Hulp bij Windows 7

Door: dennis-gandasoebrata | 05 juli 2011 15:31

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

De meeste tijd werkt uw Windows-computer vlot en is er niets aan de hand. Helaas kent ook de nieuwste Windows-versie een aantal beperkingen en het besturingssysteem kan u soms op vreemde verschijnselen trakteren. Met onze tips zorgt u ervoor dat Windows 7 nog beter functioneert en dat problemen snel worden opgelost!

1. Prettiger zoeken

Windows 7 is voorzien van een verbeterde zoekoptie, maar wist u dat er mogelijkheden zijn om hem nóg beter te laten werken? Helaas worden niet alle locaties standaard geïndexeerd door Windows 7. Hoog tijd om dit euvel te verhelpen. In het zoekvak van het Start-menu typt u Indexeringsopties en vervolgens drukt u op Enter. In het geopende venster ziet u welke locaties standaard worden geïndexeerd. Doorgaans gaat het hier om de map met offline bestanden, het menu Start en de map Gebruikers. Om aan te passen welke locaties worden geïndexeerd, klikt u op de knop Wijzigen. Kies vervolgens voor Alle locaties weergeven. Hierna kunt u naar de gewenste volumes en mappen bladeren en met een vinkje aangeven of ze moeten worden meegenomen door het indexeermechanisme. Minstens zo interessant is de mogelijkheid om bepaalde mappen uit te sluiten van indexering, omdat u er toch nooit in zoekt. Bevestig met een klik op OK.

Terug in het hoofdvenster van Indexeringsopties klikt u op Geavanceerd. In het geopende venster kunt u opgeven of versleutelde bestanden ook moeten worden geïndexeerd en of identieke woorden die alleen verschillen in leestekens als aparte woorden moeten worden behandeld. Tot slot is de knop in het vak Probleemoplossing interessant. Hebt u de indruk dat de zoekresultaten niet meer betrouwbaar zijn of dat het zoeken te lang duurt, dan kunt u de index opnieuw laten samenstellen. Klik daartoe op de knop Opnieuw samenstellen. Op het tweede tabblad (Bestandstypen) kunt u per bestandstype opgeven of alleen de eigenschappen moeten worden geïndexeerd, of ook de inhoud van een bestand.

Stem het indexeringsmechanisme van Windows 7 beter af op uw behoeften.

2. Bibliotheken

In Windows 7 maakt u gebruik van bibliotheken. Een bibliotheek is een virtuele map die u naar verschillende onderliggende mappen kunt laten verwijzen. Zo zijn er bibliotheken voor documenten, afbeeldingen, muziek en video's. Wellicht vindt u deze bibliotheken wat te mager en wilt u eigen bibliotheken toevoegen. Dat kan. Open het Start-menu en klik op Computer. In het linkervenster vindt u de bibliotheken Afbeeldingen, Documenten, Muziek en Video's. Deze kunt u aanpassen, door met rechts op een bibliotheek te klikken en voor Eigenschappen te kiezen. Voeg een map aan de bibliotheek toe met de knop Een map opnemen. Selecteer de map en bevestig met een klik op Map opnemen. De meeste bibliotheken bestaan uit meerdere mappen. U kunt zelf bepalen in welke map de items standaard moeten worden opgeslagen. In het eigenschappenvenster van de bibliotheek selecteert u de gewenste map (in de sectie Bibliotheeklocaties). Klik vervolgens op de knop Opslaglocatie instellen. Verder vindt u in het eigenschappenvenster de mogelijkheid de bibliotheek te optimaliseren voor een specifieke bestandssoort, bijvoorbeeld als de bibliotheek primair wordt gevuld met afbeeldingen of videobestanden. In de sectie eronder (Kenmerken) bepaalt u of de bibliotheek moet worden getoond in het navigatiedeelvenster (aan de linkerzijde), zoals gebeurt bij de standaardbibliotheken.

U kunt extra onderdelen aan de standaardbibliotheek toevoegen.

3. Niet alles zien

In Windows 7 is het aantal meldingen en notificaties flink teruggebracht. Toch kan het natuurlijk zo zijn dat u ook niet wilt worden lastiggevallen door de resterende meldingen. Gelukkig kunt u zelf bepalen welke berichten wel of niet verschijnen. Open het configuratiescherm en kies Systeem en beveiliging / Onderhoudscentrum. Vervolgens kiest u links in het venster voor de optie Instellingen voor Onderhoudscentrum wijzigen. In het overzicht vindt u alle berichtsoorten die kunnen worden getoond. Windows maakt hierbij onderscheid tussen Beveiligingsberichten en Onderhoudsberichten. Plaats vinkjes naast de onderdelen waarover u wilt worden geïnformeerd, bijvoorbeeld Windows Back-up of Gebruikersaccountbeheer. Sla de wijzigingen op met een klik op OK. Het aantal meldingen zal nu worden verminderd.

Hoewel het aantal meldingen in Windows 7 is teruggebracht, kunt u de hoeveelheid notificaties nog verder beperken.

4. Terug in de tijd!

Het kan iedereen overkomen: u verwijdert per ongeluk een bestand of laat een oudere versie vervangen die u eigenlijk wilde bewaren. Geen nood, in Windows 7 kunt u slim gebruikmaken van de optie Vorige versies. Hij is helaas wat verscholen, maar daarom niet minder waardevol. Met Vorige versies kunt u een oudere versie van een bestand laten opzoeken en terugzetten. Klik met de rechtermuisknop op de map waar het bestand in staat waarvan u een vorige versie zoekt en kies Eigenschappen. Selecteer vervolgens het tabblad Vorige versies. Doorgaans zijn er meerdere versies opgeslagen. Door de gewenste map te selecteren en op Openen te klikken, ziet u in één oogopslag welke bestanden kunnen worden teruggehaald. U kunt vervolgens de map kopiëren (klik op Kopiëren) of in zijn geheel terugplaatsen (kies Terugzetten). Met die laatste actie wordt de huidige map overschreven. Helaas is Vorige versies standaard alleen ingeschakeld voor de schijf waarop Windows is geïnstalleerd. Gebruikt u een andere partitie of schijf voor de opslag van uw gegevens, dan wordt die standaard niet beschermd door Vorige versies. Dit kunt u echter aanpassen. Klik in het Start-menu met de rechtermuisknop op Computer en kies Eigenschapppen. Kies vervolgens Systeembeveiliging en open het tabblad Systeembeveiliging. Selecteer nu de stations waarvoor u Vorige versies wilt activeren en klik op Configureren. Kies Alleen vorige bestandsversies terugzetten. Voor een volledige bescherming kiest u de tweede optie: Systeeminstellingen herstellen en vorige bestandsversies terugzetten.

5. Back-ups

Als u geen risico's wilt nemen, maakt u regelmatig een back-up van uw computer. Windows 7 beschikt over een ingebouwd back-upprogramma maar dat is standaard niet optimaal geconfigureerd. U moet zelf dus nog even in de instellingen duiken. Kies Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Back-up maken en terugzetten en klik op Back-up instellen. Vervolgens geeft u aan waar uw back-up moet worden opgeslagen. Het is verstandig om een externe schijf te selecteren, zodat u uw back-up op een andere plek in huis kunt bewaren. De back-up onderbrengen op een netwerklocatie is ook een goed alternatief. Sla hem bij voorkeur niet op op de systeemschijf of partitie van de schijf waarop Windows is geïnstalleerd. U hoeft geen genoegen te nemen met de standaardselectie van mappen die worden veiliggesteld, zoals de Windows-mappen, het bureaublad en de bibliotheken. U kunt zelf aangeven welke mappen uiteindelijk worden meegenomen. Kies hiervoor Zelf bepalen en geef aan welke bestanden aan de back-upset moeten worden toegevoegd. Klik op Systeemkopie opnemen van stations als u ook Windows 7 zelf veilig wilt stellen en in geval van nood een volledige image wilt terugplaatsen. Als u voldoende schijfruimte hebt, is dit sterk aan te raden. Klik nu op Volgende en vervolgens op de knop Schema wijzigen. Hier kunt u bepalen wanneer de back-up moet plaatsvinden. Bij Regelmaat, Dag en Tijd geeft u de back-upmomenten aan. Klik op OK om de instellingen op te slaan.

U doet er goed aan om zelf een geoptimaliseerde back-upset samen te stellen.

0 Reactie(s) op: Hulp bij Windows 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.