HP terug in tabletmarkt met prijsvechter Slate 7

© PXimport

HP terug in tabletmarkt met prijsvechter Slate 7

Geplaatst: 25 februari 2013 - 06:05

Aangepast: 16 november 2022 - 10:06

Redactie ID.nl

HP kondigde gisteren op het Mobile World Congress in Barcelona een nieuwe tablet aan: de Slate 7. Het apparaat draait op Android, heeft een scherm van 7 inch. En hij kost.... 169 dollar. Dat is, helemaal in vergelijking met de concurrentie, toch wel heel erg goedkoop.

Het kan verkeren. Werd HP twee jaar geleden nog met pek en veren de tabletwereld uitgebonjourd na de mislukte introductie van de TouchPad en is de computergigant nu slechts met 1 zakelijke Windows 8 tablet aanwezig op de booming tabletmarkt, nu is er dan de Slate 7. HP laat het pact met Microsoft dus varen; het is voor het eerst dat het bedrijf een apparaat lanceert zonder het besturingssysteem Windows.

De marktkansen voor de Slate7 zijn, volgens de eerste bespiegelingen op dit nieuws, niet eens zo slecht. Er is zeker ruimte voor nog meer 7 inch tablets die op Android draaien, de concurrentie bestaat uit de Nexus van Google en de Samsung tablets uit de Galaxy Tab serie. HP richt zich met de goedkope Androidtablet duidelijk op consumenten die voor het eerste een tablet gaan kopen.

Boeiend is wel, welke trend deze ultiem laag geprijsde tablet van HP in gaat zetten. Als dat de trend is van nog meer en steeds goedkoper wordende Android tablets (die trend was al wel een beetje ingezet maar lijkt met de komst van de Slate 7 toch wel definitief) dan is het de vraag wie daar uiteindelijk blij van wordt. Hardware-bedrijven als HP, Asus, Samsung en Lenovo waarschijnlijk niet, want die zien hun marges dalen.

De enigen die hier blij van worden, schrijft cNet, zijn Google en Amazon. Amazon is een retailer en kan het apparaat verkopen omdat het interessant is voor de omzet; Google kan veel winnen door advertentie-omzet die stijgt.

De man die bij HP verantwoordelijk is voor het hele mobiele verhaal, is Alberto Torres. Aan hem de schone taak om HP te laten meespelen in de tablet oorlog en ook om de computergigant te laten instappen op de smartphone markt. Tegen The Verge zegt Torres (via NU.nl), dat HP komend jaar een heel breed scala aan tablets gaat neerzetten, op meerdere platgformen en in verschillende prijsklassen.

De prijzen zullen varieren tussen de 169 dollar en de 699 dollar. De Slate7 is dus de goedkoopste consumententablet, bedoeld voor entertainment en licht internetgebruik, laten we zeggen voor in de huiskamer. De HP ElitePad 900, die draait op Windows8, richt zich op de bovenkant van de zakelijke markt met een prijskaartje van 699 dollar.

Het zijn spannende tijden voor HP. We verweten het bedrijf afgelopen vrijdag nog "trage innovatie". Twee dagen later lijkt het erop, dat er een hele batterij aan productintroducties is voorbereid, er is een nieuwe tablet op de markt die qua prijs een enorme deuk in het pak boter van de smartphonemarkt moet slaan en er ligt een strategie. Nu de uitrol nog, en het waarmaken van de beloften.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten