HTC Desire HD

Door: Joris Peterse | 01 december 2010 11:14

Apps & Software

Precies een jaar geleden kwam de HTC HD II uit. Een smartphone met beestachtige hardware en een groot scherm. Helaas kwam het toestel vanwege het Windows Mobile-besturingssysteem niet lekker uit de verf. Nu is de Desire HD verschenen, met het enorme scherm van de HD II, maar met Android als besturingssysteem. Is dit dankzij Android wel de ideale smartphone?

HTC heeft na het succes van de prima Android-telefoon Desire twee nieuwe modellen geïntroduceerd, de Desire Z en de Desire HD. De Z-versie heeft een uitklapbaar toetsenbord. De door ons geteste HD springt het meest in het oog door zijn grote schermformaat van 4,3 inch (10,92 cm). De behuizing van de Desire HD meet twaalf bij zeven centimeter en is precies goed voor een telefoon. Het broekzakformaat blijft behouden, zonder te klein te zijn voor filmpjes en gepiel met kleine druktoetsen. Het maakt van het toestel de ideale reisgenoot om onderweg filmpjes te kijken of artikelen te lezen. De behuizing van het toestel is solide dankzij een metalen achterkant. Twee plastic klepjes aan de achterkant maken het mogelijk de batterij (aan de rechterkant) en de geheugen- en simkaart (onderkant) te vervangen. Deze klepjes zitten echter minder vernuftig in elkaar, en vooral het plaatsen van het rechterklepje heeft hier op de redactie de nodige vloekwoorden gekost.

Er zijn twee verwijderbare klepjes om bij de kaartjes en batterij te komen.

Het grote scherm is een fraaie verbetering ten opzichte van de Desire, maar de keerzijde is het stroomverbruik. Dit ligt onvermijdbaar hoger dan bij zijn kleine broertje. Het toestel heeft ook nog eens een mindere batterij meegekregen van 1230 mAh (de batterij van de Desire telt 1400 mAh). Bent u een beetje teveel YouTube-filmpjes aan het kijken, spelletjes aan het spelen of andere apps aan het gebruiken, dan kan de batterij al na een paar uur aan een oplaadbeurt toe zijn. Niet echt handig als u ook bereikbaar wilt blijven, wat toch wel noodzakelijk is voor een mobiele telefoon. Niet alleen het scherm van de Desire HD heeft een upgrade ten opzichte van de Desire gekregen. Ook de camera, het werkgeheugen en het opslaggeheugen zijn verbeterd met respectievelijk 8 megapixel, 768 MB en 1,5 GB. Upgrades die van de Desire HD een ultieme multimedia-smartphone maken, die bovendien zonder haperingen samenwerkt met de nieuwste versie (2.2) van mobiel besturingssysteem Android en video’s op kan nemen in 720p.

HTC Sense

Net zoals alle andere HTC-toestellen heeft het bedrijf zijn Sense-interface uitgerold over het besturingssysteem, met de herkenbare klok en weersvoorspelling. Deze Sense-interface houdt ook in dat er veel applicaties en instellingen door HTC toegevoegd worden aan Android. Op andere mobiele besturingssystemen is het een waardevolle toevoeging, maar Android 2.2 en de Market zijn ondertussen compleet genoeg zonder deze interface. Sterker nog, Sense lijkt steeds meer onnodige applicaties voorgeïnstalleerd te hebben, die bovendien niet te verwijderen zijn. De Amazon MP3 Store-app is hier een voorbeeld van. Vervelend, en bovendien komt het over alsof het alleen goed is voor de portemonnee van de Taiwanese telefoonfabrikant.

Het toestel leent zich goed voor het afspelen van media.

Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat de Desire HD een multimedia-krachtpatser onder de smartphones is, die zijn kracht middels het grote scherm en besturingssysteem uitstekend naar voren brengt. De smartphone is inderdaad het beste van twee werelden te noemen: het formaat van de HTC HD II in combinatie met Android blijken een naadloze combinatie. Jammer dat er een krappe accu in zit waardoor het uithoudingsvermogen veel te kort is, toch wel essentieel voor een telefoon. Ook van de voorgeïnstalleerde applicaties worden we niet blij.

HTC Desire HD

Straatprijs los toestel € 549,-

Formaat 123 x 68 x 12 mm (h x b x d)

Gewicht 164 gram

Processor 1 GHz

Geheugen 768 MB RAM

Opslag 1,5 GB (uitbreidbaar met microSD-kaart)

Scherm 4,3 inch (10,92 cm), 480 x 800 pixels

Camera 8 megapixel

OS Android 2.2 (Froyo)

Accu 1230 mAh

Communicatie Bluetooth 2.1, wifi 802.11b/g/n, gps

Oordeel 6/10

Pluspunten

Groot scherm

Goede hardware

Minpunten

Overbodige HTC Sense-applicaties

Korte batterijduur

0 Reactie(s) op: HTC Desire HD

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.