Huawei-routers zitten inderdaad vol met backdoors

Door: henk-jan-buist | 24 maart 2014 09:45

Internet & Thuis

De New York Times onthult dat de NSA de systemen van netwerkproducent Huawei is binnengedrongen en backdoors heeft geplaatst in routers die naar zowel vijandelijke als bevriende landen zijn verscheept.

Klokkenluider Edward Snowden laat opnieuw van zich horen en uit documenten die hij onthult blijkt dat de vermoedens juist zijn: Huawei-routers blijken vol met spionagesoftware te zitten. De Amerikaanse overheid is hier al geruime tijd bang voor. Alleen blijken er exploits door de NSA te zijn geplaatst.

De NSA wilde met het binnendringen van Huawei in 2010 bewijzen dan wel ontkrachten dat er een verband is tussen de Chinese overheid en de netwerkleverancier. Maar de NSA ging een stapje verder en door de apparatuur van de fabrikant aan te passen, die veelal door telecomgiganten wordt ingezet, kreeg de VS ook de mogelijkheid tot 'offensieve cyberoperaties'.

Koude netwerkoorlog

Door de angst aan beide kanten dat netwerkapparatuur 'de vijand' toegang geeft tot nationale netwerken, zijn enkele Westerse landen overgegaan op een Huawei-boycot. Andersom wordt apparatuur van Cisco geweerd door Chinese communicatiefirma's. Een rapport van de Amerikaanse overheid toonde vorig jaar geen backdoors aan in de apparatuur van Huawei.

0 Reactie(s) op: Huawei-routers zitten inderdaad vol met backdoors

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.