HTC Desire Z

Door: Joris Peterse | 04 januari 2011 16:09

Review

Onlangs bracht HTC twee nieuwe modellen uit van de populaire Android-telefoon Desire: de Desire HD en de hier besproken Desire Z. Opvallend aan de Desire Z is dat hij is uitgerust met een groot QWERTY-toetsenbord. Iets dat je niet vaak tegenkomt op HTC’s smartphones met Android. Is het toetsenbord een waardevolle toevoeging?

De nieuwe modellen van de HTC Desire verschenen in het najaar van 2010. De Desire HD hebben we al onder ogen gehad. Het toestel was indrukwekkend, vooral vanwege het grote scherm en goede hardware, maar had als nadeel dat de batterij vanwege dat scherm snel leegliep. De Desire Z heeft een kleiner schermformaat en iets minder processorkracht waardoor het probleem van de batterijduur meteen verholpen is. Sowieso zijn de specificaties wat bescheidener dan de grote HD-broer, want ook het werkgeheugen en de camera zijn net wat minder. In gebruik valt hier overigens weinig van te merken. De optische sensor voor de aansturing is netjes weggewerkt in het toestel dat verder strak en wat zakelijk oogt.

Net als de HTC Desire HD is de Desire Z uitgerust met Android versie 2.2, die op zijn beurt is volbehangen met HTC’s eigen applicaties en HTC Sense. Het is erg jammer dat HTC ervoor heeft gekozen veel applicaties op het toestel te zetten die niet te verwijderen zijn. Bovendien zijn voor de meeste HTC-applicaties al betere alternatieven te vinden in de Market.

De HTC Desire Z met uitgeschoven toetsenbord.

Toetsenbord

Het opvallende van de Desire Z is natuurlijk het uitklapbare toetsenbord. Vooral als u regelmatig sms’t, chat of mailt is het toetsenbord werkelijk een uitkomst. Omdat het toetsenbord zijlings uitklapt, biedt het fysieke ruimte aan grote toetsen en is er zelfs ruimte voor enkele ‘lege’ toetsen waar u zelf een functie aan kunt geven. Wanneer u het toetsenbord uitklapt, verandert de oriëntatie van het scherm automatisch naar de landschapsmodus. In tegenstelling tot andere Android-toestellen zijn ook het Android-bureaublad en de Market in de landschapsmodus beschikbaar. Zo hoeft u nooit met een scheef hoofd te kijken wanneer u tekst invoert.

Er kleeft wel een minpuntje aan het uitklapbare toetsenbord: HTC heeft een uitklapsysteem bedacht met twee hefboompootjes wat tamelijk gammel oogt. Tijdens het openklappen is te zien hoe de boel staande wordt gehouden met twee pootjes en de verbindingskabel tussen scherm en toetsenbord is duidelijk te zien. We vermoeden dat dit de levensduur van het toestel op een negatieve manier beïnvloedt, hoewel we tijdens onze testperiode geen problemen ondervonden of speling kregen in het uitklapsysteem. Een schuifmechanisme lijkt ons echter een beter alternatief.

Het QWERTY-toetsenbord is prettig in gebruik dankzij de grote toetsen.

Conclusie

De Desire Z is momenteel wat ons betreft het beste Android-toestel dat HTC op de markt heeft gebracht, ondanks dat de Desire HD betere hardware aan boord heeft. Het toetsenbord voegt - ondanks de dubieuze constructie - veel toe en werkt bovendien naadloos samen met het besturingssysteem in landschapsmodus. Het toetsenbord maakt het toestel ook direct een concurrent van BlackBerry-telefoons, die mede dankzij de fysieke toetsenborden populair zijn onder fanatieke mail-, chat- en sms-gebruikers.

HTC Desire Z

Straatprijs los toestel € 499,-

Formaat 119 x 60 x 14 mm (h x b x d)

Gewicht 180 gram

Processor 800 MHz

Geheugen 512 MB RAM

Opslag 1,5 GB (uitbreidbaar met microSD-kaart)

Scherm 3,7 inch (9,4 cm), 480 x 800 pixels

Camera 5 megapixel

OS Android 2.2 (Froyo)

Accu 1300 mAh

Communicatie Bluetooth 2.1, wifi 802.11b/g/n, gps

Oordeel 8/10

Pluspunten

Fijn QWERTY-toetsenbord

Landschapsmodus werkt naadloos

Mooi behuizing

Minpunten

Minder krachtig dan Desire HD

Veel overbodige en niet te verwijderen applicaties

Constructie uitklapmechanisme toetsenbord

0 Reactie(s) op: HTC Desire Z

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.