Huawei FreeBuds Studio: ANC-hoofdtelefoon om rekening mee te houden

© PXimport

Huawei FreeBuds Studio: ANC-hoofdtelefoon om rekening mee te houden

Geplaatst: 29 november 2020 - 07:10

Aangepast: 14 december 2022 - 12:49

Rens Blom

Aan hoofdtelefoons met ANC-functie (geluidsonderdrukking) geen gebrek, maar Huawei ziet nog potentieel. In deze Huawei FreeBuds Studio review bespreken we de eerste ANC-hoofdtelefoon van de Chinese techreus. Moeten Sony, Bose en andere bekende spelers zich zorgen gaan maken?

Huawei maakt van alles, maar had nog geen over-ear hoofdtelefoon met ANC-functie in het assortiment. De FreeBuds Studio verandert dat. Deze 299 euro kostende hoofdtelefoon is sinds kort in Nederland verkrijgbaar in het goud en zwart. Ik kon die tweede uitvoering een paar weken testen, vlak nadat hij in de winkels debuteerde.

Goed om te weten: in die periode zag ik de hoofdtelefoon al meermaals in de aanbieding, met 229 euro als laagste prijs (rondom Black Friday). Het is daarom aannemelijk dat de FreeBuds Studio vaker in prijs gaat zakken, dus als echte Nederland raad ik je bij voorbaat al af om er 299 euro voor te betalen. Zelfs met die prijs is de FreeBuds Studio goedkoper dan de bekende concurrentie.

De gerenommeerde Sony WH-1000XM4 kost minstens 349 euro en voor Bose’s Noise Cancelling Headphones 700 betaal je minimaal 339 euro. De grote vraag is dan ook: is Huawei’s goedkopere alternatief ook een betere keuze of kun je beter doorsparen?

 

© PXimport

Luxe en vernuftig ontwerp

Het ontwerp van de FreeBuds Studio is dik in orde. De hoofdtelefoon is gemaakt van plastic en metaal, voelt degelijk aan en heeft een dikkere hoofdband. De oorschelpen zijn ruim en zacht en vallen prettig over mijn oren. Uitschuifbare poten maken de hoofdtelefoon geschikt voor een kleiner en groter hoofd. Met 260 gram is de FreeBuds Studio bijna even licht als de Sony WH-1000XM4 (254 gram). Ik vind de hoofdtelefoon comfortabel dragen, ook na een paar uur gebruik.

De FreeBuds Studio heeft meerdere – nauwelijks zichtbare – microfoons op de oorschelpen en gebruikt die om omgevingsgeluiden te registreren en te filteren. Hier kom ik zo op terug. De rechteroorschelp is aanraakgevoelig en laat je met veegbewegingen de muziek pauzeren, hervatten en voor- en achteruit spoelen. Inderdaad afgekeken van bijvoorbeeld Sony, maar beter goed gejat dan slecht verzonnen. Op de rechteroorschelp vind je ook de usb-c-poort om de hoofdtelefoon op te laden, de aan- en uitknop en de bluetooth-verbindingsknop. De linkeroorschelp huisvest een knop om omgevingsgeluiden versterkt te laten horen. Dit is handig als je op straat loopt of op de trein wacht en geen mededeling wilt missen.

Huawei levert de hoofdtelefoon overigens met een degelijke opberghoes, die een vakje heeft voor de oplaadkabel.

 

© PXimport

 

© PXimport

Geen 3,5mm-poort

Grote afwezige op de hoofdtelefoon is een 3,5mm-aansluiting. Veel concurrerende modellen hebben wel zo’n poort, bedoeld om een audiokabel aan te sluiten en zo bedraad te luisteren. Huawei vindt dat blijkbaar niet nodig en laat je alleen via een bluetooth-verbinding luisteren. Een misser als je het mij vraagt, want de FreeBuds Studio is nu minder veelzijdig.

 

© PXimport

Geluidskwaliteit

De hoofdtelefoon heeft 40mm drivers en een frequentiebereik van 4 Hz tot 48 kHz. Dat zijn gangbare termen voor dit type hoofdtelefoon, maar ze zeggen weinig over de geluidskwaliteit. Die hangt namelijk van andere factoren af, waaronder de ondersteunde codecs en audiocodec-chip. Na twee weken luisteren ben ik enthousiast: ik vind de FreeBuds Studio prettig klinken. Een drumsolo klinkt echt in mijn linkeroor, gevolgd door subtiele gitaardeuntjes die van rechts komen. Ruimtelijk geluid dus, dat ook vol en gebalanceerd klinkt. De hoofdtelefoon biedt – voor mij – genoeg bas en overdrijft hier niet in. Nee, de FreeBuds Studio klinkt niet zo indrukwekkend als een 500 euro kostende hoofdtelefoon, maar dat kun je ook niet verwachten. Gezien de prijs ben ik dik tevreden.

 

© PXimport

Er ontbreekt wel iets: ondersteuning voor de aptX-codec. Dat is logisch, want deze codec vereist een Qualcomm-chip en Huawei gebruikt een eigen chip. De Sony WH-1000XM4 mist overigens ook aptX-ondersteuning omdat de hoofdtelefoon een MediaTek-chip heeft. Voor mij is het gebrek aan aptX-ondersteuning jammer, maar geen dealbreaker. Niet alle apparaten zijn immers geschikt voor aptX.

De belkwaliteit van de FreeBuds Studio is overigens dik in orde. De hoofdtelefoon heeft vier microfoons en maken je zowel binnen als buiten prima verstaanbaar voor je gesprekspartner. In mijn beleving doet de hoofdtelefoon dit beter dan de Sony WH-1000XM4.

Hoe goed is de ANC-functie?

Zoals eerder gezegd heeft de Huawei FreeBuds Studio een arsenaal aan microfoons om omgevingsgeluiden in kaart te brengen. Met de ANC-functie ingeschakeld produceert de hoofdtelefoon tegengeluiden om de omgevingsgeluiden zoveel mogelijk op te heffen voordat ze je oren bereiken. Het resultaat is dat ratelende toetsenborden, het gebrom van de trein en pratende collega’s of gezinsleden aanzienlijk zachter klinken. De ANC-functie werkt goed en zal je erg tevreden stemmen. Fijn is dat de hoofdtelefoon de mate van ANC automatisch kan aanpassen aan je omgeving. In een rustige ruimte werkt hij een standje lager dan in een volle bus, waardoor de accu langer meegaat.

Huawei FreeBuds Studio: ANC-hoofdtelefoon om rekening mee te houden-15082296

© CIDimport

Huawei FreeBuds Studio: ANC-hoofdtelefoon om rekening mee te houden-15082296

© CIDimport

Omdat ik regelmatig ANC-hoofdtelefoons test, kan ik de FreeBuds Studio vergelijken met de concurrentie. In mijn beleving haalt hij het net niet bij de Sony WH-1000XM4 en Bose Noise Cancelling Headphones 700. Met die hoofdtelefoons op, hoor ik nog minder wat er om mij heen gebeurt. Het verschil is echter niet heel groot, terwijl de FreeBuds Studio wel tientallen euro’s minder kost. Huawei levert hier dus goed werk af.

Accuduur

Huawei claimt dat de FreeBuds Studio zonder ANC ingeschakeld tot 24 uur meegaan op een acculading. In de praktijk haalde ik zo’n 23 uur. Waarschijnlijk luister je liever met ANC aan, want dat geeft meer rust. De accuduur bedraagt volgens Huawei dan 20 uur. Ik kwam tot ongeveer 19 uur. Lang genoeg als je het mij vraagt, maar weet wel dat de Sony WH-1000XM4 het een paar uur langer volhoudt. De FreeBuds Studio laadt snel op via de usb-c-poort. In iets meer dan een uur is de accu vol en tien minuten opladen geeft je alweer een paar uur luisterplezier.

Huawei FreeBuds Studio: ANC-hoofdtelefoon om rekening mee te houden-15082296

© CIDimport

Overige functies

De Huawei FreeBuds Studio heeft nog wat handige functies in petto. Zo kun je de hoofdtelefoon met twee apparaten tegelijk verbinden, bijvoorbeeld je smartphone en laptop. Kijk je een serie op je laptop en word je gebeld, dan schakel je naadloos over naar het telefoongesprek. Dit werkt goed.

Ook handig is dat wanneer je de hoofdtelefoon afzet, hij de muziek automatisch pauzeert. Na het opzetten hervat hij de muziek. Heb je de FreeBuds Studio na tien minuten nog niet opgezet, dan schakelt hij zichzelf uit om te voorkomen dat de accu onnodig leegloopt.

Een aandachtspunt is dat Huawei een gratis app met meer functies aanbiedt. De app heet Huawei AI Life maar is alleen beschikbaar voor Android-smartphones, en dus niet voor de iPhone. Sommige functies werken bovendien alleen op Huawei-toestellen. Jammer, als je het mij vraagt.

Huawei FreeBuds Studio: ANC-hoofdtelefoon om rekening mee te houden-15082296

© CIDimport

Conclusie: Huawei FreeBuds Studio kopen?

De Huawei FreeBuds Studio is een ANC-hoofdtelefoon die comfortabel draagt, fijn klinkt en op effectieve wijze omgevingsgeluiden minimaliseert. De ANC-functie is wel iets minder dan die van duurdere hoofdtelefoons en de accuduur is een paar uur korter – maar nog steeds lekker lang. Huawei voorziet de hoofdtelefoon van nuttige functies, al is het jammer dat een deel alleen beschikbaar is voor gebruikers van een Huawei-smartphone. Het grootste nadeel is voor mij het gebrek aan een 3,5mm-aansluiting, waardoor je de hoofdtelefoon alleen kunt gebruiken via de bluetooth-verbinding. Je levert dus op meerdere vlakken in ten opzichte van de concurrentie, maar dat uit zich ook in de prijs. De Huawei FreeBuds Studio is tientallen euro’s goedkoper en in de aanbieding loopt het prijsverschil met Sony en Bose op tot meer dan honderd euro. De FreeBuds Studio is hiermee een ANC-hoofdtelefoon om rekening mee te houden.

7,5

Ons oordeel

Huawei FreeBuds Studio

Pluspunten

Premium ontwerp

Draagcomfort

Geluidskwaliteit

Functies

Minpunten

Iets minder effectieve geluidsonderdrukking

Iets kortere accuduur dan de concurrentie

Geen aptX-ondersteuning

Geen 3,5mm-aansluiting

Conclusie

**Prijs:** 299 euro **Batterijduur:** 20 uur met ANC aan, 24 uur zonder ANC uur **Frequentiebereik:** 4Hz – 48kHz **Drivers:** 40 mm **Connectiviteit:** Bluetooth 5.2, usb-c **Meegeleverd:** Beschermhoes, usb-c-kabel...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000