HP zet webOS toch nog op printers en pc's

Door: rene-schoemaker | 23 augustus 2011 17:00

Internet & Thuis

HP zegt webOS verder te ontwikkelen als platform, onder meer voor pc's en printers. Ondertussen juicht HP over het "verkoopsucces" van de TouchPad-tablet, dat het bedrijf miljoenen kost.

"Uiteindelijk zal webOS een populair platform worden op een brede variatie van apparaten", zegt HP-topmanager Stephen DeWitt tegen All Things D. Hij bestuurt de divisie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van webOS. DeWitt suggereert daarbij dat niet alleen HP maar ook andere leveranciers in de toekomst gebruik maken van dat mobiele besturingssysteem.

Maar All Things D, dat eigendom is van zakenkrant The Wall Street Journal, kon niet uit de HP-manager krijgen op welke manier dat vorm moet krijgen. DeWitt zegt dat HP onderzoekt of de toekomst van webOS veilig kan worden gesteld door licenties af te geven aan andere hardwareleveranciers. Een ander scenario dat wordt onderzocht, is of HP een samenwerking moet aangaan met een hechte partner, zoals Microsoft doet met Nokia.

Windows mét webOS

Wel duidelijk is dat HP vasthoudt aan zijn oorspronkelijke plan om webOS te gebruiken op eigen pc-hardware naast Windows. De Witt wilde niet zeggen wanneer de eerste pc's en printers met webOS zullen verschijnen. Verder wordt de Pre3 smartphone 'in beperkte oplage' op de markt gebracht. Niet in de Verenigde Staten maar wel in Europa, zo blijkt.

De TouchPad, HP's tablet met webOS, is door de dumpprijs van 99 dollar inmiddels nagenoeg uitverkocht in de Verenigde Staten. HP heeft nu op de eigen website gemeld dat nieuwe leveringen eraan komen.

"Vanwege de significante prijsreductie hebben we een overweldigende vraag naar het product gekregen en daarom is het tijdelijk niet meer op voorraad", zo valt te lezen. "Dat ondersteunt ons in ons geloof dat er een enorme interesse is in het opbouwen van een webOS-community." Klanten die al besteld hebben, wordt gevraagd enig geduld te hebben.

'TouchPad kost HP 400 miljoen'

De Britse ict-nieuwssite The Inquirer heeft naar aanleiding van het "verkoopsucces" van de TouchPad eens uitgerekend wat dat HP heeft gekost. Volgens analistenbureau iSupply kost het 306 dollar om een 16GB TouchPad te maken, en 318 dollar voor het 32GB-model. The Inquirer gaat ervan uit dat HP twee miljoen tablets op de markt heeft gebracht, die allemaal zijn verkocht voor de respectievelijke prijs van 99 dollar en 149 dollar. "Dus HP verliest 200 dollar per verkochte tablet, dat is bij elkaar 400 miljoen dollar", zo rekent The Inquirer uit.

De TouchPad is sinds vandaag ook in Groot-Brittantie te koop, onder meer bij Dixons. Dat is voor een gereduceerde prijs van 89 Britse pond voor het 16GB-model en 115 pond voor het 32GB-model. De originele Britse prijzen waren 350 en 430 pond. De site van Dixons meldt inmiddels al dat het product niet meer te krijgen is.

Microsoft kaapt webOS-ontwikkelaars

De concurrentie is snel ingesprongen na HP's aankondiging van afgelopen donderdag dat het geen smartphones en tablets met webOS meer zal maken. Brandon Watson, de leider van het ontwikkelteam van Windows Phone 7, riep webOS-ontwikkelaars op zich bij hem te melden.

Microsoft biedt die developers gratis smartphones, tools en training aan indien zij zich richten op het ontwikkelen van apps op het WP7-platform. Watson zegt in een dag meer dan 500 e-mails te hebben gekregen van belangstellende ontwikkelaars. Later zou dat aantal al opgelopen zijn naar 600.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: HP zet webOS toch nog op printers en pc's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.