Mediaspelers zijn er echt 13 in een dozijn. Al verdwijnen hier en daar wel wat merken. IconBIT is relatief nieuw op de markt. Gewaagd!

Opvallend aan de HDS42L is de kleine behuizing. Dit is mogelijk door het gebruik van een 2,5-inch-schijf en geen 3,5-inch. Hoewel de kleinere harde schijven duurder zijn, resulteert het wel in een kleinere speler én minder warmte-ontwikkeling in de behuizing. Op dit moment zijn er schrijven tot 1TB. Ruimte genoeg voor films, muziek en foto’s dus.
 

Realtek
Ook IconBIT gebruikt, net als bijvoorbeeld AC Ryan, chips van Realtek. In dit model zit een RTD1073 verwerkt. Een chip die we al vaker hebben gezien en zijn werk prima doet. Full HD is geen enkel probleem. Echter, de netwerkaansluiting is 100mbit en kan bij hele hoge bitrates wellicht een bottleneck vormen. De Realtek is bijgestaan door 128MB geheugen en 256MB ROM voor de firmware.


Aansluitingen
We zien dat IconBIT keurig alle aansluitingen heeft meegegeven die op een mediaplayer horen: hdmi, component, composiet, stereo uit, optisch spdif (geen coaxiaal) uit en zelfs e-sata. Ook de usb 2,0 en host aansluiting missen niet. Wellicht was een card-reader nog leuk geweest. Echter, de vraag is hoeveel mensen die missen.


Andere interface
IconBIT heeft de interface behoorlijk aangepakt. Het openingsscherm is grondig onder handen genomen en ziet er aantrekkelijk uit. Echter als we dieper in het menu gaan, zien we weer veel standaard Realtek-menu’s terug.

De icoontjes op het openingsscherm hebben geen extra uitleg nodig: Photo, Video, Music, Browser en online content. De eerste drie icoontjes slaan op de lokale bestanden. Wie wil spelen vanaf een netwerk, gaat naar de browser.
Dat is bij elke mediaspeler op basis van Realtek en we zien dat toch graag anders. Het is niet logisch voor gebruikers die niet bezig zijn met de techniek achter streaming. Die willen gewoon een video bekijken. Of dat nu lokaal staat, of op een nas.


Prima speeltje
De HDS42L maakt – na het inprikken van een cat-kabel – zonder moeite via upnp contact met onze nas. Wel zo prettig, aangezien dat geen inlog vereist en we dus meteen kunnen spelen. Zo hoort het.

We kiezen voor een high-def mkv-bestand met hoge bitrate (The Lord of the Rings) om te kijken hoe de speler daar mee omgaat. Na wat bufferwerk verschijnt keurig de film in full-hd op het scherm. Zonder stotteren en met ondertiteling.
De beeldkwaliteit is prima en op niveau van andere spelers in dit segment. Audiokwaliteit is – net als bij de andere spelers – niet bijzonder, maar goed genoeg voor 99 procent van de gebruikers.


Te koop?
Het is ons tijdens het testen en uitpluizen van specificaties opgevallen dat de IconBIT mediaspeler bijna nergens verkrijgbaar is. Dat kan een probleem zijn. Het is aan de importeur, Road2retail, om het product in de shops te krijgen.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Compact

  • Veel aansluitingen

  • Speelt alles

  • 2,5"-schijven zijn duurder

  • Verkrijgbaarheid

De HDS42L is een prima speler voor een prima bedrag. De adviesprijs is €119,95. Online – als er shops komen – zal de prijs zeker dalen. Hij functioneert naar behoren en is door het gebruik van een 2,5”-slot voor een harde schijf lekker compact. Dat maakt hem toch anders dan concurrenten.

 

AfmetingennbGewicht (gr)0Displaygrootte (inch)-0Harddisk: Type2.5-inch sataHarddisk: Capaciteit (GB)0Netwerk: Aansluitingen10/100 MbitNetwerk: Encryptie-Aansluitingen: Video-uitgangencomposiet
component
hdmiAansluitingen: Audio-uitgangenanaloog tulp (stereo)
digitaal optischAansluitingen: Video-ingangen-Aansluitingen: Audio-ingangen-Aansluitingen: CardreaderneeAansluitingen: USB OnTheGojaAansluitingen: USB Type B (slave)jaAansluitingen: External satajaVideo: Streaming videojaVideo: OpnemenneeVideo: Overige mogelijkhedenplaylists
meerdere geluidssporen
ondertitelingMuziek: InternetradiojaMuziek: TagnavigatiejaMuziek: OpnemenneeUPnP-compatibiliteitjaMulti-room-mogelijkhedenneeEqualizerneeAfstandsbedieningjaFirmware-updatesja

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten