HTC ChaCha: Facebook-telefoon

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 03 augustus 2011 14:08

Apps & Software

HTC ChaCha. Tja, niet echt een inspirerende naam voor een smartphone. We zijn beter gewend van HTC. Toch is het toestel bijzonder te noemen, dankzij zijn BlackBerry-uiterlijk in combinatie met een Android-besturingssysteem. Gelukkig is het koosnaampje 'Facebook-telefoon' een stuk pakkender.

Zoals gezegd is de HTC ChaCha een Android-telefoon die oogt als een BlackBerry dankzij het kleine scherm en fysieke toetsenbord. We zien verder nog een paar opvallende zaken, zo is er ondanks het toetsenbord toch een aanraakscherm. Verder vallen op: het praktische knikje tussen scherm en toetsenbord (waarom zijn de makers van BlackBerry hier nooit op gekomen?) en een Facebook-knop. Deze Facebook-knop leidt u meteen naar het gedeelte van de Facebook-applicatie waar u foto's, links of andere zaken kunt delen. Bij het indrukken van de knop in de browser wordt zelfs de webpagina automatisch gedeeld.

De knik in het toestel zorgt ervoor dat hij prettig in de hand ligt.

Facebook

De Facebook-knop is niet de enige toevoeging die de smartphone aan Facebook-integratie biedt. Zo is er een app geïnstalleerd voor Facebook-chat en kan de camera automatisch alle foto's op het sociale netwerk uploaden. Vooral fanatieke Facebook-gebruikers zullen erg blij zijn met deze efficiënte toevoegingen. Verder heeft HTC de interface van Android met HTC Sense zo onder handen genomen dat het prima werkbaar is op het kleine touchscreen. Het bureaublad, het applicatieoverzicht en de menuutjes steken praktisch en compact in elkaar. Wanneer u zelf apps installeert, is het vaak echter minder praktisch. De meeste apps zijn voor grotere schermen ontwikkeld, waardoor u veel moet scrollen of op kleine knopjes moet drukken. Ook bij widgets is dit het geval. Gelukkig houdt de breedte een normaal smartphone-formaat aan, het is dus vooral veel scrollen.

Conclusie

De ChaCha is een erg prettige, lowbudget-telefoon. Het toestel ligt erg lekker in de hand en ook in gebruik werkt alles prima. Het toetsenbord, aanraakscherm en HTC Sense werken goed met elkaar samen. Wat ons betreft zijn deze onderdelen zelfs zo goed dat hij de directe concurrentie aan kan met duurdere BlackBerry-modellen. Over de interne hardware zijn we iets minder enthousiast, een 800MHz-processor en 512 MB werkgeheugen zijn tegenwoordig niet meer zo snel. Ook de batterijcapaciteit van 1250 mAH is niet bijzonder groot. Maar dankzij het kleine schermpje is de batterijduur acceptabel te noemen.

HTC ChaCha

Straatprijs los toestel ca. € 272,-

Formaat 11,4 x 6,5 x 1,1 cm (h x b x d)

Gewicht 120 gram

Processor 800 MHz

Geheugen 512 MB

Opslag 512 MB (uitbreidbaar met geheugenkaart)

Scherm 2,6 inch lcd-scherm (240 x 400)

Camera 5 MP (achterkant) en 0,3 MP (voorkant)

OS Android 2.3 (Gingerbread)

Accu 1250 mAh

Communicatie Bluetooth 3.0, wifi 802.11b/g/n, gps

Oordeel 7/10

Pluspunten

Goedkoop

Prettige vormgeving

HTC Sense past Android aan voor schermformaat

Facebook-knop is erg prettig voor fanatieke gebruikers

Minpunten

Matige hardware

Apps komen niet altijd goed uit de ver

0 Reactie(s) op: HTC ChaCha: Facebook-telefoon

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.