Huawei FreeBuds 4i - betaalbaar, comfortabel en met een catch

© PXimport

Huawei FreeBuds 4i - betaalbaar, comfortabel en met een catch

Geplaatst: 8 juni 2021 - 08:15

Aangepast: 14 december 2022 - 10:25

Joris Peterse

De Huawei FreeBuds 4i zijn draadloze in-ears die op het oog veel weg hebben van de Apple AirPods. Maar dan zonder Apple’s absurde prijzen. De bluetooth in-ears kosten zo’n 70 euro, en zijn daarmee helemaal geen verkeerde aankoop. Althans. Dat zou je denken.

Vanwege de het handelsembargo met de VS is Huawei hier in Nederland bijna volledig van het toneel verdwenen als het op smartphones aankomt. De focus komt meer te liggen op elektronica die tot dusver slechts zijdelings aandacht kregen van Huawei, zoals hun draadloze oortjes: de Huawei FreeBuds 4i. Een jaar terug testte ik al de voorloper, de Huawei FreeBuds 3i. Althans. Toen werden exact dezelfde oortjes niet alleen onder de vlag van Huawei verkocht, maar ook met het stempeltje van het verwarrende dochtermerk Honor. Deze FreeBuds 3i heb ik met veel plezier getest, vooral de prijs en het draagcomfort vielen positief op. Bovendien was de geluidskwaliteit helemaal niet verkeerd voor de betaalbare oortjes. Inmiddels zijn we een jaar verder, en is dochtermerk Honor van de hand gedaan. Er is dus maar één soort Huawei FreeBuds 4i.

Wat gebleven is, is het ontwerp dat wederom erg lijkt op Apple’s AirPods Pro. Wie in de markt is voor de Huawei FreeBuds 4i, maar zich stoort aan het afkijkwerk, kan de oortjes ook in andere kleuren krijgen: zwart (zoals ons testexemplaar) en rood.

Ben je een Android-gebruiker, dan kun je beter verder kijken naar andere oortjes.

-

App-problematiek

Maar voordat je prijzen gaat vergelijken voor de Huawei oortjes is er een enorm minpunt dat we moeten aanstippen: Huawei stelt de bijbehorende app niet beschikbaar in de Play Store. Deze app heeft zijn laatste update daar in augustus 2020 gekregen. Zonder deze app kun je weliswaar de oortjes koppelen en muziek afspelen. Maar wil je de firmware update, de bediening van de oortjes configureren, of met de equalizer aan de slag. Dan is de Huawei AI Life-app nodig. Een QR-code op het doosje leidt naar een APK-bestand, om Huawei’s app en eigen applicatiewinkel AppGallery te installeren. Dit is een onveilige manier van apps installeren en de grootste oorzaak van malware op smartphones. Daarom raden wij dit af.

Huawei is erop gebrand dat mensen hun AppGallery gebruiken, maar op deze manier gebruikt Huawei de oortjes als een trojaans paard om een overbodige applicatiewinkel op een onveilige manier op te dringen. Hiermee maakt Huawei z’n gebruikers op een rancuneuze manier slachtoffer van het handelsverbod dat door de VS is ingesteld. Hierdoor kunnen wij niet anders dan de FreeBuds 4i voor Android-gebruikers glashard afraden en doorverwijzen naar alternatieve oortjes van bijvoorbeeld 1More of Samsung, die in dezelfde prijsklasse vallen.

Huawei Freebuds 4i

© PXimport

Huawei Freebuds 4i

© PXimport

Huawei FreeBuds 4i - betaalbaar, comfortabel en met een catch-15082296

© CIDimport

Huawei FreeBuds 4i features

De Huawei FreeBuds 4i beschikt over ruisonderdrukking en een modus die juist omgevingsgeluid doorlaat (Huawei noemt dit Awareness-modus). Zoals met bluetooth-oortjes het geval is, worden ze draadloos opgeladen in het bijgeleverde laaddoosje, welke je op zijn beurt weer oplaadt via de usb-c-poort. Het oplaaddoosje is niet draadloos op te laden.

De oortjes zijn net als de Airpods voorzien van een verwisselbaar rubber tipje, waardoor je ze op maat kunt afstemmen. Met de juiste pasvorm sluiten ze bovendien het gehoorkanaal goed af, wat gunstig is voor de werking van de ruisonderdrukking. Het gewicht van de FreeBuds 4i is behoorlijk laag, waardoor de oortjes goed blijven zitten. Ook als je beweegt: een rondje hardlopen verliep probleemloos. Je voelt nauwelijks dat je oortjes in hebt.

Huawei FreeBuds 4i in praktijk

Dat de Huawei FreeBuds een goede prijs-kwaliteitsverhouding bieden, merk je niet alleen aan het draagcomfort, maar ook aan de geluidskwaliteit. Het geluid klinkt erg helder, waarbij hoge- en middentonen goed gebalanceerd zijn. Het basgeluid is wat vlak te noemen. De meeste oortjes in dezelfde prijsklasse komen niet zo gebalanceerd uit de verf als het op geluidskwaliteit aankomt, en compenseren dat vooral door het basgeluid op te voeren. Wel zo prettig bij sommige muziekgenres. De FreeBuds zijn echter wat geschikter als je je oortjes ook gebruikt bij het voeren van video- of telefoongesprekken of het luisteren naar audioboeken en podcasts.

Het grote minpunt van de vorige generatie van de FreeBuds was de tegenvallende accuduur. Dit is iets wat Huawei recht heeft gezet met deze FreeBuds 4i. Huawei claimt zelf een accuduur van tien uur. In praktijk red ik dat niet en kom ik tot maximaal een uurtje of acht. Wanneer de ruisonderdrukking of geluidsdoorlating aan staat, dan heeft dat natuurlijk ook zo zijn gevolgen voor de accuduur: maximaal zo’n zes uur. Dat is een prima accuduur.

De accucapaciteit van het oplaaddoosje stelt echter teleur. Je kunt er beide oortjes net niet tweemaal mee opladen. Het ovaalvormige doosje laat geen goede indruk op me achter, want ook het scharnier waarmee je het doosje opent voelt ontzettend kwetsbaar. In praktijk moest ik voorzichtiger zijn met de oplaadcase, dan met de oortjes zelf.

Huawei FreeBuds 4i - betaalbaar, comfortabel en met een catch-15082296

© CIDimport

Ruisonderdrukking

Ruisonderdrukking op oortjes van onder de 100 euro, het is onrealistisch om daarvan te verwachten dat ze al het buitengeluid buitensluiten, zodat je ongestoord kunt concentreren op andere zaken. In-ears sluiten niet zo af als een over-ear koptelefoon en voor meer geavanceerdere technieken kom je uit bij oortjes in de hoge prijsklasse, zoals Bose.

De Huawei FreeBuds 4i beschikken dus over ruisonderdrukking, die inderdaad wat van het buitengeluid wegfilteren. Al het geluid, dat lukt echter niet. Je zult nog altijd mensen horen praten of auto’s voorbij horen komen. Desondanks is het een prettige functie, die ik tijdens het testen veelvuldig aanzette. De modus waarbij geluid juist doorgelaten wordt, werkt zoals je verwacht. Je kunt geen gesprekken houden terwijl je muziek luistert, maar je krijgt het een en ander mee wat er om je heen gebeurt. Wat in het verkeer bijvoorbeeld wel zo handig is.

Conclusie: Huawei Freebuds 4i kopen?

Hoezeer de Huawei Freebuds 4i prima oortjes zijn voor een gunstige prijs, kun je ze als Android-gebruiker het beste links laten liggen. Huawei’s onveilige AppGallery-opdringerij is een praktijk die niet goed te praten valt. Hierdoor ben je beter af bij concurrenten in dezelfde prijsklasse. Denk aan Samsung, 1More, Urbanista, enzovoort. Dat is zonde, want de oortjes hebben prima geluid, draagcomfort en functionaliteit. Voor iPhone-gebruikers daarmee géén miskoop.

Begin dit jaar hebben we 20 bluetooth-in-ears getest

5,0

Ons oordeel

Huawei Freebuds 4i

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

**Adviesprijs** € 69,- **Kleur** zwart, wit, rood **Verbinding** Bluetooth 5.2 **Accu** 55 mAh (oortje), 215 mAh (oplaaddoosje) **Gewicht** 5,5 gram (oortje), 37 gram (oplaaddoosje) **Features** microfoon, ruisonderdrukking, omgevingsgeluidmodus, IPX4 **Opladen** Usb-c **Website** [https://consumer.huawei.com](https://consumer.huawei.com/nl/accessories/freebuds4i/ target=)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten