iCloud

Door: richard-veenstra | 18 januari 2012 14:10

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

9. Documenten

'Documents in the Cloud' is een dienst die op dit moment nog voornamelijk gericht is op Apples iWork-pakket. Het idee is dat u op elk gewenst moment aan documenten verder kunt werken, onafhankelijk van welk apparaat u op dat moment voor u hebt. Op uw iPhone, iPod touch of iPad werkt dit voortreffelijk. Als u Pages, Numbers of Keynote voor de eerste keer binnen iOS 5 opstart, vraagt een pop-upscherm of u iCloud wilt gebruiken met de iWork-programma's. Begin uw document op uw iPad en ga er mee verder op uw iPhone: zeer doeltreffend. Grote verrassing is dat de desktopvarianten van de iWork-programma's niet direct vanuit OS X een bestand kunnen ophalen. Ook het direct opslaan naar de iCloud-server vanuit bijvoorbeeld Pages is onmogelijk. Hiervoor moet u naar de webpagina van iCloud gaan, inloggen en handmatig de bestanden van iCloud naar uw lokale computer downloaden. Dit werkt onhandig en de vraag is waarom Apple deze functionaliteit niet heeft ingebouwd in de laatste versie van iWork. Dit lijkt een redelijk makkelijk op te lossen probleem, maar vooralsnog hebt u dus nog een dienst als Dropbox nodig om teksten en spreadsheets gemakkelijk te synchroniseren. Een andere mogelijkheid is de bèta-versie van iWork, de webversie van Apples office-pakket.

De iCloud-integratie in Pages op iOS werkt een stuk beter dan Pages op OS X. =

10. Zoek mijn vrienden en Terug naar mijn Mac

'Zoek mijn vrienden' is een nieuwe app waarmee u vrienden kunt traceren. De app voor iPhone, iPad en iPod touch deelt uw locatie met anderen wanneer u dat wilt. U kunt vrienden uitnodigen om dit ook te doen en zo weet u te allen tijde waar uw vrienden zich bevinden. De dienst kan leuk zijn, maar denk eraan dat u uw eigen locatie standaard ook deelt met mensen die een vriendschapsverzoek hebben gedaan. Het is wel mogelijk om uw locatie alleen te delen voor een bepaalde tijd.

Een functie die MobileMe-gebruikers al kenden, is 'Terug naar mijn Mac'. Hiermee kunt u uw Mac besturen vanaf een andere Mac. Voorwaarde is wel dat de computer aan staat of in slaapstand is gezet, en dat hij op het stroomnet is aangesloten. Voor de iPhone of iPad bestaat nog geen Apple-app om uw Mac op afstand te bedienen, maar via apps van andere ontwikkelaars is dit wel mogelijk.

Zoek mijn vrienden is leuk als u altijd op de hoogte wilt zijn van de locatie van uw vrienden.

11. Gestolen, wat nu?

In de menu-instellingen van iCloud zit een manier ingebakken om een gestolen Apple-product terug te vinden. Afhankelijk van uw apparaat heet de dienst Zoek mijn iPhone, Zoek mijn iPad of Zoek mijn Mac. Zodra u op een apparaat deze functie inschakelt, kunt u via de iCloud-website zien waar het apparaat zich bevindt. Voor iOS-apparaten is er zelfs een speciale app voor te downloaden. Nadat u uw apparaat hebt getraceerd, kunt u een bericht laten weergeven op het scherm, het apparaat van afstand op slot zetten of zelfs helemaal leeghalen. Deze dienst is bruikbaar, maar klinkt handiger dan dat het is, aangezien een slimme dief gewoonweg het vinkje voor Zoek mijn iPhone op een iPhone kan uitschakelen. Hij of zij heeft daarvoor geen wachtwoord nodig. Het blijft dus zaak om uw telefoon of tablet af te sluiten met een wachtwoord of een toegangscode om dieven een stapje voor te zijn.

12. Conclusie

Na de valse start van voorganger MobileMe moest iCloud de ultieme oplossing worden voor het opslaan en online toegankelijk maken van data. iCloud slaagt daar deels in. Sommige functies, zoals Agenda, Mail, Reservekopie, Zoek mijn iPhone en iTunes in the Cloud zijn goed, al zijn sommige onderdelen nog niet in Nederland en België te gebruiken of kan er nog wel gewerkt worden aan de gebruiksvriendelijkheid. Andere toepassingen, zoals Documents in the Cloud, zijn nog niet helemaal goed uitgewerkt en vereisen een paar aanpassingen om vlekkeloos te functioneren. Fotostream en Zoek mijn vrienden zijn leuke ideeën, maar mensen die hun privacy graag waarborgen, kunnen deze diensten beter uitschakelen. Bovendien vereist Fotostream extra software voor Mac-gebruikers. Een groot nadeel is dat iCloud alleen werkt op nieuwe of geüpdatete apparaten. Een iPhone of iPad updaten naar iOS 5 zal niet zo'n probleem zijn, maar doordat u op de Mac per se OS X Lion nodig hebt, vallen veel oude computers buiten de boot. Ook zullen sommige gebruikers niet over kunnen of willen stappen op Lion, omdat oude PowerPC-software niet meer gedraaid kan worden op het laatste besturingssysteem van Apple. iCloud is een goede start in de wolken en het wachten is nu op ontwikkelaars die de diensten integreren in hun apps. Omdat iCloud een verzameling van diensten, apps en instellingen betreft, is het niet meteen duidelijk hoe alles werkt. Maar als Apple goed naar zijn gebruikers luistert en constant verbeteringen doorvoert, zullen de wolken vanzelf verdwijnen en kan iCloud een zonnige toekomst tegemoet zien.

Apple iCloud

Prijs Gratis (5 GB), € 16,- per jaar (10 GB), € 32,- per jaar (20 GB), € 80,- per jaar (50 GB)

Taal Nederlands, Engels

OS Mac OS X 10.7.2 of hoger; iOS 5 op iPhone 3GS of hoger, iPod touch (derde of vierde generatie) of iPad; Windows Vista/7

Systeemeisen iPhoto of Aperture voor Fotostream op een Mac, Outlook 2007 of 2010 voor Mail- en Agenda-functies op een pc

Oordeel 7

Pluspunten

Belooft een goede dienst te worden

Intelligente manier van synchronisatie

Draadloos synchroniseren

Minpunten

Vereist OS X Lion

Fotostream voelt niet af

Nog niet alle onderdelen in Nederland te gebruiken

Nog geen documenten-integratie met iWork op de Mac

0 Reactie(s) op: iCloud

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.