© PXimport

HTC Radar

Geplaatst: 4 januari 2012 - 13:09

Aangepast: 16 november 2022 - 10:24

Jeroen Boer

De HTC Radar was één van de eerste Windows Phone-smartphones die officieel in Nederland gelanceerd werd met de introductie van Windows Phone 7.5. Behalve aan het toestel besteden we in deze bespreking daarom ook uitgebreid aandacht aan het besturingssysteem Windows Phone 7.5.

De HTC Radar was samen met de HTC Titan de eerste Windows Phone-smartphone die officieel in Nederland verkrijgbaar was. Ook Nokia en Samsung verkopen met de Lumia 710, Lumia 800 en Omnia W inmiddels nieuwe Windows Phone 7.5-toestellen. De Radar is grotendeels van aluminium gemaakt. Een kunststof klepje geeft toegang tot het simkaartslot, de accu is niet verwisselbaar. Het 3,8inch-scherm is een SLCD-variant en heeft net als iedere Windows Phone een resolutie van 480 x 800. De gebruikte Qualcomm MSM8255 Scorpion bevat een singlecore-processor op 1 GHz, dezelfde kloksnelheid als de Qualcomm-SoC's uit de vorige generatie Windows Phone 7-toestellen. Het gpu-gedeelte is overigens wel flink verbeterd.

© PXimport

De HTC Radar is grotendeels van aluminium gemaakt en heeft geen verwisselbare accu.

Iets waaruit blijkt dat de Radar toch een beetje een budgettoestel is, is het ontbreken van een kompas en een gyroscoop. Vreemd, want de HTC Trophy - die we toch als voorloper beschouwen - had wel een kompas aan boord. Zeker omdat Navigon voor Windows Phone 7.5 om kan gaan met een kompas, is dat een gemis voor wie de telefoon voor navigatie wil gebruiken. Voor spelletjes zou de gyrosocoop dan weer een gemis kunnen zijn. Het toestel bevat een 5megapixel-camera. De foto's die deze sensor produceert zijn niet heel goed. HTC's Titan heeft overigens wel een kompas en gyroscoop aan boord.

HTC-aanpassingen

HTC heeft met eigen instellingen en apps aanpassingen gemaakt aan Windows Phone 7.5. In het instellingenmenu vinden we het onderdeel 'attente telefoon', waarmee onder andere de beltoon automatisch zachter wordt als u het toestel oppakt en u de telefoon alleen hoeft te kantelen om de luidspreker te activeren of de beltoon te dempen. HTC heeft ook de camera-app aangevuld met onder andere gezichtsdetectie, een burstmodus en een panorama-modus. Noemenswaardig is ook HTC's YouTube-app die in tegenstelling tot Microsofts YouTube-app geen linkje is naar een mobiele website (zoeken op 'HTC YouTube' in de Marketplace, hij staat niet in het HTC Apps-gedeelte). Andere toevoegingen zijn een HTC-Hub dat onder andere het bekende HTC-weeroverzicht bevat met Live-tegel. Daarnaast biedt HTC apps voor fotobewerking en een filmwinkel waar op het moment van testen alleen trailers in zaten.

Conclusie

Al met als is de HTC Radar een degelijk toestel, maar is hij op sommige puntjes (kompas) minder dan de Windows Phone toestellen die al verkrijgbaar waren. Dit is dan ook niet HTC's topmodel, maar een middenmodel met een relatief gunstige prijs. Een belangrijk voordeel ten opzichte van oudere Windows Phone 7-smartphones is dat de Radar net als alle nieuwe toestellen wel een frontcamera heeft en een krachtigere gpu aan boord heeft, wat waarschijnlijk van pas komt bij toekomstige spellen. Ook is de Radar, in tegenstelling tot de oudere toestellen, wel Nederlandstalig.

HTC Radar

Prijs € 399,-

Formaat 120,5 x 61,5 x 10,9 mm

Gewicht 137 gram

Processor Qualcomm MSM8255 Scorpion (1 GHz)

Geheugen 512 MB

Opslag 8 GB

Scherm 3,8 inch (96,5 mm), 480 x 800

Camera 5 megapixel (achterkant), VGA (voorkant)

Accu 1520 mAh

Connectiviteit 802.11b/g/n, bluetooth 2.1, gps

Oordeel 7/10

Pluspunten

Stevig

Prettig formaat

Voelt soepel aan

Minpunten

Geen kompas

Geen gyroscoop

Microsoft Windows Phone 7.5

Windows Phone 7.5 is bekend onder de codenaam Windows Phone Mango, het is de eerste versie die officieel in Nederland gelanceerd wordt. Het startscherm bestaat uit grote vierkante blokken die Microsoft Live-tegels noemt. Deze blokken dienen als widget voor een app, en kunnen ook de app starten. Hebt u bijvoorbeeld nieuwe e-mail, dan laat de Outlook live-tegel zien hoeveel nieuwe mails u hebt, en de Live-tegel voor de agenda toont de komende afspraken. U kunt zelf bepalen welke apps op het startscherm staan. Daarnaast is de meest essentiële informatie ook zichtbaar op het vergrendelingsscherm. Door op het startscherm een veegbeweging naar links te maken krijgt u een (lange) alfabetische lijst van pictogrammen van alle apps. Opvallend is ook dat de browser de adresbalk altijd onderin beeld toont. Een plus- én minpunt van Windows Phone 7.5 is dat Microsoft strikte hardware-eisen stelt. Zo moet het scherm een resolutie van 480 x 800 hebben, zelfs als het 4,7 inch groot is (net als de HTC Titan). Het voordeel is dat een app er op iedere Windows Phone hetzelfde uitziet. Updates verlopen via Microsoft, waardoor ze snel beschikbaar zijn. Oudere Windows Phone 7-toestelen hadden hierdoor in een mum van tijd een update naar Windows Phone 7.5.

© PXimport

Het startscherm bestaat uit vierkante blokken, de Live-tegels.

Windows Live ID verplicht

Om een Windows Phone 7.5-smartphone in gebruik te nemen, moet u hem koppelen aan een Windows Live ID. Het is onhandig dat het niet mogelijk is om de telefoon om te zetten naar een andere Live ID zonder de telefoon helemaal te resetten. U kunt wel een tweede ID toevoegen voor e-mail, contactpersonen en agenda, maar die contactpersonen weer niet gebruiken met Windows Live Messenger. Ook kunt u een tweede Live ID niet gebruiken voor de Marketplace. Een klein probleempje, want niet alle apps zijn al via de Nederlandse Marketplace beschikbaar. Een 'Amerikaanse' Live ID die toegang biedt tot de Amerikaanse Marketplace lijkt de oplossing, maar betaalde apps aankopen kan alleen met een creditcard en een Nederlandse creditcard is lastig (zo niet onmogelijk) te koppelen aan een 'Amerikaanse' Live ID. Overigens worden de meeste apps ook snel in de Nederlandse Marketplace verwacht. U kunt via het web de Amerikaanse Marketplace en Nederlandse Marketplace vergelijken qua app-aanbod.

© PXimport

De personen-hub brengt alle informatie uit verschillende bronnen samen in één scherm.

Alle sociale netwerken gekoppeld

Windows Phone 7.5 probeert - meer dan elk ander mobiel besturingssysteem - om alle communicatie samen te smelten. Het ultieme voorbeeld hiervan is de personen-hub, het 'telefoonboek' van Windows Phone dat alle contactpersonen uit al uw bronnen (zoals e-mail, Facebook, LinkedIn en Twitter) samenbrengt in één lijst. Van contactpersonen die in meerdere netwerken voorkomen wordt de informatie aan elkaar geknoopt. U kunt dan door op een contactpersoon te klikken hem opbellen, maar ook een berichtje op zijn Facebook-wall zetten. Mocht uw contactpersonenlijst te onoverzichtelijk worden door bijvoorbeeld uw Facebook-contacten of LinkedIn-contacten, dan kunt u contacten per bron verbergen. De personen-hub toont ook uw Facebook-wall, uw Twitter-account en LinkedIn-account zodat u op de hoogte bent van alle updates. U kunt ook losse contactpersonen of groepen vastpinnen aan uw startscherm, waarna dit pictogram functioneert als personen-hub voor alleen die contactpersoon of groep. Zo kunt u losse mensen of groepen mensen eenvoudig volgen op al hun sociale netwerken.

© PXimport

De browser Internet Explorer in Windows Phone 7.5 toont de adresbalk onder in beeld.

Vergelijking met iOS 5

Tot slot willen we Windows Phone 7.5 kort vergelijken met iOS 5, een besturingsysteem waar veel meer mensen mee bekend zijn. Windows Phone is met versie 7.5 een volwassen platform geworden met een eigenzinnige maar interessante en overzichtelijke interface die het anders aanpakt dan iOS en Android. Het laat u met de Live-tegels al snel zien wat u moet doen en of u e-mails, gemiste gesprekken of berichten hebt. Ook de integratie met ­sociale netwerken is goed voor elkaar. Ook Apple heeft in iOS 5 met het Berichtencentrum een sterke nadruk gelegd op het weergeven van onder andere nieuwe e-mails, gemiste gesprekken en berichten. Toch vinden we Microsofts manier prettiger werken. Iets waar Apple voorlopig nog heer en meester in blijft, is de hoeveelheid apps. Windows Phone 7.5 staat wat dat betreft eigenlijk in de kinderschoenen. Beide platformen zijn het over één ding eens: Twitter is groot genoeg om als prominente mogelijkheid in het systeem te dienen. Microsoft gaat nog een stapje verder en integreert ook Facebook en LinkedIn op een fraaie manier. Een andere overeenkomst tussen iOS en Windows Phone 7.5 is dat er weinig aan te passen valt. U moet qua interface eigenlijk leven met wat Apple en Microsoft bedacht hebben, en bij Windows Phone 7.5 is er zelfs geen achtergrondje te bekennen. Wilt u vooral browsen, mail lezen en in contact staan met andere mensen en geeft u niet veel om de allernieuwste apps, dan is ook Windows Phone 7.5 een erg goed besturingssysteem.

© PXimport

Windows Phone 7.5 ondersteunt multitasking.

Oudere Windows Phone-smartphones

Hoewel Windows Phone 7 officieel niet in Nederland was gelanceerd, waren er wel smartphones verkrijgbaar, zoals de relatief populaire Samsung Omnia 7. Het goede nieuws voor bezitters van een (of kopers van een aantrekkelijk geprijsd) ouder Windows Phone-toestel is dat ze probleemloos zijn bij te werken naar Windows Phone 7.5 én dat het besturingssysteem perfect draait. U hoeft bovendien niet op de fabrikant te wachten, de updates verlopen via Microsoft. Het bijwerken van een oudere smartphone komt wel met een nadeeltje: het besturingssysteem blijft Engelstalig. Gelukkig beperkt dit zich enkel tot de interface. Zaken als een Nederlandstalig toetsenbord, spellingscontrole en woordenboek zijn wel gewoon beschikbaar, waardoor een Engelstalig Windows Phone 7.5-toestel prima in Nederland bruikbaar is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten