, 10/100/1000 LAN

Draadloos 802.11b/g/n

Oordeel 6/10

Pluspunten

Nette behuizing

Snelle harde schijf

Minpunten

Langzame uitvoering grafische kaart

Zwakke voeding

Geluid koeling

Geen usb 3.0

0 Reactie(s) op: HP Pavilion p6750nl

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.