iCloud

Door: richard-veenstra | 18 januari 2012 14:10

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

4. Agenda en E-Mail

Gebruikers van MobileMe kennen de synchronisatie van agenda's en e-mail al en deze dienst is in ongeveer dezelfde gedaante doorgeschoven naar iCloud. iCloud kan meerdere agenda's synchroniseren, maar gaat hier op verschillende platformen wel anders mee om. Zo ziet het menu van de agenda-applicatie in iOS er anders uit dan iCal op de Mac. De web-versie onder iCloud kan eenvoudig een iCloud-agenda delen met een ander persoon, iets waarvoor u in iCal in een menu moet duiken. De iOS-versie kan jammer genoeg helemaal geen agenda's delen. Apple wil graag dat u voor al uw mailverkeer een @me.com-adres aanmaakt en garandeert hiermee perfecte synchronisatie tussen uw apparaten. Helaas synchroniseert iCloud geen andere mailadressen, zodat de functionaliteit voor de meeste gebruikers een beetje beperkt blijft. Windows-gebruikers zien een extra iCloud-mailbox in Outlook, al betekent dit ook hier niet dat al uw bestaande mailaccounts worden gesynchroniseerd. Notities, herinneringen en contacten worden eveneens gesynchroniseerd tussen alle iCloud-apparaten en bladwijzers verschijnen op uw computer, iPhone of iPad, mits u voor het surfen Apples eigen Safari-browser gebruikt.

In de webversie van iCloud is het mogelijk een agenda te delen.

5. Foto's

Met Fotostream hebt u altijd uw recent genomen foto's bij de hand, op al uw apparaten. Het concept klinkt geweldig, maar in de praktijk zitten er wel wat haken en ogen aan. Op uw iPhone of iPad is het een fluitje van een cent: zodra u Fotostream aanvinkt, worden nieuwe foto's automatisch naar de iCloud-server geüpload. Op uw andere Apple-producten kunt u deze foto's meteen bekijken. Fotostream kan maximaal duizend foto's opslaan. Vanwege de goede iPhoto-integratie in OS X, zult u uw genomen foto's ook meteen terugvinden in de mediabrowsers van programma's als Pages, Keynote en Numbers. Een addertje onder het gras is dat u op de Mac iPhoto 9 (onderdeel van iLife '11) of Aperture nodig hebt. Hebt u een oudere versie van iPhoto of weigert u om bepaalde redenen iPhoto op uw systeem te zetten, dan hebt u pech. Pc-gebruikers worden niet benadeeld, want Fotostream kan zonder extra toevoegingen geactiveerd worden in het iCloud Control Panel.

6. Privacy

Het feit dat Fotostream klakkeloos al uw genomen foto's naar de Apple-servers stuurt, kan voor menigeen beangstigend werken. Helemaal omdat het niet mogelijk is om foto's te verwijderen uit Fotostream. De enige mogelijkheid is om de gehele Fotostream te resetten, een drastische maatregel als u slechts één foto wilt verwijderen. Na 30 dagen worden al uw foto's overigens sowieso van de iCloud-server verwijderd, dus zorg ervoor dat u binnen deze tijd de foto's naar uw Mac, pc of mobiele apparaat hebt gedownload. De foto's blijven natuurlijk wel gewoon intern opgeslagen op het apparaat waarmee u de foto's hebt gemaakt. Fotostream werkt alleen met een wifi-verbinding, zodat uw 3G-datanetwerk niet onnodig wordt belast. Een wens voor de toekomst is om Fotostreams te kunnen delen met andere personen, zoals dat al met MobileMe mogelijk was.

Fotostream zorgt ervoor dat u uw recentste foto's altijd bij de hand hebt.

7. Muziek

Een interessante dienst is 'iTunes in the Cloud'. Het gaat hierbij niet om een speciale app of een programma op je computer, iTunes in the Cloud is een onderdeel van het vernieuwde iTunes. Het werkt als volgt. U kunt op alle apparaten waarop iTunes draait een muziektrack downloaden, waarna deze direct beschikbaar is op uw andere apparaten, mits u deze bij iCloud hebt aangemeld. Helaas is iTunes in the Cloud op het moment van schrijven nog niet beschikbaar in Nederland en België. Boze tongen beweren dat dit ook nog wel een aantal maanden kan duren. Een andere dienst is 'iTunes Match'. Deze dienst kost 25 euro per jaar en maakt het mogelijk om muziek die u van cd hebt gekopieerd of via andere webwinkels hebt gekocht, te integreren in uw iTunes-lijst, en deze lijst te synchroniseren via iCloud. Dit is de ultieme manier om uw muziekcollectie in één klap via al uw iOS-apparaten overal te beluisteren.

8. Apps, Boeken en Reservekopie

Van iTunes in the Cloud is er ook een variant voor apps. Deze doet het al wel in de lage landen. Zo kunt u Angry Birds thuis op uw iPad downloaden en de volgende ochtend zo op uw iPhone spelen. Hiervoor moet u, in het instellingen-menu onder Store de schuif achter Apps inschakelen. Hetzelfde geldt voor gekochte boeken via de iBookstore. Handig is ook dat bladwijzers in boeken ook op uw andere iCloud-apparaten verschijnen. Zo weet u altijd waar u gebleven bent met lezen.

Een andere handige functie is Reservekopie. Maak u voortaan geen zorgen meer over uw documenten, u hoeft geen handmatige kopie van uw bestanden meer te maken door uw iPhone of iPad aan iTunes te koppelen. iCloud kopieert uw data draadloos en automatisch als u dit inschakelt onder de iCloud-voorkeuren. Reservekopie kopieert onder andere beltonen, berichten, foto's en video's naar de iCloud-server. Een reservekopie herstellen gaat onder iOS 5 draadloos en dit betekent dat alle data van uw iCloud-account naar uw apparaat wordt gestuurd, uw telefoon is daardoor enige tijd niet te gebruiken.

0 Reactie(s) op: iCloud

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.