HP Photosmart eStation

Door: melissa-riofrio | 26 januari 2011 11:46

Review

Je moet het HP nageven: als het bedrijf besluit om met iets nieuws te komen, pakken ze het groots aan. Het meest opvallende aan de HP Photosmart eStation is namelijk de ‘Zeen’, een verwijderbaar 7inch-aanraakscherm dat verdacht veel weg heeft van een tablet. Een waardevolle toevoeging aan een alles-in-één-printer?

Het meest in het oog springende aan de Photosmart eStation is zoals gezegd de Zeen, het verwijderbare 7inch-aanraakscherm. De Zeen is eigenlijk een simpele tablet die te gebruiken is om te browsen, e-books te lezen en toegang geeft tot HP’s eigen apps waarmee de printerfabrikant printdiensten als kleurplaten en recepten aanbiedt. De Zeen draait momenteel op Android 2.1, maar HP heeft plannen om het besturingsysteem in 2011 bij te werken naar Android 2.2. Het 7inch-aanraakscherm zorgt voor een soepele bediening van de printer en menu’s zijn goed leesbaar. De grootste zwakte van het scherm is de gevoeligheid, tijdens het testen was het scherm langzaam met het herkennen van aanrakingen en werd een veegbeweging soms verward met een normale aanraking. Wanneer u het scherm van de printer verwijdert, kunt u de printer nog steeds bedienen. Daarnaast kunt u bestanden afdrukken vanaf een SD-kaartje en webpagina’s vanuit de ingebouwde browser afdrukken.

Het meest opvallende aan de Photosmart eStation is het 7inch-aanraakscherm.

Printer

Als alles-in-één-printer voldoet de Photosmart eStation. De printer heeft een invoerlade met een capaciteit van 125 vellen en een speciale invoerlade voor fotopapier met een capaciteit van 20 vellen. Handig is dat de printer zelfstandig dubbelzijdig kan afdrukken. Zoals bij vrijwel alle alles-in-één-printers voor consumenten heeft de ingebouwde scanner geen sheetfeeder, dus u zult handmatig velletjes op de A4-scanner moeten leggen. Vanaf de printer zelf kunt u direct naar een SD-kaartje scannen, het is echter niet mogelijk om via het aanraakscherm een scanopdracht naar de pc te maken. Dat zult u vanaf de pc zelf moeten doen. In onze test levert de printer bovengemiddelde prestaties en drukt hij haarscherpe tekst met een snelheid van 8,4 pagina’s per minuut af. Foto’s gaan aanmerkelijk langzamer en rollen met een snelheid van 3,8 afdrukken per minuut uit de printer. De afdrukkwaliteit is prima. Tekst ziet en scherp en donker uit en foto’s afgedrukt op HP’s eigen fotopapier waren uitstekend. Op normaal papier zijn de kleuren van foto’s echter iets uitgebeten.

Inktprijs

Bij een printer met de hoge aanschafprijs van 399 euro verwachten we gunstig geprijsde inktcartridges. Helaas kunnen we de kostprijs per afdruk slechts gemiddeld noemen. Een normaal zwarte inktpatroon heeft een capaciteit van 250 pagina’s en kost 10 euro. Een afdruk komt dan op 4 cent aan inktkosten. Een kleurenpatroon (drie stuks, voor elke kleur één) heeft een capaciteit van 300 pagina’s en kost 9 euro per stuk. Een kleurenprint kost dan 14 cent per pagina aan inkt. De cartridges met verhoogde capaciteit zijn een stuk goedkoper. Een zwarte inktpatroon kost dan 19 euro met een capaciteit van 800 pagina’s en de kleurenpatronen met een capaciteit van 750 pagina’s kost 18 euro per stuk. Een zwart-witafdruk komt op 2,4 cent en een kleurenafdruk op 9,6 cent per pagina aan inkt. De vijfde inktcartridge die fotozwart bevat, kost 9 euro en gaat 130 afdrukken mee (15 bij 10 cm) en in de hoge capaciteit kost hij 18 euro en gaat hij 290 foto’s mee.

Bij het vervangen van álle catridges (wat in de praktijk zelden op exact hetzelfde moment nodig is) bent u 46 euro kwijt voor een complete set patronen met lage capaciteit of 91 euro voor een set met veel capaciteit.

Conclusie

De Photosmart eStation is met zijn Zeen qua gadgetgehalte zeker een stuk aantrekkelijker dan een alledaagse alles-in-één. Daar staat tegenover dat normale tablets en smartphones ook steeds vaker met draadloze printmogelijkheden komen, waardoor u daar de Zeen niet voor nodig hebt. De Zeen is namelijk de primaire reden voor de hoge prijs en biedt slechts basale tabletfuncties zoals een browser. De Photosmart eStation is een goede printer, maar u kunt een printer met dezelfde print- en scanprestaties zonder verwijderbaar aanraakscherm krijgen voor een veel minder geld.

HP Photosmart eStation

Prijs € 399,-

Garantie 1 jaar

Functies Printen, scannen, kopiëren, faxen

Interface Usb 2.0, 802.11b/g/n

Oordeel 8/10

Pluspunten

Groot verwijderbaar scherm

Goede afdrukkwaliteit tekst en foto’s

Minpunten

Hoge aanschafprijs

0 Reactie(s) op: HP Photosmart eStation

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.