Microsoft heeft in februari met veel poeha de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem aangekondigd. Windows Phone 7 moet Microsofts mobiele besturingssysteem weer op de kaart zetten in een markt die wordt gedomineerd door iPhone, Android en BlackBerry. Met de HTC 7 Trophy heeft het besturingssysteem qua hardware in ieder geval een puik nieuw vlaggenschip.

De telefoon heeft een oogstrelend uiterlijk en is zwart met een elegante zilveren rand. Je zou het touchscreen bijna niet durven gebruiken in de angst er vingerafdrukken op achter te laten. Wat verder opvalt, is de grote zilverkleurige cameraknop aan de zijkant van het toestel. Handig, want de knop is meteen op de tast te vinden als u snel een foto wilt maken.

© PXimport

Het toestel is mooi vormgegeven.

Qua hardware bevat de telefoon geen schokkende onderdelen ten opzichte van andere smartphones. Een processor met een kloksnelheid van 1 GHz, 576 MB werkgeheugen, ongeveer 8 GB opslaggeheugen en een batterij met een capaciteit van 1300 mAh. Wat wel opvalt, is dat er geen ruimte is voor een microSD-geheugenkaart. Een enorm gemis, wanneer u de telefoon bijvoorbeeld als mp3-speler wilt gebruiken of veel foto’s op uw toestel opslaat. Op zich hoeft een telefoon zonder geheugenkaartslot geen probleem te zijn, maar dan willen we minimaal 16 GB zien.

Windows Phone 7

Natuurlijk gaat bij een eerste toestel met Windows Phone 7 de meeste aandacht naar het besturingssysteem. Wat meteen opvalt, is dat het zakelijke van Windows Mobile zonder compromis aan de kant is geschoven. Het besturingssysteem moet consumenten aanspreken, met een duidelijke en speelse interface en een hoofdrol voor sociale netwerken. De aansturing van de telefoon is prima. Het hoofdscherm heeft grote, duidelijk knoppen, de tekstinvoer gaat net zo soepel als op een iPhone en de invoer van bijvoorbeeld tijd en datum gaat middels handige draaiwieltjes. Slim doordacht en bovendien erg soepel in gebruik.

Geavanceerde gebruikers lopen wel snel tegen muren op. De personaliseringsopties zijn, vooral vergeleken met de vorige besturingssystemen, beperkt tot wat kleurtjes, geluiden, knoppen en achtergronden. Het voelt een beetje als het gesloten systeem dat we van de iPhone, iPod en iPad kennen: er is geen mappenstructuur aanwezig en het overzetten van bestanden van de computer naar de telefoon kan alleen via Zune. En daar kleeft een enorm nadeel aan vast. Nu moet ik toegeven, ik ben geen liefhebber van iTunes en al helemaal niet van de synchronisatieverplichting met Apples mobiele apparaten. Maar vergeleken met de Zune-software is iTunes een openbaring. Zune heeft een mooie schil, maar is omslachtig, niet gebruiksvriendelijk en maakt het gemis van ruimte voor een microSD-kaart alleen maar groter. Dan zouden we immers muziek op het kaartje kunnen zetten en zo in de telefoon kunnen duwen.

© PXimport

De cameraknop is op de tast te vinden.

Online

Veel diensten zijn gekoppeld aan een Windows Live ID, zoals SkyDrive, OneNote en de Marketplace. De camera heeft ook handige toepassingen gekregen, zo is het mogelijk om de gemaakte foto’s ook online op SkyDrive of Facebook op te slaan en vult de fotogalerie zich met uw Facebook-fotoalbums.

Apps installeren kan nu alleen nog maar via de Marketplace, die op dit moment nog een wat karig applicatieaanbod heeft. In vorige Windows Mobile-versies kon u ook applicaties handmatig installeren, bijvoorbeeld via andere websites. Het is geen verrassing dat dit niet meer mogelijk is. De Marketplace is echter nog niet klaargestoomd voor Nederland. Dit is wel opmerkelijk. U dient een andere locatie op te geven (bijvoorbeeld Verenigde Staten) om applicaties te mogen downloaden. Ook de koppeling met Xbox LIVE is nog niet beschikbaar voor Nederlandse gebruikers. Sterker nog, het besturingssysteem lijkt helemaal nog niet klaar voor de Nederlandse markt, aangezien het de Nederlandse taal niet kent. Pas halverwege 2011 verwacht Microsoft de Marketplace, Xbox LIVE en de taalondersteuning in het Nederlands beschikbaar te hebben.

HTC Sense

HTC heeft zoals op vrijwel al zijn smartphones de eigen Sense-interface op de telefoon geïnstalleerd, die nu de naam HTC Hub meekrijgt. Het klokje met het wolkje en zonnetje is ondertussen onlosmakelijk verbonden met HTC en heeft Android en oudere versies van Windows Mobile een hoop extra functionaliteit meegegeven. In Windows Phone 7 hangt de HTC Hub er maar een beetje tussen. Het is geen visuele laag meer die over de interface wordt uitgesmeerd, maar een toepassing die eerst gestart moet worden en uiteindelijk weinig toevoegt. Windows Phone 7 is compleet genoeg, de HTC Hub is een vijfde wiel geworden.

Conclusie

Achteraf laat Windows Phone 7 een gemengde indruk op ons achter. Een Android- en iPhone-killer is het besturingssysteem in ieder geval niet. Van de soepele en doordachte besturing kunnen RIM (BlackBerry), Google en Apple nog het één en ander leren. Ook de integratie met SkyDrive en Facebook zijn waardevolle toevoegingen. Nadelen zijn er echter ook, zoals de bestandsoverdracht met Zune en de zeer beperkte Nederlandse ondersteuning. Geïnteresseerden kunnen beter een half jaartje wachten met de aanschaf van een smartphone met Windows Phone 7. Tegen die tijd is er Nederlandse taalondersteuning, een Nederlandse Marketplace met een groter applicatie-aanbod en kunnen de gamers hun Xbox LIVE-account koppelen.

HTC 7 Trophy

Straatprijs los toestel € 489,-

Formaat 118,5 x 61,5 x 11,96 mm (l x b x d)

Gewicht 140 gram

Processor 1 GHz

Geheugen 576 MB RAM, 512 MB ROM

Opslag 8 GB

Scherm 3,8 inch (9,65 cm), 480 x 800 pixels

Camera 5 megapixel

OS Windows Phone 7

Accu 1300 mAh

Overig Bluetooth 2.1, wifi 802.11b/g/n, gps

Oordeel 7/10

Pluspunten

Elegant vormgegeven toestel

Integratie Live ID en Facebook

Soepele en doordachte besturing

Minpunten

Zune nodig voor bestandsoverdracht

Karig aanbod Marketplace

Nog geen Nederlandse ondersteuning

Weinig geheugen

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten