HTC Vive Pre - Virtual Reality is dan eindelijk hier

© PXimport

HTC Vive Pre - Virtual Reality is dan eindelijk hier

Geplaatst: 24 februari 2016 - 05:27

Aangepast: 15 december 2023 - 12:38

Tijs Hofmans

Na lang wachten lijkt nu ook de Vive Pre van HTC klaar te zijn. De VR-bril lijkt zowel qua prijs als specificaties een geduchte concurrent voor de Oculus Rift, maar is dat terecht? Na een demo op de MWC-beursvloer durven we daar met een volmondig 'ja' op te antwoorden.

De HTC Vive Pre: prijzig maar waardevol

800 dollar is een flink prijskaartje voor een apparaat, maar dat is wel wat je neertelt voor de Vive Pre. Niet mis, al ligt het zeker in dezelfde lijn als de Oculus Rift, die met de touch-controllers op ongeveer hetzelfde bedrag uitkomt. Lees ook: Check of jouw computer virtual reality aankan.

De controllers van de Vive Pre zijn ook meteen een van de beste aspecten van de headset, en worden dan ook standaard meegeleverd met het pakket. Dat vinden we helemaal geen slecht idee, want de controllers maken de Vive Pre tot meer dan alleen een virtuele bioscoop.

Waar je met kleine headsets als de Cardboard vooral video's kunt consumeren, kun je met de controllers van de Vive ook echt je omgeving beïnvloeden. De input van virtual reality is altijd een moeilijk vraagstuk geweest, want al twee jaar zien we tientallen halfslachtige pogingen om de virtuele wereld in het echt te manipuleren. Controllers zoals die van de Xbox nemen toch net iets van de ervaring weg, terwijl complexe rigs als deze niet echt in je huiskamer passen.

 

© PXimport

De HTC Vive kan gewoon gedragen worden door brildragers.

Virtueel kliederen

De meest natuurlijke vorm van besturing is ook gelijk de moeilijkste. Handen namaken is namelijk een flinke opgave, en hoewel dat HTC niet helemaal is gelukt voelen de twee bewegingscontrollers wel meteen intuïtief aan.

HTC levert twee losse controllers mee, die wat weghebben van de oude joysticks van vroeger. Er zitten triggers aan de achterkant, en een aanraakgevoelige vierpuntsdruktoets bij je duimen. De controllers zijn draadloos en worden verbonden met de headset - waarvan het overigens wel weer jammer is dat die wel met een draad vast zit.

In een demo worden we naar een virtuele kamer verplaatst, waar we mogen gaan tekenen. Een teken-app klinkt suf, en qua functionaliteit is de demo-app ook niets meer dan een veredeld Paint - maar man, wat is dat goed gedaan.

De linkercontroller fungeert als palet, waarop we kunnen kiezen tussen verschillende canvassen om op te tekenen, maar door de controller een kwartslag naar links te draaien kun je verschillende soorten borstels en kwasten kiezen, en aan de rechterkant zit een optie om de kleuren te veranderen. Met de rechtercontroller selecteer je een optie - de nauwkeurigheid is daarbij verbazingwekkend.

 

© PXimport

De HTC Vive Pre wordt geleverd met twee controllers.

Ook het tekenen zelf gaat zonder enige vorm van lag, met precisie, en stijlvol. Het driedimensionale effect dat je creeert is vooral indrukwekkend: Je kunt door je creatie heen lopen, je laat je penseelstreken links en rechts achter je, en alles is vanuit meerdere hoeken te bekijken.

HTC Vive Pre maar ruimtereizen mogelijk

Gelukkig is een Paint-achtige demo niet het enige dat we te zien kregen. We mochten ook aan de gang met een geavanceerde versie van Asteroids, waarbij we in een ruimteschip andere schepen moesten neerschieten. Dat ging weliswaar niet met de native controllers van de Vive, maar de ervaring gaf goed weer hoe immersive de HTC is. We hebben al veel demo's geprobeerd van virtual reality-apparatuur, maar de Vive is de eerste waarin we onszelf echt misselijk konden maken door snel rond te draaien - we weten nog steeds niet zeker of dat een goed teken is...

 

© PXimport

Goedkoop wordt de HTC Vive Pre niet.

Opvallend is overigens ook dat de HTC Vive gewoon kan worden gedragen door brildragers - iets waar de ernstig bijziende schrijver van dit artikel erg gelukkig mee is. De bril is niet licht; een Gear VR is prettiger op je hoofd en na een tijdje begin je toch wel te zweten. Ook de kabels die aan de headset zitten kunnen je parten gaan spelen, maar dat is een noodzakelijk kwaad om de Vive aan een computer te hangen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten